fbpx

Hoe zorg je het best voor de gezondheid van je hond of kat?

juni 21, 2019 |

Blog van Piet

Ik ben Piet Hellemans, dierenarts en presentator en zal jullie in meerdere artikelen op PetSecur.nl meenemen en adviseren in het gezond houden van je hond en kat. Van tips tot absolute no-go’s en hoe je ziekten kan herkennen maar vooral ook hoe je dit bij je huisdier kan voorkomen.

Gedrag van je huisdier

Let goed het gedrag op je huisdier; als je hond of kat ineens ander gedrag vertoont bijvoorbeeld op andere plekken gaat liggen, z’n eten ineens traag opeet of bepaalde “hobby’s” niet meer graag doet, denk hierbij aan wandelen, knuffelen en spelen.

Gewicht van je hond of kat

Het gewicht van je huisdier is goede graadmeter voor de balans van voedselinname, vertering, hormoonhuishouding en energieverbruik. Door 1x per week je hond of kat te wegen houd je hier een vinger aan de pols, kan je ziekten voorkomen en ben je er vroeg bij als het gewicht toe- of afneemt. Voorkom overgewicht en daarmee artrose, suikerziekte, blaasproblemen, benauwdheid en hartziekten. Afname van gewicht kan komen door een nier-, lever-, alvleesklier- of maagdarmprobleem. Bij een ontregelde hormoonhuishouding (schildklier, insuline, etc.) maar ook bij veel ontstekingen en tumoren is gewichtsafname vaak één van de eerste symptomen.

Goede dierenvoeding

Vaak krijg ik de vraag: Wat nu is nu goede dierenvoeding? Dat verschilt per dier, voeding voor een hond of kat kan je beoordelen op smakelijkheid, verteerbaarheid (weinig en stevige ontlasting) en hoe het dier “het-er-op-doet”. Dit verschilt per dier, voor de ene hond is het huismerk van de supermarkt goede voeding, en voor de ander werkt vers voer het beste. Goede voeding wordt dus graag gegeten, geeft weinig en stevige ontlasting en een energiek huisdier met een soepele huid en een glanzende vacht.

10% Van het lichaamsgewicht per dag drinken is de bovengrens. Als je hond van 10 kg dus meer dan 1 liter per dag drinkt, of je kat van 4 kg meer dan 400 ml per dag drinkt, dan is dit afwijkend. Meer drinken is vaak een eerste symptoom van orgaan- en hormoonafwijkingen, maar ook bij ontstekingen en tumoren treedt dit vaak op.

Voorkomen is beter dan genezen

Valt je iets op in het gedrag, gewicht of het eten en drinken van je hond of kat? Noteer het neem contact op met je dierenarts. Hoe eerder je een probleem of ziekte vindt en gaat behandelen, hoe minder last je huisdier er van heeft en hoe sneller hij of zij herstelt.

Voorkom hoge dierenartskosten

De meest onderschatte kostenpost van huisdierbezitters is de dierenarts. Een huisdierenverzekering kan ervoor zorgen dat je een gerust gevoel hebt als het gaat om de zorg voor je hond of kat.

De beste verzekering voor jouw hond of kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste huisdier verzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit