fbpx

Geslachtsdrift bij je hond

Je kent het vast wel honden die op speelgoed, de bank of misschien zelfs bezoek rijden. Dat kan enorm vervelend zijn, maar weet je ook waar het vandaan komt of hoe je het af kan leren?

Op deze pagina leggen we je uit:

 

Wat is geslachtsdrift?

Het is handig als we begrijpen wat geslachtsdrift precies is, want om iets op te lossen, zal je het eerst moeten begrijpen. Bij mensen noemen we geslachtsdrift ook wel libido en bij honden betekent het eigenlijk precies hetzelfde. Het is de behoefte die honden hebben aan seksuele handelingen.

Sommige honden hebben een hoge geslachtsdrift, andere honden een lage. Ook kan het schommelen, we zien bijvoorbeeld dat een reu in zijn pubertijd een hogere geslachtsdrift heeft.

Symptomen geslachtsdrift

 

Je kan duidelijke en minder duidelijke symptomen van geslachtsdrift bij je hond herkennen, wanneer je weet waar je op moet letten.

 

Bij een reu herken je de geslachtsdrift aan onrustig en prikkelbaar zijn, het markeren op veel plekken, weglopen, niet luisteren en ‘rijden’ op bijna alles (en soms ook iedereen) wat ze in huis of onderweg tegenkomen. 

 

Bij teefjes zien we ook vaak dat ze veel kleine plasjes doen, vaak komt dit voor als ze loops zijn. Op deze manier laten ze dat ook aan alle andere honden in de buurt weten.

De hormonen van een reu

Seizoenen hebben bij honden weinig invloed op de hormonen. Teefjes kunnen het hele jaar door loops worden en pups worden dus ook het hele jaar door geboren. Maar dat betekent dus ook dat het hoofd van een reu het hele jaar door op hol gebracht kan worden door de geur van een loopse teef. Zeker wanneer een reu geen castratie heeft gehad, lopen ze bijna letterlijk hun neus achterna. 

Reuen herkennen de geur van een loopse teef van grote afstand. Dat kan soms best lastig zijn, bijvoorbeeld als jouw reu alleen maar het spoor achterna gaat wat in zijn neus zo heerlijk ruikt. Eten of spelen, het is niet eens meer interessant en soms lopen ze zomaar weg van huis. Geen probleem als je hier af en toe mee moet dealen, maar het wordt toch wel een ding als het constant zo is.

 

Ongemakken

Opwinding kan bij reuen een hardnekkige voorhuidontsteking veroorzaken met de bijbehorende etterende uitscheiding. Ga hiervoor altijd naar de dierenarts zodat hij deze ontsteking op de juiste manier kan behandelen.

Ook kan bij oudere honden een teveel aan testosteron een oorzaak zijn voor een gezwollen prostaat. Dit kan je herkennen aan het verliezen van druppeltjes bloed uit de penis, te veel persen bij de ontlasting en problemen met plassen. Neem ook in deze gevallen altijd contact op met een dierenarts zodat jouw hond de juiste behandeling krijgt.

Oplossingen tegen geslachtsdrift

Er zijn medicijnen, je kan castreren en je kan met gedrag aan de gang. Wij laten alle voor- en nadelen even voor je voorbij komen. Veel van de methodes zijn met name gericht op het verminderen van de geslachtsdrift van een reu, omdat deze toch wel eens voor wat overlast kan zorgen.

 

Medicijnen
Om de scherpe randjes van de hormonen af te halen bestaan er medicijnen zoals bijvoorbeeld Puur Hypersex. Deze middelen bieden ondersteuning bij het verminderen van de geslachtsdrift.
Daarnaast zijn er voor loopse teefjes middelen beschikbaar als en No Love Spray, die ervoor zorgen dat de geur gemaskeerd wordt.

  • Castreren
    Bij castratie worden de geslachtshormoon producerende organen verwijderd, bij mannetjes zijn dit de zaadballen en bij vrouwtjes de eierstokken
  • Operatief
    Laat je jouw hond operatief castreren dan is dit onomkeerbaar.

Chemisch
Chemische castratie houdt zo’n 3 tot 6 maanden aan en is dus tijdelijk.

Steriliseren
Bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders onderbroken, dit gebeurd vrijwel nooit bij dieren. Hoewel het bij teefjes vaak sterilisatie wordt genoemd, worden bij een teefje ook de eierstokken verwijderd en spreken we dus over castratie.

 

Gratis castratie/sterilisatie

Een operatie voor castratie/sterilisatie kan best hoog in de kosten oplopen. De castratie van je hond kan bijvoorbeeld al snel tussen de 200 en 300 euro zijn. Bij PetSecur kun je castratie/sterilisatie gratis meeverzekeren in de eerste 60 maanden. Meer over onze pakketten vindt je op hond verzekeren

 

Ben je benieuwd naar meer informatie over de aanschaf van een pup, dominantie bij honden of andere feiten. Lees meer over honden in onze kennisbank

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

  • Gratis castratie/sterilisatie meeverzekeren
  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit