fbpx

Puppy alleen laten

Na lang nadenken en afwegen is het moment daar. Je hebt een nieuwe puppy in huis! Wat moet dat een heerlijk gevoel geven. Knuffelen, spelen, trainen en heel veel nieuwe dingen samen doen! 

Toch is het niet altijd mogelijk om samen te zijn, wat natuurlijk heel jammer is. Wel is het goed om je puppy ook te leren om af en toe even alleen te kunnen zijn. Dit zal ook gaan zorgen voor een betere nachtrust voor jou.

We vertellen je graag meer over het leren alleen laten van jouw puppy!

 

Je puppy leren alleen thuis te blijven

Een puppy in huis is natuurlijk super schattig maar vraagt ook veel tijd en aandacht. Vooral in de eerste weken gaat alle aandacht naar jouw puppy. Slapen, eten, poepen, plassen, wandelen, spelen, bijten (vooral afleren) en ontdekken. Dit allemaal moet je samen met je puppy gaan trainen want niets is zelfsprekend.

Zodra jij en je puppy in een goed ritme komen, kom je er ook achter dat je wel is weg van huis moet. Voor je puppy zal dit heel raar zijn de eerste keren en is het daarom heel belangrijk dat je hier veel aandacht aan besteed.

Stap voor stap je puppy alleen laten

Het is vooral belangrijk dat je hier gelijk mee begint. Wanneer je puppy bij jou in huis is, is het goed om het alleen zijn te gaan oefenen. Een goede hulp bij dit karwei is de bench! Wil je graag meer tips over welke producten je het beste aan kan schaffen voordat je pup in huis komt? Hier lees je meer!

De bench is namelijk een goede manier om het alleen zijn aan te leren. Wanneer je puppy in de bench gaat, zal dit betekenen dat het baasje even weg is. Probeer het bijvoorbeeld een keer als je puppy slaapt. Pak je puppy op en leg hem of haar in de bench. Je zorgt er voor dat er iets lekkers naast je puppy ligt voor als hij of zij wakker wordt. Door het snackje zullen ze eerst afgeleid zijn van het feit dat hij of zij alleen is. Tijdens het snacken loop je rustig terug naar de bench en open je het hekje weer.

Zo kan je stapje voor stapje proberen om elke keer wat langer weg te blijven. Begint je pup te piepen, blaffen of te krabben? Neem dan een stapje terug. Blijf dan bijvoorbeeld nog wel in dezelfde ruimte dat je puppy je nog kan zien. Je zult merken dat het na een tijdje steeds beter gaat!

Je puppy alleen thuis laten

Na lang genoeg oefenen merk je goed wanneer je kan proberen om echt even het huis uit te gaan. Vind je dit zelf nog onwennig? Probeer het dan eerst even om buiten in je tuin te gaan staan. Zo kan je toch nog stiekem je puppy observeren door het raam. Daarna is het goed om gewoon heel eventjes weg te gaan. Loop een rondje van 5 minuten of maak een praatje met de buren. 

Blijf vooral ontspannen. Raak je gestrest van het idee om je puppy alleen te laten? Doe het dan nog niet. Je puppy zal naast je vrolijke buien ook heel goed merken als jij jezelf niet goed voelt. Laat hem of haar dan ook niet alleen.

Je puppy zal er vanzelf aan wennen dat elke keer als je even weg gaat, je ook altijd weer terug komt. Dit kan je elke keer opbouwen naar een wat langere periode. Zolang jouw puppy maar altijd het idee krijgt dat je gewoon weer terug komt. Beloon hem of haar dan ook met iets lekkers zodra jij weer thuis komt. Dan wordt het thuiskomen en samen knuffelen pas echt een feestje!

Het is vooral belangrijk dat je onthoudt jouw puppy absoluut niet zielig is als hij of zij even alleen thuis is. Het is een heel gezond en normaal proces om jouw puppy wat onafhankelijker te maken. Zachtjes gepiep als je weggaat hoort erbij. Let alleen wel goed op dat dit niet over gaat in blaffen en bijten. Dan geeft jouw puppy zelf aan dat dit nog te vroeg is en is het belangrijk dat je een paar stapjes terug neemt met het alleen laten.

Hoe lang kan je je puppy alleen laten?

De tijd dat je jouw puppy alleen kunt laten ligt compleet aan het feit hoe vaak jouw puppy moet plassen. Bij volwassen honden ligt dit meestal tussen de 3 en 5 keer per dag. Bij je puppy is dit nog veel vaker.

Bij elke puppy verschilt het natuurlijk maar er is een ezelsbruggetje waardoor je uit kan rekenen om de hoeveel tijd jouw puppy moet plassen. Deze luidt: voor elke maand dat jouw puppy oud is, betekent dit dat hij zijn plas ongeveer 1 uur ophouden.

Overzicht

8 – 10 weken

1 uur of minder. Jonge puppy’s kunnen hun plas maar éen uur ophouden. Het is dus belangrijk dat ze nooit meer dan één uur alleen zijn.

10 – 12 weken

De blaas van je puppy groeit steeds meer. Toch moet je er rekening mee houden dat hij of zij nog niet langer dan 2 uur zonder te plassen kan.

3 – 6 maanden

Vanaf hier kan je het ezelsbruggetje toe gaan passen. Is je puppy 3 maanden oud? Dat kan hij of zij 3 uur zonder te plassen en ga zo door.

Ouder dan 6 maanden

Na 6 maanden valt je puppy al onder de ‘oudere’ honden en lukt het vaak om hun plas tot 6 uur op te houden. Net als wij mensen! Wees alsnog alert op het gedrag van je puppy. Het kan natuurlijk dat je puppy wel een keer moet plassen tussendoor, dit zal hij of zij dan ook zelf aangeven.

Zorg voor vermaak

Naast een veilige omgeving als een bench en de juiste training. Is het belangrijk om jouw puppy het nodige vermaak te bieden als hij of zij alleen thuis is. Zorg voor een ruime keuze aan speeltjes in de bench

Ook is het goed om een lange wandeling of leuk spel te doen met je puppy vóór dat je hem of haar alleen laat. Zo hebben ze genoeg aandacht gekregen en energie verbruikt om even een korte tijd alleen te zijn.

Mocht jouw puppy dan wakker worden, is het altijd goed als er een leuk speeltje of lekker snackje ligt te wachten in de bench. Zo houd je ze wel tevreden!

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit