fbpx

Katten en lelies, een gevaarlijke combinatie

juni 3, 2021 | ,

Katten en lelies, een gevaarlijke combinatie


lelie-1-1
Mijn kat Bas is goed opgevoed en doet eigenlijk nooit stoute dingen. Hij is alleen net zo gek op verse bloemen als zijn baasje. Hij geniet van de geur, de kleuren en helaas ook de smaak.

Toen ik op een regenachtige zaterdagochtend in mijn badjas op het punt stond mijn gezichtsmasker af te spoelen zag ik in mijn ooghoek Basje op tafel staan. Ik schrok me rot toen ik me realiseerde dat Basje snuffelde aan het boeket dat ik eerder die week had gekregen. In het midden van het boeket stond een fel oranje lelie die ik eerder niet had herkend aan zijn felle kleur, want de bloem was nog gesloten.

Feitje

Waar veel mensen weten dat chocola erg giftig is voor honden, is het een stuk minder bekend dat lelies misschien nog wel giftiger zijn voor katten. De gehele plant is giftig, zelfs het stuifmeel en het water waar de plant in staat.

 

Terug naar die bewuste zaterdag

Het moment dat ik mij realiseerde dat Basje met zijn neus op het boeket stond en ik de lelie herkende gingen bij mij alle alarmbellen af. Ik snelde naar de tafel en zag dat zijn witte snuit oranje kleurde van het stuifmeel; paniek. Zonder te twijfelen pakte ik hem op en haastte ik mij naar de badkamer waar ik hem gelijk met water af heb gespoeld. Na het raadplegen van Google kwam ik erachter dat het inderdaad om een lelie ging en dat katten (volgens Google) binnen 3 dagen kunnen sterven als gevolg van acuut nierfalen. Dus contacteerde ik mijn dierenarts, een betrouwbare raadgever. Even later zat ik huilend met Bas op schoot in een Uber naar de dienstdoende dierenarts. Bas kreeg een infuus toegediend en mocht die middag mee naar huis.

 

kat bas-1Goed afgelopen

Ik was er op tijd bij en is gelukkig alles goed afgelopen. Maar als ik niet thuis was geweest dan was het voor nieuwsgierige Bas anders afgelopen. Haal dus nooit lelies of verwanten in huis als je katten hebt, en doe ze ook niet cadeau aan mensen met katten.

 

Tip

In blinde paniek ben ik gaan Googlen en las ik op verschillende websites ook verschillende adviezen. Internet is dus niet de beste raadgever. Dus in geval van twijfel of paniek moet je een expert spreken, dus bel je dierenarts.

We hebben een lijst opgesteld met planten en bloemen die giftig zijn voor katten en huisdieren. Bekijk de lijst hier.

 

Meer adviezen over de verzorging van jouw huisdier vind je in de blog van dierenarts Piet Hellemans.

De beste verzekering voor jouw kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit