Hoe voorkom ik teken bij de hond?

maart 1, 2023

Blog van Piet

Na een strenge winter zijn er meestal minder teken, maar na een zachte winter zoals afgelopen jaar bestaat er een kans dat ze waarschijnlijk het hele jaar door actief zijn!

Teken zijn vervelend voor onze huisdieren en kunnen in subtropische gebieden nare ziektes bij honden overbrengen. Helaas zien we een trend van deze door-teken-overgedragen-ziektes naar gematigde gebieden optrekken, omdat het daar warmer wordt.

Bij mensen ligt na een tekenbeet de ziekte van Lyme op de loer. Onze huisdieren zijn hier gelukkig minder gevoelig voor en bij een infectie zijn er zelfs zelden klachten. Het beste is natuurlijk om teken te voorkomen bij jouw hond (en kat als deze buiten komt), dat kan met verschillende pipetjes, pilletjes en halsbanden. Meestal werken deze middelen tegen teken en ook vlooien. Maar niet alle antivlooien middelen werken ook tegen teken, dus kijk even goed of jouw antivlooien en antitekenmiddel wel tegen beiden werkt.

Daarnaast werken de meeste middelen een paar weken, sommigen zelfs een paar maanden, dus vervang de band of behandel jouw dier(en) opnieuw als het uitgewerkt is. Preventie is het beste, maar blijf ook je dier dagelijks controleren op teken. Dit kan je het beste tijdens een knuffelsessie of een uitgebreide massage doen.

Teken bijten zich vast op plekken waar de huid wat dunner is, dus in de okseltjes, liezen, achter de oren en op de kop (rond de ogen) zijn hun favoriete plekken. Check deze goed bij jouw dieren. Ook al is het dier behandeld met antitekenmiddel, dan kunnen er nog teken zich vastbijten. Deze zullen na genoeg (behandeld) bloed te hebben gedronken alsnog doodgaan.

Het is dus fijner voor jouw dier(en) als je de teken voor ze verwijderd. Dit kan je doen met een tekentang. Combineer draaien en trekken om de teek in z’n geheel eruit te halen. Wanneer een teek zich vast heeft gebeten en bloed begint te drinken, wordt dit niet gevoeld door het dier. In hun speeksel hebben teken een stof zitten met een verdovend effect en een anti-stollingsmiddel, hierdoor voelt het dier de beet niet en blijft het bloed lekker stromen.