fbpx

Tips voor de eerste nacht met je puppy

Je hebt er zo lang op moeten wachten, maar vandaag is het zover jouw pup komt bij je wonen. De eerste dagen een pup in huis is best even wennen, maar voor jouw pup zijn vooral de nachten een nieuwe uitdaging. Tot vandaag kon jouw nieuwe vriend immers nog genieten van de warmte van zijn of haar moeder, best een omschakeling dus. Daarom bespreken we uitgebreid de eerste dagen en nachten met je puppy, om het voor jullie allebei zo makkelijk mogelijk te maken.

In informeren wij je over:

  • Puppy eerste dag thuis
  • Eerste nachten met puppy
  • Eerste nacht oudere hond
  • Snel is het normaal

Puppy eerste dag thuis

De eerste dagen een pup thuis is voor iedereen even wennen, voor jouw gezin, eventuele andere huisdieren maar vooral voor jouw pup zelf. Een pup is natuurlijk gewoon een baby hond. Alles wat hij in jouw huis ziet, ziet hij waarschijnlijk voor het eerst en dat is super spannend! Daar komt dan ook nog bij dat hij ineens onder de vleugels van zijn moeder vandaan is. Als de eerste dagen voor iemand spannend zijn, dan is het wel voor je pup.

Bedenk je dus vooral dat de ontwikkeling in stapjes gaat, verwijt je pup niets als het niet direct lukt. Probeer het gewoon nog een keer, net zoals je bij een kind zou doen. Het helpt enorm wanneer je vooraf goed voorbereid bent, ook daar hebben we over geschreven, lees hier meer.

Zo’n eerste dag verandert er al een hoop voor jouw pup. Gebruik de dag daarom om jou en je gezin te leren kennen en laat bezoek nog even wachten. Zo voorkom je dat je pup overprikkeld raakt en maak je de nacht alvast een stukje makkelijker.

Eerste nachten met een puppy

Goed, die eerste dag ben je doorgekomen, maar dan die nacht nog! De eerste nacht van jouw puppy is voor hem natuurlijk heel gek. Misschien ben je op Google al wel op zoek gegaan naar ‘eerste nacht puppy ervaringen’ of ‘eerste nacht met puppy’. Zoals met heel veel lopen de ervaringen enorm uiteen en de tips ook.

 

De eerste nacht met een puppy is gewoon spannend, voor iedereen. Het goede nieuws is; snel zijn jullie allemaal aan de nieuwe situatie gewend en is het alsof het nooit anders is geweest.

 

Slaapplek

Voor de eerste nachten van je pup, is een eigen slaapplek een must. Ook als je jouw puppy nog niet meteen de eerste nacht alleen laat slapen, is het verstandig om al wel de mand, bench of het kussen te gebruiken waar hij later ook op zal gaan slapen. Zo leert hij daar in ieder geval alvast aan wennen.

Waar je voor kiest is helemaal aan jou, maar het is wel handig als je rekening houdt met de behoeften van jouw pup. Doet jouw pup zonder moeite overdag al wat dutjes in zijn mand, dan kan je proberen om deze slaapplek gewoon aan te houden voor de nacht. Kan jouw pup zijn rust niet vinden? Dan kan het verstandig zijn om een bench te gebruiken.

Helemaal niet zielig, zolang je het gewoon als slaapplek gebruikt. Op deze manier kan het jouw puppy juist helpen. Het geeft ze een vertrouwde omgeving, waar ze zelf weliswaar niet zomaar uit kunnen, maar waar een ander ook niet zomaar in kan.

Denk er wel aan dat ook de bench nieuw is voor jouw pup. Sommige pups vinden het helemaal prima, maar er zijn ook pups die er even aan moeten wennen. Neem daar ook de tijd voor, oefen met het deurtje van de bench open en dicht en laat je pup niet meteen helemaal alleen terwijl hij in de bench is.

Zindelijkheid

Waar je pup ook (op) slaapt, het is wel verstandig om de eerste nachten in de buurt te zijn. Je begint namelijk ook meteen de eerste dag al met de zindelijkheidstraining.

Als jouw pup in de nacht moet plassen, dan moet er wel iemand zijn om de deur even open te doen. Of om met hem naar buiten te gaan. Let op dat het later moeilijker wordt om jouw pup slechte gewoontes af te leren, dus het slimste is om het meteen goed aan te leren.

Doorslapen

Het zijn echt net baby’s, ze zijn allemaal anders. Of jouw puppy ‘s nachts meteen doorslaapt is dus niet te voorspellen. Toch zien we veel dat de pup in de eerste nacht jankt, zoals we dat bij honden noemen. Dat houdt in dat je pup piept in de nacht. Niet gek, hij vind het gewoon een beetje eng zo alleen.

We zien veel adviezen om je pup gewoon te laten piepen, maar dat is niet wat wij je adviseren. Je wil namelijk voorkomen dat je pup bang wordt om alleen te zijn, want dat is een stuk moeilijker op te lossen.

Wat we wel adviseren is om naast je pup te slapen. Op ooghoogte werkt vaak het allerbeste. Zodra je pup een beetje gewend is aan zijn nieuwe omgeving en jij inzicht hebt in zijn nachtelijke gedrag, bijvoorbeeld wanneer hij moet plassen, kan je het samen slapen weer afbouwen. Let wel op dat jouw pup al die tijd op zijn eigen plaats ligt, dus in een mand, in de bench of op een kussen.

Ga je afbouwen, schuif dan elke keer een stukje verderop, net zo lang tot je helemaal uit het zicht bent verdwenen. Ligt je pup op jouw slaapkamer, schuif dan juist je pup iedere keer een klein stukje verder weg.

Eerste nacht oudere hond

Voor een oudere hond, bijvoorbeeld uit het asiel, of een herplaatste hond, is de eerste nacht nog steeds enorm spannend. Waarschijnlijk is een oudere hond al we zindelijk, dus dat is een zorg minder. Maar ook hij moet wennen aan jou (en je gezin) en de nieuwe omgeving. Pak dit dus net zo goed voorzichtig aan. De eerste nacht een hond in huis is gewoon altijd nieuw, voor iedereen, ook als de hond geen pup meer is.

Kijk ook bij een oudere hond goed naar de slaapplaats en laat hem rustig wennen aan zijn nieuwe huis. Wil jij je hond de eerste nacht in de bench laten slapen, oefen dan ook weer overdag. Wellicht is jouw hond nog geen bench gewend en dan is het alleen maar extra stress voor de eerste nacht.

Snel is het normaal

Al het nieuwe is maar even, ook als het moeilijk is. Binnen no time zijn jullie allebei helemaal gewend en komen er weer nieuwe (opvoedings) uitdagingen voorbij.

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit