Hond verzekeren of zelf sparen?

Rubriek: Piet Hellemans | Leestijd: 4 minuten

Jij als hondeneigenaar weet als geen ander: een huisdier kost geld. Voeding. Het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts. Gebitsbehandelingen. Allemaal kosten waar je niet aan ontkomt - maar deze zijn nog wel te overzien. Wanneer er sprake is van een ongeval of ziekte, kunnen deze kosten maar zo oplopen tot duizenden euro’s. Waar haal je dit geld vandaan? Zorg je voor een goede verzekering voor je hond of zorg je zelf voor een spaarpotje? Meer mogelijkheden in de dierengeneeskunde Gelukkig is...

Jij als hondeneigenaar weet als geen ander: een huisdier kost geld. Voeding. Het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts. Gebitsbehandelingen. Allemaal kosten waar je niet aan ontkomt – maar deze zijn nog wel te overzien. Wanneer er sprake is van een ongeval of ziekte, kunnen deze kosten maar zo oplopen tot duizenden euro’s. Waar haal je dit geld vandaan? Zorg je voor een goede verzekering voor je hond of zorg je zelf voor een spaarpotje?

Meer mogelijkheden in de dierengeneeskunde

Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer mogelijk in de dierengeneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan:

  • orthopedische ingrepen;
  • CT-scans;
  • echo’s;
  • uitgebreide bloedonderzoeken;
  • intensive care opnames en meer.

Het grote voordeel? Steeds meer huisdieren worden op de juiste manier behandeld en geholpen. We kunnen nu precies uitzoeken wat er aan de hand is én gericht behandelen. Goed nieuws! Want vroeger werd er sneller overgegaan op amputeren, inslapen of een paardenmiddel geven.

Helaas dit ook een keerzijde: hoe meer er mogelijk is, hoe duurder het wordt. Wanneer je hond ziek is of een grote operatie moet ondergaan, loopt dit snel flink in de kosten. Om je hond dan alle zorg te kunnen bieden, moet je een óf flinke spaarpot óf een verzekering voor je hond hebben.

Wat kost een medische behandeling?

Hieronder zie je in een handige infographic in één oogopslag hoeveel een medische behandeling voor je hond of kat ongeveer kost:

Klik hier om de infographic te downloaden als PDF

Hond verzekeren vs. zelf sparen

Sommige hondenbaasjes zetten maandelijks een bedrag voor hun hond apart. Zo heb je een potje voor kosten voor de dierenarts. Vind je het lastig om zelf een spaarpot voor de ziektekosten van je hond te maken? Dan is het een goed idee om een verzekering voor je hond af te sluiten. Je kunt je hond ook verzekeren omdat je niet ineens voor hoge kosten wilt komen te staan of omdat je het fijn vindt om iets wat je zo dierbaar is, veilig verzekerd te hebben. Je denkt misschien dat je met een verzekering voor je hond op lange termijn duurder uit bent dan wanneer je zelf spaart. Maar dit is zeker niet altijd zo!

Een rekenvoorbeeld ter verduidelijking:

Bart betaalt gemiddeld 360 euro per jaar aan een ziektekostenverzekering voor zijn hond Shadow. Shadow is inmiddels vijf jaar oud en heeft een heupoperatie nodig. Die operatie gaat Bart ongeveer 3250 euro kosten. Dat is nogal wat geld! In die 5 jaar tijd heeft Bart 1900 euro uitgegeven aan de verzekering voor zijn hond Shadow.

Dat betekent dat Bart dankzij die verzekering nu 1350 euro minder kwijt is dan wanneer hij alles uit eigen zak moest betalen. Ook hoeft hij niet weer helemaal opnieuw te beginnen met sparen na de operatie van Shadow — de verzekering loopt namelijk gewoon door. Mocht Shadow bijvoorbeeld binnen een jaar weer gezondheidsproblemen krijgen, zijn de behandelingen hiervoor ook gewoon gedekt.

De voor- en nadelen van het verzekeren van je hond

Het verzekeren van je hond heeft een aantal voordelen:

  • Bij het afsluiten van een verzekering voor je hond weet je zeker dat de kosten voor de medische zorg zijn gedekt. Je komt dus niet meer voor onaangename verrassingen te staan en weet zeker dat jouw trouwe viervoeter de beste zorg krijgt.
  • Je hebt je kosten in de hand omdat je maandelijks een vast bedrag betaalt. Je hoeft dus niet ongerust te zijn over een hoge rekening die je op dat moment niet kunt voldoen.
  • Je kiest zelf de dekking, dus je bepaalt ook zelf het bedrag dat je maandelijks betaalt.

Remco, Engelse Bulldog Jake

“De Engelse Bulldog staat erom bekend regelmatig ‘kwaaltjes’ te hebben. Een apart uiterlijk dat redelijk wat nadelen met zich kan meebrengen. Voor ons was de keuze dus snel gemaakt: een goede hondenverzekering om hoge kosten tegen te gaan. En het grote voordeel is dat ook jaarlijkse dierenartskosten in de verzekering inbegrepen zitten. Tot nu toe hebben we nog niets meegemaakt met Jake, maar al met al hebben we geen spijt van de verzekering.”

Maar het verzekeren van je hond heeft ook een aantal nadelen:

  • Je betaalt maandelijks een bedrag aan premie voor je hondenverzekering. Dat geld ben je kwijt: of jouw hond nou wel of niet gebruik heeft gemaakt van medische zorg.
  • Wanneer je bijvoorbeeld al een wat oudere hond hebt met kwaaltjes, kan de verzekering van je hond prijzig zijn.
  • Niet alle rassen kunnen, door de rasgerelateerde aandoeningen, verzekerd worden.

De voor- en nadelen van zelf sparen

Het zelf aanleggen van een spaarpotje heeft natuurlijk ook voor- en nadelen. Het grootste voordeel van zelf sparen? Wanneer je uiteindelijk toch geen geld nodig hebt voor de medische zorg van je hond, heb je een mooi spaarpotje opgebouwd. Het grootste nadeel is dat je wel echt een ijzeren discipline moet hebben om én maandelijks een bedrag apart te zetten én om ook echt niet aan het geld te komen dat je opzij hebt gezet.

Het belang van jouw hond staat voorop

Verlies nooit het belang van jouw hond uit het oog. Niet alles wat diergeneeskundig mogelijk is, is ook in het belang van jouw dier in een specifieke situatie. Twijfel je hieraan? Ga dan zeker in overleg met je dierenarts of vraag een second opinion aan!

Meer informatie?

Vind je het lastig om de juiste keuze te maken in jouw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag met een passend, persoonlijk advies.

Succes met het maken van de afweging: een hondenverzekering afsluiten of zelf sparen!