fbpx

Aanschaf advies hond door Piet Hellemans

augustus 1, 2019 |

Blog van Piet

Ik ben Piet Hellemans, dierenarts en TV presentator. Ik zal jullie in meerdere artikelen op PetSecur.nl meenemen en adviseren in het gezond houden van je hond en kat. Van tips tot absolute no-go’s en hoe je ziekten kan herkennen maar vooral ook hoe je dit bij je huisdier kan voorkomen. In beantwoord ik de volgende vraag: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een hond?

Iedere dag een lach

Honden zijn geweldig; ze laten je elke dag lachen, zorgen ervoor dat je veel buiten komt, zijn bijna altijd blij, dankbaar en trouw voor het leven. Als je eenmaal aan het gezelschap van een hond verslaafd bent, kan je waarschijnlijk niet meer zonder!

Een hond hebben brengt ook verplichtingen met zich mee, een hond moet minimaal vier keer per dag uitgelaten worden, kan niet te lang alleen zijn en als hij of zij is ziek is, moet je voor hem zorgen.

Met een hond moet je minimaal 1,5 uur per dag bezig zijn vind ik. Als je deze tijd niet hebt of niet vrij kan maken, dan kan je geen (full-time) hond hebben.

Een band voor het leven

Een pup opvoeden is zelfs een full-time baan, ik adviseer altijd als iemand een pup wil aanschaffen om minimaal vijf weken vrij te nemen en op puppycursus te gaan om het nieuwe wezen in jouw leven te begeleiden, ondersteunen en de band voor het leven te creëren.

Als je een hond wilt aanschaffen, verdiep je dan goed in de verschillende typen honden. Kleine honden hebben vaak meer beweging nodig dan grote honden en wil je een hond die goed luistert of juist één die je elke dag in de maling neemt?

Denk ook goed na of je het hele puppy-traject wilt aangaan, gebroken nachten en ongelukjes in huis horen daar namelijk bij. Een volwassen hond aanschaffen heeft veel voordelen. Met 9 van de 10 honden in een asiel is helemaal niets mis. Ze zitten daar omdat hun vorige baasje niet meer voor ze kon zorgen.

Erfelijke ziektes bij hondenrassen

Veel hondenrassen hebben erfelijke ziektes of problemen in het ras zitten, op www.rashondenwijzer.nl kan je dit per ras precies zien. In de regel is het zo dat de extreme types; de hele grote honden, hele kleine honden, korte snuiten, korte pootjes, veel huidplooien etc. meer gezondheidsproblemen hebben. Sommige ziektes en problemen komen bij bepaalde rassen zelfs zó veel voor, dat deze niet vergoed worden door ziektekostenverzekeraars voor dieren.

Een spiegel van jezelf

Honden lezen onze gemoedstoestand en reageren hierop in hun gedrag, een hond is dus een geweldige spiegel van hoe jij je voelt. Volzinnen begrijpen honden niet, maar “sorry” zeggen als je per ongeluk op een pootje staat, of “ik ben zo terug” als je even weg moet, doet elk baasje en snappen de meeste honden denk ik.

Laat je goed informeren, ga op cursus met je hond en geniet samen van het leven, het liefst zo lang en gezond mogelijk.

Voorkom hoge dierenartskosten

De meest onderschatte kostenpost van hondenbezitters is de dierenarts. Een hondenverzekering kan ervoor zorgen dat je een gerust gevoel hebt als het gaat om de zorg voor je hond of kat.

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit