Honden sterilisatie campagne in Curaçao

juli 6, 2022

Blog van Piet

 

Vorige maand ben ik met een team van vijf dierenartsen naar Curaçao afgereisd om daar in tien dagen zo’n 400 honden te steriliseren. Meerdere stichtingen die zich op Curaçao voor de honden inzetten hielpen ons om ongeveer 40 honden per dag te brengen naar de kliniek.

 

Op het eiland Curaçao zwerven veel verschillende Blog Piet Hellemans honden op straat. Deze honden hebben geen eten, veilige slaapplek en verkeren vaak in gevaarlijke situaties. In alle jaren dat ik zelf op Curaçao kom, zie ik gelukkig het aantal zwerfhonden steeds meer afnemen. Waar er vroeger enorm grote groepen rondliepen, kom je nu af en toe een klein groepje of een hond alleen tegen. Het werk wat er verricht wordt werpt dan ook zeker zijn vruchten af!

 

Gelukkig zijn er veel geweldige lokale stichtingen die deze dieren opvangen, de nodige medische zorg geven en een fijn permanent baasje voor hen zoeken. Dit is een fijne eerste stap om het aantal zwerfhonden op straat te verkleinen. Toch gaan we het probleem pas écht oplossen als we alle zwerfhonden gecastreerd en gesteriliseerd hebben. Doordat de honden veel buiten en op straat leven, zal elk teefje wat loops is gedekt worden en zo’n 65 dagen later pups (gemiddeld 6 tot 8) op de wereld zetten. Het voortplanten van de zwerfhonden zal dan ook alleen stoppen als deze voortplanting niet meer gebeurt.

 

En zo is ons werk in de afgelopen maand begonnen. Zowel normale als zwerfhonden kregen allemaal de mogelijkheid om gratis gesteriliseerd of gecastreerd te worden. Hoe minder pups er uiteindelijk geboren worden, hoe minder honden er in gevaarlijke situaties op straat moeten leven!

Naast het ‘helpen’ van alle honden op Curaçao, behandelden we ook alle honden tegen vlooien, teken en wormen. Ook deze verschijnselen zijn heel normaal bij zwerfhonden. Zonder een schone leefomgeving is een hond nou eenmaal sneller vatbaar.

 

Blog Piet Hellemans

 

De operaties van alle honden was een grotere uitdaging. Wij als dierenartsen uit Nederland zijn een bepaalde standaard gewend van onze omgeving en mogelijkheden tijdens de operatie. De huidige omstandigheden maakte de operaties spannend maar hebben we uiteindelijk perfect kunnen uitvoeren! Alle geopereerde honden hebben de operaties goed doorstaan en rennen ondertussen weer vrolijk rond op het heerlijke eiland!

 

Ik kijk terug op een prachtige samenwerking en een mooie tijd. Ik heb veel lieve mensen leren kennen die zich, net als wij, belangeloos en vrijwillig inzetten voor het welzijn van de honden op Curaçao. We hebben met elkaar nog een lange weg te gaan maar dat doen we allemaal met enorm veel passie en liefde.

 

De prachtige foto’s tijdens de reis zijn gemaakt door Claudia Sanches.

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit