fbpx

Alles over de dominantie van honden en puppy’s

Om goed in de dominantie van jouw hond of pup te duiken, is het belangrijk om even te kijken naar waar die dominantie nou eigenlijk vandaan komt. Honden zijn gewend om in groepen te leven, de huishond zoals we die deze dagen kennen leeft dan niet meer in roedels, ze nemen wel een belangrijke plaats in in ons gezin en zijn dus nog steeds onderdeel van een groep.

Op deze pagina leggen we je meer uit over:

 1. Wat is rangorde? 
 2. Rangorde bij honden
 3. Wat betekent dominantie nou eigenlijk?
 4. Dominantie richting baasje 
 5. Dominant naar andere honden
 6. Dominantie bij een pup
 7. Dominantie afleren

Wat is rangorde?

Dit is een makkelijke! Volgens de van Dale betekent rangorde: ‘de volgorde naar rang’. Met andere woorden gaat het hier dus om de plaats die een iemand inneemt in een groep. Dat zie je bijvoorbeeld in het leger, binnen bedrijven en ook in de dierenwereld.

Wil je meer weten over de opvoeding van je pup? In onze nieuwsbrief vertellen we alles wat je moet weten van aanschaf tot de eerste keer alleen laten. Schrijf je in via de knop hieronder.

Rangorde honden

 

Wanneer we het over de rangorde van honden hebben, bedoelen we de plek van jouw hond(en) binnen jouw gezin, maar het kan ook een groep honden zijn.

Binnen jouw gezin is jouw hond altijd de laatste in de rangorde, althans dat is hoe het zou moeten zijn. Soms zijn de verhoudingen verkeerd en is jouw hond de baas over één of meerdere gezinsleden. 

 

Een duidelijke rangorde geeft jouw hond of pup een gevoel van veiligheid. Als de rangorde onduidelijk is dan levert dit stress op en zal een hond uiteindelijk de leiding nemen om de ‘roedel’ te herstellen. Daarom is het belangrijk om binnen het gezin een duidelijke rangorde te hebben. 

In de ideale situatie is er één persoon, degene in jullie gezin die het meeste met de opvoeding van jullie hond of pup bezig is, de baas. Daarna volgen dan bijvoorbeeld partner en kinderen en helemaal onderaan staat jullie hond. De baas zijn heeft niets te maken met hard moet straffen, maar alles met grenzen stellen en volhardend zijn.

Heb je meerdere honden of maakt je hond ook wel eens deel uit van een groep honden? Dan moet ook daar de rangorde bepaald worden. De plek van jouw hond in een groep wordt met name bepaald door de dominantie van honden. 

Dominantie bij honden

Wat betekent dominant nou eigenlijk wanneer we het over een hond of pup hebben? 

We hebben het over dominant gedrag bij een hond, het komt namelijk bijna nooit voor dat een hond ook echt dominant is als karaktereigenschap. Vergelijk het maar eens met mensen. Een grote mond komt bij ons ook vaker voor uit onzekerheid dan uit dominantie. Dat zien we ook terug bij honden.

Om dominantie bij je hond herkennen kijk je dus naar zijn gedrag, dan zien we bijvoorbeeld de volgende kenmerken;

 • Ongehoorzaamheid
 • Weglopen
 • ‘Rijden’ bijvoorbeeld tegen ander honden, mensen of voorwerpen
 • Hard op andere honden afstormen
 • Staart recht omhoog
 • Andere honden corrigeren
 • Oren naar voren
 • Grommen naar gezinsleden
 • Grommen wanneer je iets af wil pakken (bv. een botje de voerbak)
 • Grommen in algemene zin (bijvoorbeeld wanneer je aaien)
 • Binnen plassen / markeren 
 • Veel kleine plasjes tijdens het uitlaten
 • Als eerste eten 
 • Als eerste door de deur 
 • Agressie
 • Trekken aan de lijn
 • Altijd vooraan lopen
 • Niet komen wanneer je hond wordt geroepen
 • Blaffen 
 • Onrustig blijven wanneer er bezoek is
 • Altijd willen winnen 
 • Kop, poten of zelfs helemaal op schoot

Grommen of blaffen van een hond kan ook andere redenen hebben. Lees hier ons artikel over: waarom honden blaffen? 

Een dominante hond herkennen, doe je dus met bovenstaand gedrag, maar zoals jij vast al hebt gezien staan er ook een hoop zaken tussen die ook als normaal hondengedrag gezien worden. De kenmerken van een dominante hond zijn dus nog niet zo makkelijk.

Je hond of pup mag dus prima bij jouw in bed en een hond op de bank is ook niet perse dominant. Wanneer je hond de bank of jouw bed gaat zien als zijn domein, dan heb je we te maken met dominante kenmerken.

Dominant naar baasje

Is jouw hond dominant naar jullie gezin? Wanneer een hond dominant is naar zijn baas, heb jij misschien per ongeluk verkeerde signalen afgegeven naar je hond.

Gelukkig zijn er een hoop manieren om de rangorde te herstellen!

Honden en zeker puppy’s zijn eigenlijk net kleine kinderen. Ze hebben grenzen er regels nodig, om het leven makkelijker en begrijpelijk te maken. Wanneer jij niet, of niet op de juiste manier deze grenzen en regels hebt gesteld, moet je er aan werken om deze alsnog te introduceren. We willen nog een keer herhalen dat het hiermee niet gaat om straffen, maar om grenzen stellen en standvastig zijn.

Het belangrijkste om te onthouden is dat jij de baas bent en niet je hond!

Dominant naar andere honden

Wanneer je hond dominant is naar andere honden kan dat heel vervelend zijn. Je zou zo de lol in samen wandelen of buiten spelen met je hond kunnen verliezen.

 

Wanneer je hond heftig of misschien zelfs agressief reageert op andere honden tijdens het uitlaten of spelen zien we dit niet als dominantie van je hond. Dominantie kan alleen voorkomen wanneer er een relatie bestaat en dat is bij een voorbijganger niet aan de hand.

 

Meestal wanneer jouw hond heftig reageert op andere onbekende honden is dat omdat hij zich bedreigd of belemmerd voelt. Misschien vind je hond het spannend om andere honden te zien en dit gevoel kan nog sterker worden wanneer jij je hond aan de lijn hebt. Je hond heeft dan namelijk geen mogelijkheid om te vluchten.

 

Het kan ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld opwinding, overprikkeling of lichamelijke ongemakken. Het is voor de aanpak belangrijk om erachter te komen wat precies de oorzaak is van het gedrag, dan kan je namelijk de juiste aanpak kiezen.

Dominante pup

Is jouw nieuwe vriend dominant? Een dominante pup corrigeren is een stuk makkelijker. Ze hebben sowieso nog veel te leren en daarnaast hebben ze nog niet de kracht van een volwassen hond. Dominant gedrag van je pup is eigenlijk hetzelfde als een peuter die zijn grenzen verkent. Dan zien we zowel bij een dominante pup naar andere honden als naar zijn baasje. 

Extra belangrijk dus om bij een puppy duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn.

Dominantie afleren

Je hebt misschien de neiging om een dominante hond op zijn rug te leggen, maar dat gaat je helaas niet helpen. Het op de rug leggen is voor de hond niet te begrijpen en hij kan het zelfs als eng ervaren, in sommige gevallen zal je hond er zelfs agressief van worden omdat hij het als een aanval ziet.

 

Dominant pup

 

 

Hoe pak je dominant gedrag van hond naar baas dan aan? Er zijn een hoop kleine en makkelijke manieren om jouw rol als baas (terug) te pakken, bijvoorbeeld:

 1. Ga altijd als eerste door de deur

Het klinkt een beetje gek, maar iets simpels als wie er als eerste door de deur loopt bevestigd jouw dominante rol. 

 1. Eet eerst zelf

In de natuur eet de leider van een roedel altijd als eerste. Dit is makkelijk thuis door te voeren door eerst zelf te eten en pas daarna je hond te voeren.

 1. Loop niet om je hond heen

Ligt jouw hond lekker languit midden in het pad? Of neemt hij de hele bank in beslag? Laat hem dan opschuiven. Er is genoeg ruimte!

 1. Jij beslist wanneer je hond aandacht krijgt

Het afdwingen van aandacht is ook dominant gedrag beslis dus zelf wanneer jij jouw hond aandacht geeft. Als je hond opdringerig wordt, negeer hem dan. Wanneer je wel aandacht aan je hond geeft, laat hem dan eerst gaan zitten.

 1. Win het laatste spelletje

De baas wordt gezien als het sterkste. Laat jij je hond altijd winnen? Dan laat je hem eigenlijk zien dat hij de sterkste is. Zorg dus dat je altijd het laatste spelletje wint en bepaal zelf wanneer jullie uitgespeeld zijn.

Goed om te onthouden

In de meeste gevallen hebben we het niet over een hond die dominant is, maar over een hond met dominant gedrag. Jouw hond heeft helemaal niet de behoefte om de baas te zijn in het gezin, hij heeft er wel behoefte aan dat iemand te baas is. Voor een harmonieus gezinsleven is het dus belangrijk om als baasje ook de baas te zijn. Zo kunnen je hond en jij het meeste van elkaar genieten.

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

 • De hoogste uitkering van Nederland
 • Geen wachttijd, snel verzekerd
 • Een gerust gevoel, dag in dag uit