fbpx

Giftige planten voor huisdieren

november 30, 2022

Blog van Piet

Giftige planten voor jouw huisdier

Veel eten voor mensen zoals chocolade, druiven, rozijnen en uien zijn giftig voor honden en katten, gelukkig weten de meeste baasjes dat al. Maar wist je ook dat veel planten in huis voor onze honden en katten giftig zijn? Sterker nog, mijn advies is om ervan uit te gaan dat een plant in huis giftig is, totdat je zeker weet dat deze dat niet is!

 

Honden en katten zullen aan planten eten als ze misselijk zijn, om braken op te wekken. Waar wij een vinger in onze keel kunnen steken om over te geven als wij iets verkeerds gegeten hebben, moeten honden en katten vreemde en irriterende materialen in hun maag hebben om over te geven.

Dit systeem werkt meestal goed bij honden en katten behalve als de misselijkheid door iets anders komt. Wanneer ze bijvoorbeeld door orgaanfalen misselijk zijn, dan zal overgeven dit niet oplossen en kunnen ze verder in de problemen raken. Daarbij kan het eten van een giftige plant om over te geven de misselijkheid erger maken met alle gevolgen van dien.

 

Vergiftiging bij je hond of kat

Ga er bij katten vanuit dat ze bij alle planten in de huis kunnen komen en ervan kunnen eten. Houd er bij honden rekening mee dat planten kunnen omvallen en ervan gegeten kan worden.

De symptomen van vergiftiging door planten lopen heel erg uiteen, van sloomheid, kwijlen, benauwdheid tot juist zeer actief met grote pupillen. Met de meeste vergiftigingen is het verstandig om het dier de opgegeten gifstof weer uit te laten braken, behalve bij bijtende stoffen zoals afwasmiddel bijvoorbeeld.

 

Vroeger gaven dierenartsen nog wel eens het advies om je hond of kat zout te geven om braken op te wekken maar dit is levensgevaarlijk. Zout in grote hoeveelheden is namelijk ook giftig voor honden en katten en als er niet gebraakt wordt zal er dus naast de initiële vergiftiging ook een zoutvergiftiging optreden, nooit doen dus!

 

Maar wat moet je dan wel doen als jouw hond of kat eventueel een giftige plant opgegeten heeft? Direct contact opnemen met je dierenarts of de dienstdoende dierenarts als het avond of weekend is en de aanwijzingen opvolgen. Verdiep je ook eens goed in alles wat giftig is voor onze huisdieren, in en rond het huis, inclusief de planten dus! Goede sites om dit te checken zijn;