Kat Basje verhuist naar de grote stad

juli 29, 2021

Na 2,5 jaar in een fijn appartement met balkon in Den Haag gewoond te hebben, was het twee weken geleden tijd om te verhuizen naar Amsterdam.

Bas is geen nerveuze kat, dit is grotendeels te danken aan zijn relaxte karakter, maar het komt ook omdat hij gewend is in een tuig voorop de fiets of in een schoudertas mee op pad te gaan. Regelmatig is Bas meegegaan op vakantie bij mijn moeder in Hilversum, waar hij zich na een korte tour direct thuis voelde.

Toch maakte ik mij een beetje zorgen om de geplande verhuizing. Er zijn dan veel vreemde mensen in huis, al zijn vertrouwde slaapplaatsen en speeltjes zijn verdwenen en de heersende spanning van mijzelf. Want Bas is een gevoelige kat, dus die spanning neemt hij makkelijk over.

De dagen voor de verhuizing was Bas wat onrustiger dan normaal en toen de dag aanbrak dat het tijd was te verhuizen heb ik besloten hem op te sluiten in een lege kamer met zijn kattenbak, voer en slaaphuisje. Toen alles was ingeladen heb ik hem zijn tuig aangetrokken en in de draagtas geparkeerd. Basje is een grote kat, waardoor hij niet in de standaard kattenkooi past. Dat was na een vervelende poging wel duidelijk. Overal waar hij heengaat draagt hij alleen het tuig, wat ik vastklik in het fietsmandje of in de draagtas.

Verlatingsangst

Eenmaal aangekomen in Amsterdam besloot ik Basje op te sluiten in een van de kamers waar niet continu in- en uitgelopen werd. Toen iedereen vertrokken was liet ik Basje loslopen en rustig de woning verkennen en hij leek op zijn gemak en was rustig.

Helaas bleef dit niet zo, want toen Bas door kreeg dat ik weer weg ging, raakte hij in paniek. Na het afsluiten van de deur racete hij naar de woonkamer vanuit waar hij mij strak in de gaten hield. Toen ik een aantal uren later terugkeerde was het tot mijn grote schrik

dat Basje nog steeds op exact dezelfde plek zat te wachten.

Dit deed Basje vervolgens iedere dag. Telkens als ik mijn sleutels pakte werd hij wakker en kwam hij op me afgerend. Alsof hij wilde zeggen dat ik niet weg mocht gaan.

Gelukkig lijkt hij de laatste dagen iets meer te wennen en ik kan hem met voerpuzzels en spelletjes goed afleiden. Hij lijkt zich nu ook wat beter op zijn gemak te voelen en gaat ook weer goed eten, spelen en komt kroelen.

Van binnen kat naar tuin kat

Basje zat in Den Haag met lekker weer graag buiten op ons kleine ‘catproof’ balkon en gingen we iedere week aan de riem wandelen. Ons balkon hebben we in Amsterdam verruild

voor een grote tuin en 2 andere huisgenoten. Aan een lange lijn en een tuig verkent Basje de tuin iedere dag een beetje meer en hij is zelfs al zonder tuigje de tuin in gegaan. De buren hebben hem ook al ontmoet, want hij is drie in de tuin van de buren gekomen vanwege een gat in de heg.

Basje mag dan voorlopig ook alleen los lopen in de tuin als ik er zelf bij ben, al wil hij zelf ook los als ik er niet ben. Maar dat durf ik nog niet. Het is nog even zoeken naar een veilige tussenweg waarin Basje los buiten kan lopen, maar ik mij geen zorgen hoef te maken dat hij mogelijk de straat op loopt.

 

 

 

 

Tip

Leer je kat dat een tuigje niet eng is, ook al neem je je kat nergens mee naar toe, want dit maakt het een stuk makkelijker tijdens verhuizingen, vakanties en andere situaties. Katten die extreem angstig zijn in een kooi kun je ook op deze manier veilig vervoeren.

 

De beste verzekering voor jouw kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit