Alles wat je moet weten over de aanschaf van je hond

Yes! Het moment is daar. Er komt een hond in huis! Je kan niet wachten tot jouw nieuwe dierenvriend in huis rond dartelt en bent druk bezig met de voorbereidingen in huis. Dan komt de vraag: Wat moet je eigenlijk allemaal weten voordat je een hond in huis haalt? Daar helpen wij je graag bij! Op deze pagina bespreken we: 

  1. De aanschaf van je hond
  2. Hond aanschaffen uit het asiel
  3. Wat voor soort hond wil je aanschaffen? 
  4. Wat moet je in huis halen voor je hond?

 

De aanschaf van je hond

Het is erg belangrijk om goed na te denken over het aanschaffen van een hond. Een hond kost namelijk veel tijd, energie, aandacht en geld. Goed om na te gaan of je in staat bent de zojuist opgesomde aspecten waar te kunnen maken.

Ook goed om te beseffen is of jouw leefomgeving en leven de ruimte hebben voor een hond. Is jouw woning bijvoorbeeld groot genoeg of laat jouw baan het toe om je hond ook uit te kunnen laten.

Laten we daarnaast niet vergeten dat je onwijs veel terugkrijgt zodra je de beslissing neemt om een hond in huis te nemen. Zo heb je ineens een nieuwe beste vriend in huis waar je ontelbaar veel liefde van krijgt, moet je wel naar buiten met je hond wat voor jou natuurlijk ook weer goed is en zal er altijd iemand blij zijn zodra jij thuis komt. Wat wil je nou nog meer?

Denk van te voren goed na of je kiest voor een volwassen hond uit het asiel of voor een pup. Als je voor een pup kiest moet je er namelijk goed rekening mee houden dat een puppy nog een complete opvoeding nodig heeft. De opvoeding van je pup vraagt veel tijd en dus belangrijk dat je die tijd ook hebt voor je nieuwe aanwinst!

Een (volwassen) hond uit het asiel is voor sommige mensen een veiligere keuze. Bij de aanschaf van een hond uit het asiel is de hond vaak al voorzien van de nodige opvoeding en manieren.

Hond aanschaffen uit het asiel

Er zijn een aantal dingen belangrijk als je een hond aanschaft uit het asiel. Informeer goed bij het asiel of:

  • De hond alle vaccinaties gehad heeft
  • Er onderliggende gezondheidsproblemen zijn
  • De hond volledig gesocialiseerd is
  • Er opmerkelijke kenmerken zijn in het type ras dat je aanschaft

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit

Het socialiseren van je hond is erg belangrijk. Dit wordt vaak in de eerste maanden van je hond gedaan. Met het socialiseren bedoelen we het ‘bekend’ en ‘vertrouwd’ maken met andere honden, mensen en hun omgeving. 

Mocht je hond niet gesocialiseerd zijn in het asiel is dit geen probleem. Ook op latere leeftijd kun je je hond nog socialiseren. Wel zal je merken dat dit misschien wat langzamer gaat dan normaal. Het is namelijk belangrijk dat je eerst het complete vertrouwen wint van jouw nieuwe dierenvriend voordat hij volledig gaat luisteren naar jouw commando’s.

Let vooral ook op dat je je hond haalt bij een betrouwbaar dierenasiel. Ga met deze beslissing dus ook niet overhaast te werk. Vanuit de overheid zijn er een aantal regels opgesteld voor de handel van honden. Controleer deze dan ook altijd goed voordat je een hond aanschaft in een asiel.

De verschillende soorten dierenasielen kun je gemakkelijk vinden op internet. Controleer alleen wel goed, zoals hierboven benoemd, of het asiel aan alle eisen voldoet voor het verkopen van honden.  Zoek je een rashond, dan zijn er verschillende rasverenigingen die bemiddelen bij herplaatsing.

Wat voor soort hond wil je aanschaffen

Nu je je bewust bent over de mogelijkheden qua de leeftijd van de hond, komt het volgende keuzemoment waarin je het type hond gaat kiezen. Je verkijkt je vaak op het aantal hondenrassen waar je tegenwoordig uit kan kiezen.

Onderzoek daarom goed welke hond bij jou past. Ga voor jezelf na wat je wel en niet wilt en zoek op deze wensen jouw nieuwe dierenvriend uit. Een goede match met jouw hond vormt de beste basis voor een geslaagde relatie.

Zo kan je online onwijs veel informatie vinden over alle hondenrassen. Elke hond heeft namelijk zijn of haar eigenschappen. De ene houdt van luieren op de bank en de ander wilt graag zoveel mogelijk actief zijn en buiten rennen. 

Om je alvast wat verder te helpen met de keuze van het ras voor jouw nieuwe hondje hebben wij wat rassen uitgeschreven.

Vind de beste match tussen jou en je hondje:

 

Elk soort ras heeft namelijk zo zijn eigenschappen. Zo verschillen zij in karakter, grootte, verzorging en ook in prijs. Sommige rassen zijn uniek en dus een stuk prijziger dan rassen die je vaker voorbij ziet komen. 

Belangrijk is dat je de keuze van het ras maakt door te kijken naar je eigen situatie.  Wil je een actieve hond of luier je liever samen op de bank? Heb je alle ruimte voor een grote hond of knuffel jij het liefst met een kleiner hondje in je armen? Dit zijn voorbeelden van vragen die je bij jezelf moet stellen. Zo zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt bij het in huis halen van een nieuwe dierenvriend!

 

Wat moet je in huis halen voor een hond

Voordat jouw nieuwe hond in huis rondhuppelt is het goed om de juiste voorbereiding te treffen. Geloof ons, als hij of zij eenmaal in huis is, heb je je handen vol! Check daarom goed of je de volgende onderdelen in huis hebt.

 

  • Halsband en een riem. Zodra je hond in huis is, is het namelijk direct tijd om je hond uit te laten. Tip van ons: kies voor een riem die verstelbaar is. Zo is het voor een korte wandeling vaak fijner om een riem van 1,5 meter te hebben en met lange wandelingen juist van 5 meter. Zo geef je jouw hond de ruimte om vrij te kunnen bewegen.
  • Poepzakjes. Tijdens het uitlaten is het belangrijk de poep van jouw hond op te ruimen. Tegenwoordig hoef je deze zakjes niet meer los in je jaszak mee te nemen maar zijn er handige tools om een rolletje met zakjes vast te maken aan de riem.
  • Mand. Om je hond goed te laten wennen in huis is het belangrijk dat hij of zij een vaste plek heeft. Koop daarom een lekker warme mand, kussen, matras of deken. Dit zal jouw dierenvriend een veilig en vertrouwd gevoel geven.
  • Bench. Naast een mand is het ook handig om een bench in huis te hebben. Mocht je toch je hond even alleen moeten laten, dan is het goed om hem of haar in bench te doen. Zo weten ze dat ze even geen aandacht krijgen en zorg je ervoor dat je h
    ond niks kapot kan maken in huis. Om de bench toch wat comfortabeler te maken is het lekkerder om er een benchmat of gewoon een dekentje in te doen. Ligt wel zo lekker!
  • Voer. Hondenvoeding vind je in veel verschillende soorten. Het is even een werk om uit te zoeken welk soort voer het beste werkt voor jouw hond. Neem je je hond over? Informeer dan welke voeding jouw hond altijd gehad heeft. Mocht dit niet het geval zijn en vind je het lastig hier zelf een keuze te maken? Ga dan even langs bij de dierenarts. Zij kunnen je adviseren wat het beste is voor jouw hond.
  • Water- en voerbak. Eten en drinken moet natuurlijk ook ergens in zitten. Kies voor een klein hondje voor een lage water- en voerbak, dat maakt het iets makkelijker met de korte pootjes.
  • Snoepjes. Net als mensen houden honden ook van snoepjes! Gewoon omdat het af en toe lekker is maar ook vooral om jouw hond te belonen bij goed gedrag. Dit zal jouw hond nog meer stimuleren om naar je te luisteren.
  • Speeltjes. Als je zelf niet in de positie bent om te spelen met je hond is het altijd handig om genoeg speeltjes in de buurt heb. Zo vermaakt jouw hond zich terwijl jij je eigen ding kan doen. 
  • Kam of borstel. Het kammen of borstelen van je hond verschilt heel erg per ras. Bij een hond met lange haren is het belangrijk deze goed te kammen zodat er geen erge klitten in komen. Daarnaast vinden de meeste honden het kammen of borstel enorm lekker. Het wekelijks kammen of borstelen van je hond kan dus zeker geen kwaad.
  • Honden shampoo. Na een avontuurlijke boswandeling of heerlijke stranddag met je hond is het fijn om hem of haar even goed te wassen. Zorg er daarom voor dat je altijd een fles honden shampoo in huis hebt.