fbpx

Buitenlandse honden, een zegen of een vloek?

april 9, 2020 |

Blog van Piet

Ik krijg regelmatig de vraag of ik voor of tegen honden uit het buitenland naar Nederland halen ben. Ik ben altijd een voorstander van het verbeteren van het leven van honden. Als een hond het ergens slecht heeft, en elders een beter leven kan hebben, dan ben ik voor.

Er zitten een paar lichamelijke en geestelijke voor- én nadelen aan honden uit het buitenland. Als je deze nadelen ondervangt, behandelt of uitsluit, dan zijn er nog alleen maar voordelen aan honden adopteren uit het buitenland.

Allereerst moet je je afvragen of het leven van een buitenlandse hond verbetert als hij of zij naar Nederland gehaald wordt. In Thailand leven bijvoorbeeld veel honden op het strand of op straat, worden door veel mensen gevoerd en hebben een heerlijk vrij leven en zijn gezond. Deze honden doe je er waarschijnlijk geen plezier mee een groot deel van de dag (alleen) in een huis te laten zitten.

Daarnaast moet je nooit uit medelijden voor een hond (tijdens een vakantie bijvoorbeeld) besluiten om een zielig hondje te adopteren. Medelijden is een slechte basis voor een relatie (hond-baas is ook een relatie) en waarschijnlijk is er een reden dat je op dat moment (nog) geen hond hebt.

Lichamelijke factoren bij buitenlandse honden

Straathonden zijn genetisch en fysiek vaak erg gezond. Generaties lang zullen alleen de sterksten overleven en zich voortplanten, dus qua lichamelijke gebreken, rasgebonden en erfelijke afwijkingen zijn ze stukken gezonder en sterker dan onze gefokte rashonden.

In de tropische gebieden kunnen ze ziektes oplopen zoals Leishmania, Babesiose, Ehrlicha en hartworm. Hier is op te testen (bloedonderzoek) en de meesten van deze zijn te behandelen of goed te onderdrukken met medicijnen. Het is ook echt belangrijk dat dit gebeurt wanneer een hond uit het buitenland naar Nederland wordt gehaald, omdat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat dit soort ziektes zich verspreiden.

Geestelijke en sociale factoren bij buitenlandse honden

Straathonden zijn overlevers. Als ze rond vriendelijke mensen zijn opgegroeid en dus gesocialiseerd zijn, zullen ze met hun charmes en intelligentie het straatleven overleefd hebben. Dit zijn in de regel honden die goed in een westerse levensstijl passen.

Als ze als jonge hond niet gesocialiseerd zijn met mensen of geen hondvriendelijke mensen gewend zijn, zullen ze (nieuwe) mensen vaak eng vinden. Deze honden zijn gewend zichzelf te redden, waardoor ze op eigen initiatief eten gaan zoeken op straat en in vuilnisbakken. Deze honden kunnen volledig bijtrekken en hele fijne honden worden, mits ze leren om mensen te vertrouwen.

Testen in land van herkomst

Ik vind het verstandig om buitenlandse honden naast de wettelijke verplichtingen (paspoort, Rabiës enting en onderzoek door een dierenarts) op tropische ziektes (Leishmania, Babesiose, Ehrlicha en hartworm) te laten onderzoeken vóórdat ze naar Nederland gehaald worden. Als ze positief testen, dan kunnen ze daar behandeld worden voordat ze de overtocht maken.

Deze bloedonderzoeken moeten een paar maanden later in Nederland herhaald worden. Sommige uitslagen kunnen vals negatief zijn, of het kan een paar maanden duren voordat een ziekte in het bloed aan te tonen is.

Opvang in pleeggezin

Daarnaast vind ik het verstandig dat deze honden in Nederland eerst in een pleeggezin opgevangen worden door iemand die zelf honden heeft en met ervaring met honden uit het buitenland. Op deze manier kan de hond wennen aan het leven in Nederland en als de hond er klaar voor is, kan hij of zijn naar zijn nieuwe gezin.

Schaf dus nooit een hond uit het buitenland uit medelijden aan, maar doe dit weloverwogen. Sluit ziektes uit of laat deze behandelen. Werk samen met Stichtingen en pleeggezinnen met ervaring met honden uit het buitenland. En houd hier altijd het welzijn van het dier in de gaten. Op deze manier doe je niet alleen het dier, maar ook jezelf een plezier!

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit