Waarom bijt een puppy en hoe leer ik het af?

Laten we het toegeven. Een puppy is toch echt een van de meest schattige dieren om te hebben! Het kleine beestje geeft je enorm veel energie, liefde en knuffels. Toch zijn er ook een aantal minder leuke dingen waar je rekening mee moet houden bij een puppy: bijten. In het volgende artikel vertellen we je graag meer over de oorzaken én het afleren van bijten bij puppy’s!

Je kan bijten zien als een normale karaktereigenschap van je pup. Een hond is nou eenmaal gewend om zijn tanden te gebruiken. Het bijten in speeltjes of kauwbotten is dan ook goed. Belangrijk is dat je weet waar de grens ligt. Wanneer is het speels bijten en wanneer komt er agressie bij kijken?

  1. Waarom bijt een puppy?
  2. Wat te doen als je puppy bijt?
  3. Hoe leer je een puppy bijten af?

 

Bijten is normaal

Net zoals bij baby´s worden puppy´s geboren zonder tanden. Het gebit van een puppy moet dus ook nog compleet ontwikkelen. Ook een hond start met een melkgebit wat later door wisselt naar een volwassen gebit. Net als bij een baby, is het doorkomen van de tanden niet heel fijn. Zo grijpt een baby ook vaak naar iets om op te bijten om de pijn te verlichten. 

Jouw puppy doet eigenlijk precies hetzelfde. Na ongeveer 3 weken komen de eerste melktanden door waarna het bijtgedrag dus ook steeds meer ontwikkeld. Bijten hoeft dus niet altijd uit agressie te komen. Het is ook een natuurlijke reactie vanuit de ontwikkeling van het gebit.

Vanaf het eerste moment leert een puppy al met het omgaan met bijten. Zo leert een puppy een puppy dit al door zijn nestgenootjes te bijten in de eerste weken. Als ze te hard bijten krijgen ze hier een reactie op en weten de puppy´s ook gelijk dat daar de grens zit. Puppy´s moeten nou eenmaal leren om te bijten. Een puppy gebruikt namelijk ook zijn tanden om dingen mee te voelen en te onderzoeken. Daar hebben zij niet van die handige handen voor die wij mensen hebben!

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit

Bijten op een minder leuke manier

Naast het leergedrag van een puppy met bijten, zijn er ook vervelende manieren waarop jouw pup kan bijten. Zo kan jouw puppy bijten uit:

  • Verveling
  • Baldadigheid
  • Overprikkeling
  • Aangeleerd gedrag

Verveling

Heel veel aandacht. Dat is wat je jouw lieve dierenvriendje moet geven en wat hij of zij ook van jou vraagt. Krijgt je puppy dit niet, dan weet je dat er vervelend gedrag aan zit te komen. Want samen spelen is toch veel leuker dan alleen?

Baldadigheid

Een puppy is en blijft  jong. Baldadig gedrag vertonen hoort daar nou eenmaal bij. Dit is niet altijd even leuk maar hier komt een stukje goede opvoeding bij kijken. Een beetje uitdagen is leuk maar de grens moet duidelijk zijn bij je puppy.

Overprikkeling

Sommige situaties zijn voor een puppy gewoon net iets te veel. Je kan het ook vergelijken met een baby. Die heeft op bepaalde momenten ook rust nodig en kan je ook niet in elke situatie meenemen. Zorg er daarom goed voor dat jouw puppy altijd een fijne plek heeft om zich of haar terug te trekken.

Aangeleerd gedrag

Het kan ook dat jouw puppy het idee krijgt dat blaffen de juiste manier van aandacht vragen is. Dit kan een gevolg zijn van het niet juist socialiseren van jouw pup in de eerste weken. Wil je meer weten over het socialiseren van jouw puppy? Hier vertellen we je meer!

Ook in deze situaties is het goed om jouw puppy te leren wanneer hij of zij te hard bijt. Hoe je dat makkelijk doet? Heel hard en duidelijk ‘AU’ zeggen, stoppen met spelen en weglopen. Alleen via deze manier leert jouw pup wanneer het geen speels gedrag meer is maar en het bijtgedrag te heftig wordt.

Helpt dit jouw pup niet om het bijtgedrag te minderen? Dan is het goed om allebei even wat tijd te nemen om je terug te trekken. De bench is hier voor een ideale uitkomst. Het kan namelijk heel goed dat jouw puppy blijft hangen in de opgewonde sferen en uit enthousiasme blijft bijten.

Onthoud wel altijd dat jouw puppy dit echt niet doet om jou pijn te doen. Het bijtgedrag komt puur uit enthousiasme!

Bijtgedrag voorkomen

Om het bijtgedrag van je puppy te voorkomen is het goed om te zorgen voor genoeg afleiding. Zorg voor genoeg speelgoed in huis of geef je puppy af en toe een kauwbot. Op deze manier zal je pup leren dat daar op gebeten mag worden.

Het bijten straffen is totaal niet goed! Veel puppy’s voelen dan juist de drang om de strijd aan te gaan wat alleen maar meer agressie en aanleiding tot blaffen aanspoort. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat je puppy bang voor je wordt. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten!

Belangrijk om te onthouden: je puppy moet alles nog leren! Opgroeien is een leerproces wat nou eenmaal veel tijd vraagt. Naarmate alle tanden van je puppy gewisseld zijn zal je merken dat het bijtgedrag al veel meer afneemt. Mocht dit niet afnemen en heb je er alles aan gedaan? Dan is het goed om hulp in te schakelen. Een hondentrainer kan je hierover meer vertellen. Waar je de hondentrainer vindt? Informeer is bij de puppycursus. Je zal echt niet de enige zijn die hier mee rondloopt.

Wees consistent

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw puppy het bijten af leert, is het cruciaal om consistent te zijn als baasje zijnde. Sta niet de ene dag toe dat je hond ergens mag bijten, om hem de dag daarna er voor te straffen. De ene dag niet en de andere dag wel gaat een hond niet begrijpen. Voorkom verwarring en spreek goed af met het gezin of de mensen om je heen, wat je puppy wel en niet mag. Wees consistent in het tolereren van het gedrag en in de soort straf die je je puppy geeft. Spreek met elkaar af welke straf je geeft en wanneer je deze opheft.

Bij een puppycursus ga je ook aan de slag met het afleren van bijten. Hier zal je verschillende tips ontvangen om het bijten af te leren. Geen probleem dus als het zelf niet altijd even goed lukt.