fbpx

Het nut van een puppycursus

Met je nieuwe aanwinst op puppycursus? Goed idee! Je wil de allerbeste start voor jouw nieuwe pup, daarbij kan een puppycursus een grote rol spelen. Zeker wanneer je nog niet zoveel honden ervaring hebt of er weinig andere honden zijn in de omgeving van jouw puppy. 

Op deze pagina leggen we je meer uit over:

 

 

Wel of geen puppycursus?

Natuurlijk zijn er altijd verschillende meningen over het nut van een puppycursus, maar toch is ons advies ‘altijd doen’. 

Zo kan je misschien denken dat het niet handig is met jouw kleine Chihuahua, of dat je al veel ervaring hebt met opvoeden, maar iedere hond is toch weer anders. Een puppycursus is ook nog eens hartstikke leuk voor jou en je pup. Je nieuwe vriend leert een hoop basisvaardigheden en jij leert niet alleen je pup beter kennen, maar ook je medecursisten.

Waarom met je pup op cursus?

 

Simpel omschreven, omdat je graag wil dat jouw pup een fijn onderdeel wordt van jouw gezin. Wel zo handig dus wanneer de pup fijn aan de lijn kan lopen, niet naar iedere voorbijganger blaft en leuk met andere honden kan spelen.

De eerste 14 weken van het leven van jouw pup noemen we de socialisatiefase, in deze fase leert jouw pup enorm veel nieuwe dingen. Vergelijk het maar met een baby, die moet ook leren zien, horen en voelen.

Deze periode is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van jouw puppy. Daarbovenop komt ook nog eens dat het makkelijker is om goed gedrag aan te leren, dan fout gedrag af te leren. Een hoop goede redenen dus om aan een cursus voor je pup te beginnen.

Maar waar vind je die puppycursus bij jou in de buurt? Waar moet je op letten? En kan je ook nog op cursus met een hond die geen pup meer is?

Vanaf welke leeftijd op puppycursus?

Vanaf wanneer ga je dan met je pup naar puppycursus, welke leeftijd moet je pup hebben? Aangeraden wordt om te starten met een cursus voor je nieuwe pup zodra je de pup hebt geadopeerd. Vaak is dit met 8 weken, maar mocht jij jouw pup op een iets latere leeftijd ophalen, dan is het nog belangrijker dat je direct begint. 

Tot en met 13 weken zit jouw pup in de socialisatiefase, wacht dus vooral niet op alle inentingen! De laatste inenting krijgt jouw pup met 12 weken, wanneer je hierna pas aan een puppycursus begint mis je de eerste weken die zo belangrijk zijn om je puppy te socialiseren.

 

Wat voor cursussen zijn er?

Het is belangrijk om een cursus te kiezen die goed past bij jou als baasje. Zo weet je zeker dat jij jouw pup het gewenste gedrag aanleert. 

Er bestaan cursussen voor jouw pup in groepen, online maar ook is een privé puppycursus mogelijk. Lees je goed in over de voor en nadelen voor je een keuze maakt en kies de beste puppycursus voor jouw situatie. Wij bespreken ze al kort met je:

  • Privé puppycursus

Het grootste voordeel van een privé puppycursus is toch wel dat de training specifiek op jou en jouw pup wordt afgesteld. Niet iedere hond is hetzelfde en dat wat goed werkt voor jullie kan makkelijk afwijken van wat goed werkt voor jouw buurman. Tijdens privé-puppylessen werk je ook meer aan de band tussen jou en je hond.

Een tweede belangrijk voordeel is dat een één op één training een stuk minder afleiding biedt voor jouw pup, waardoor je pup makkelijker nieuwe dingen leert. Het is hierbij wel belangrijk dat je ook gaat oefenen op plekken waar wel afleiding is, zodat je pup ook aan die situaties went. 

  • Online puppycursus

Tegenwoordig hoef je helemaal niet meer naar een fysieke hondenschool om met jouw puppy op puppycursus te gaan. Dan kan ook gewoon thuis! Wanneer je kiest voor een online cursus, worden de oefeningen in filmpjes uitgelegd. Vaak maken deze cursussen ook gebruik van ‘voorbeeld honden’, zodat jij precies weet wat de bedoeling is. Het voordeel van een online puppycursus is dat je de vrijheid hebt om de filmpjes zo vaak te kijken als nodig is.

