fbpx

Jaarlijkse controle door je dierenarts en vaccinaties

juni 10, 2021 |

Blog van Piet

De jaarlijkse controle bij je dierenarts zie ik als een APK (Algemene Periodieke Keuring) voor je huisdier. Je dierenarts bespreekt het gedrag, de vertering en afwijkingen en opvallendheden van je huisdier. Vervolgens wordt je dier van neus tot staart nagekeken en hierbij kunnen problemen aan het licht komen voordat er duidelijke klachten ontstaan zijn.

 

Vinger aan de polshappy dog-2-1

Denk hierbij aan tandsteen voordat er tanden en kiezen aangetast raken of bultjes die in een vroeg stadium ontdekt worden en daardoor makkelijker en sneller weggehaald kunnen worden. Als je pas met een probleem naar je dierenarts gaat als je dier ziek is, dan duurt het herstel langer, heeft je dier pijn of last en in sommige gevallen is dan zelfs genezing niet meer mogelijk. De jaarlijkse controle is dus een vinger aan de pols, en zorg ervoor dat je huisdier gezond blijft, in plaats van ziekte te bestrijden. Wat dat betreft is het net als het onderhoud aan je huis of auto; daar wil je ook voorkomen dat er dingen misgaan door goed en regelmatig onderhoud te plegen en niet pas in actie te komen als een raam wegrot of je auto op de snelweg stil komt te staan.

 

Vaccinaties

Tijdens de jaarlijkse controle worden dieren ook vaak gevaccineerd, dit is ook belangrijk om ziekte te voorkomen, maar met de jaarlijkse controle van je dier voorkom je meer ziektes en problemen dan met het vaccineren. Mensen hoeven niet elk jaar gevaccineerd te worden en veel honden en katten hoeven dat ook niet. Dierenartsen vaccineren ook veel minder tegenwoordig, vaak wordt de grote cocktail maar 1x per drie jaar gegeven, en wordt er alleen jaarlijks de Ziekte van Weil en de niesziekte enting gegeven. Het is ook mogelijk om door middel van een bloedonderzoek (titeren) te kijken tegen welke ziektes de antilichamen te laag zijn, en alleen die vaccins te geven of boosteren, dan vaccineer je dus op maat.

Ik lees ook regelmatig dat mensen het vaccineren van hun huisdier onzin vinden, geldklopperij van de dierenartsen en dat hun dieren erg oud geworden zijn zonder ze ooit te hebben laten vaccineren of controleren door hun dierenarts. Ik ben blij voor die dieren dat ze niet ziek geworden zijn, maar vraag me wel af of deze dieren niet met veel klachten en problemen rondgelopen hebben die prima met goede diergeneeskundige zorg voorkomen hadden kunnen worden. Helaas overlijden er in Nederland nog steeds honden en katten aan ziektes die voorkomen hadden kunnen worden door vaccineren, met mijn werk met zwerfdieren in het buitenland zie ik heel veel ziekte- en sterfgevallen van onder andere kattenziekte, parvo, distemper.

 

Voorkomen is vaak beter dan genezen

Als je de gezondheid van je dier wilt bevorderen en niet pas in actie wilt komen als je dier al ziek is en duidelijk last heeft, raad ik je aan om je huisdier jaarlijks te laten controleren en vaccineren door je dierenarts. Dit is geen geldklopperij maar een preventieve controle en eventueel preventief onderhoud voordat er echt iets mis gaat.

De beste verzekering voor jouw huisdier

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit