fbpx

Je hond mee op vakantie nemen

De heerlijke zomerse zonnestralen zetten door en dat kan maar één ding betekenen: tijd voor vakantie! Een heerlijke periode om er lekker even uit te gaan. Alleen of met het gezin! 

De grote vraag blijft: waar gaat jouw vrolijke viervoeter naar toe? Vraag je een familielid om op te passen? Kies je voor een hondenopvang of neem je jouw hond gewoon lekker mee! Bij PetSecur hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken. Jouw huisdier is altijd met werelddekking verzekerd!

Vakantie in Nederland

Als je binnen Nederland op vakantie gaat is dat natuurlijk altijd mogelijk. Hond mee in de auto en je bent klaar voor je vakantie! We raden je wel aan om er ook in Nederland voor te zorgen dat je hond gechipt is. Mocht het een keer voorkomen dat jouw hond uit enthousiasme wegrent, kan hij of zij door middel van de chip altijd weer terecht komen bij jou!

Vakantie in het buitenland

Maak je de keuze om je hond mee te nemen naar het buitenland? Dan is het goed om te weten dat zowel binnen als buiten de EU, je hond een dierenpaspoort nodig heeft. Naast een dierenpaspoort is het ook verplicht dat je hond gechipt is bij de dierenarts. 

 

Naast een dierenpaspoort en een chip gelden de volgende regels voor het reizen binnen de EU:

 • Je hond kan rabiës (hondsdolheid) krijgen. Het is daarom verplicht dat je hond hiertegen ingeënt is. 
 • Een tatoeage (i.p.v. een chip) is alleen toegestaan als deze vóór 2 juli 2011 aangebracht is.

Wil je graag meer weten over het reizen met je hond binnen of buiten de EU? Op de pagina van de Rijksoverheid vind je meer informatie. 

Vakantiehuisje met je hond

In heel Europa zijn er meer dan 20.000 vakantiehuizen waar jij met je hond in mag verblijven . Zo vind je verschillende boekingssites die talloze hondvriendelijke vakantiehuisjes aanbieden op het internet. Naast het huisje is het ook goed om te kijken of de omgeving diervriendelijk is. Mag je je hond bijvoorbeeld meenemen naar het strand en is je hond welkom in de bossen waar je graag heen wilt?

Ook is het goed om te kijken naar de soort accommodaties. Een campingplek voor jou en je hond is waarschijnlijk makkelijk te vinden. In het geval van een vakantiehuisje komen er wat meer aspecten bij kijken. Belangrijk is om op zoek te gaan naar een omheind vakantiehuisje voor je hond. Zo voorkom je dat jouw hond er stiekem vandoor kan gaan. 

Met de auto op vakantie

De hond mee in de auto lijkt altijd een van de veiligste opties om op vakantie te gaan. Toch zijn er ook met de auto een aantal dingen waar je goed op moet letten. 

Is je hond bijvoorbeeld aan gewend aan de auto? Als je hond nog niet veel lange ritjes mee gemaakt heeft, is het goed om dit wel een aantal keer te oefenen voor je vertrekt. Ga een paar keer met je hond op stap en kijk hoe jouw hond reageert op de autoritjes. 

Zorg ook voor een veilige plek in de auto. Kies voor een reiskennel of voor een speciale hondengordel. In sommige landen is het gebruik van deze opties zelfs verplicht! Laat je huisdier dan ook van te voren wennen aan de reiskennel of de hondengordel. Zo geef je jouw hond de ruimte om te wennen aan een nieuwe omgeving.

Eenmaal in de auto

De gouden regel: twee uur rijden, één kwartier rust. Naast dat je hond ook gewoon af en toe moet plassen, is genoeg drinken ook belangrijk. Vaak rijdt je naar een warmer klimaat waardoor je dus beter gehydrateerd moet blijven. 

Zorg voor een goed klimaat in de auto. Met een airco kan je dit tegenwoordig goed regelend. Beschikt je auto niet over een airco? Zorg dan voor frisse lucht voor je hond en zet een raampje open.

De allerbelangrijkste regel: laat tijdens een tussenstop je hond NOOIT alleen achter in de auto. Een dichte auto kan met warm weer opwarmen tot wel 50 graden. Zorg er dus altijd voor dat je hond mee op pad gaat.

Verzeker je hond nu inclusief werelddekking

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste honden verzekering van PetSecur.

 • Altijd met werelddekking verzekerd
 • De hoogste uitkering van Nederland
 • Geen wachttijd, snel verzekerd
 • Een gerust gevoel, dag in dag uit

Met het vliegtuig op vakantie

Wanneer je kiest om met het vliegtuig op vakantie te gaan is het ook vaak mogelijk om je hond mee te nemen. Je hond verblijft tijdens de vlucht samen met andere huisdieren in een sky kennel. Deze kennel moet je als baasje zelf aanschaffen en dient ook aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden kun je altijd vinden bij de vliegmaatschappij waar je mee vliegt!

Ook hier is het goed om je hond van te voren te laten wennen aan de kennel. Zo zorg je er voor dat het vliegen allemaal een stukje makkelijker wordt gemaakt voor je hond.

 

Hond in vliegtuig

 

Het klimaat van je vakantieland

Denk er altijd goed aan dat honden niet net als mensen zijn. Hoe wij als mensen het liefst de warmste zon opzoeken, is dat bij de meeste honden niet! Door de vaak volle en donkere vacht van een hond, ervaart hij of zij de warmte veel meer dan wij als mensen. 

Let er daarom goed op dat het weer ook voor de hond dragelijk is. Kies dan ook niet voor een vakantiebestemming waar de temperatuur 20 graden warmer is dan je hond gewend is.

Checklist voor op vakantie

Naast dat je je eigen koffer in moet pakken, zijn er ook een aantal dingen die belangrijk zijn voor jouw hond. Niet vergeten dus!

 • Dierenpaspoort
 • Inentingsbewijs
 • Registratiebewijs met daarop het chipnummer
 • Waterbak mét extra water voor tijdens de reis
 • Voer 
 • Snoepjes als beloning. Zo lang in de auto is namelijk ook niet altijd even leuk voor jouw hond
 • Riem en halsband voor het uitlaten. Tussendoor en natuurlijk ook op vakantie
 • Honden EHBO doos
 • Koelmat voor je hond. Ook je hond heeft wat verkoeling nodig
 • Speeltjes en een bot om op te kunnen kauwen
 • Muilkorf (Let op, dit is in sommige landen verplicht in het openbaar vervoer)

Handige tips voor op vakantie

Je bent aangekomen op je vakantiebestemming, heerlijk! Ook op je bestemming zelf is het belangrijk om rekening te houden met je hond. Is er genoeg ruimte om zijn of haar energie kwijt te kunnen? Zijn er genoeg mogelijkheden om af te koelen? Is er een veilige plek voor je hond om te kunnen slapen?

Als er niet voldoende verkoeling aanwezig is, hebben wij nog een aantal tips om dit wel te kunnen verzorgen. Zo is het goed om een koelmat voor je hond mee te nemen. Deze matten zijn gevuld met een koelende gel wat heerlijk koud aanvoelt voor je hond.  Ook kan je kijken of de mogelijkheid er is om een klein badje op te zetten voor je hond. Zolang je maar zorgt voor de juiste verkoeling van jouw hond!