 

  • Groepscursus voor jouw pup

Een puppycursus in een groep kan enorm goed zijn voor de socialisatie van jouw pup. Het is hierbij wel belangrijk om te vermelden dat hierbij wel een goede begeleiding nodig is. Voor jouw pup is alles nog nieuw, hij of zij moet nog sociale vaardigheden leren. Super goed dus als jouw pup dit met andere honden kan leren, maar af en toe bijsturen is wel noodzakelijk, zo zorg je dat jouw pup de juiste sociale vaardigheden krijgt.

 

Naast de keuze tussen les in een groep, privé of online kan je ook nog keuzes maken in de lesmethodes. Simpel omschreven; hoe ga je de pup iets leren? We hebben allemaal onze eigen ideeën over het opvoeden en opleiden van honden en dat geldt ook voor iedere hondenschool.

Zo kan je bijvoorbeeld kijken hoe een hondenschool omgaat met belonen en straffen. In sommige gevallen ligt de focus op het belonen van goed gedrag, maar er zijn ook hondenscholen waar de focus juist ligt op het straffen van slecht gedrag. 

Speciale puppycursussen

Los van alle keuzes die hierboven al genoemd zijn, bestaan er ook nog gespecialiseerde puppycursussen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een cursus gebaseerd op het ras van jouw pup, maar ook gericht op de jacht. Speciale trainingen die je waarschijnlijk wel kent zijn bijvoorbeeld voor blindengeleidehonden en politiehonden. Ook zij krijgen een speciale opleiding waarin ze hele specifieke vaardigheden leren, zo kan ook jouw hond mee doen aan een gespecialiseerde cursus.

Hoewel het karakter van jouw hond voor een deel wordt bepaald door het ras, vormt ook opvoeding een deel van het karakter van jouw hond. Kijk dus voor je een cursus of opleiding kiest heel goed wat voor jou belangrijk is en wat jij jouw pup aan wil leren.

De beste keuze, zowel voor online en offline, is een hondenschool die kijkt naar wat de pup en het baasje nodig hebben. 

Wat kost een puppycursus?

De kosten van een puppycursus kunnen enorm verschillen, prijzen zijn onder andere afhankelijk van of jij kiest voor een cursus online, in een groep of privé. Doe voor je inschrijving een stukje online onderzoek, de meeste hondenscholen hebben de tarieven online vermeld. Als de prijzen missen bel of mail dan even van te voren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

TIP: Schrijf je op tijd in voor een puppycursus, zo weet jij zeker dat je meteen kan beginnen. Als het goed is ben je al ver voor de aankomst van jouw puppy op de hoogte van zijn of haar komst, neem het inschrijven bij een puppycursus dus mee in je voorbereidingen.

Op cursus met een oudere hond

Ook als je hond geen pup meer is zijn er een hoop cursus mogelijkheden. Heb jij jouw hond geadopteerd uit het asiel of komt jouw hond uit het buitenland? Ook dan kan je met je hond aan een cursus beginnen. Houd er wel rekening mee dat het kan zijn dat oudere honden (slechte) gewoontes van hun vroegere baas aangeleerd hebben. Die zijn niet altijd makkelijk af te leren, maar er is veel mogelijk. Je moet alleen een hele grote dosis geduld hebben. 

Er zijn cursussen voor alle honden, jong of oud. Zo kan je op cursus gaan voor hondengedrag, heb je honden opleidingen zoals een agility cursus voor je hond, maar ook een basiscursus. Wist je dat er zelfs een kitten cursus bestaat?

Is je hond al wat ouder, dan is het slim om je goed te laten informeren en een cursus uitzoekt die echt bij jullie situatie past. 

Ben je op zoek naar een volgende stap? Ook dan kunnen veel hondenscholen je helpen. Wat zou jij graag met jouw hond willen doen en nog belangrijker, wat vindt jouw hond leuk? Vind jouw hond het bijvoorbeeld leuk om zijn neus te gebruiken, dan kan het super leuk zijn om samen een speurneuzen cursus te doen. Er zijn nog veel meer opties, wat denk je bijvoorbeeld van dansen met je hond of een cursus frisbee vangen? 

Lees je vooral eens in en kies een (puppy)cursus die echt bij jou en jouw hond past.

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit