fbpx

Waarom blaft een hond en hoe leer ik het af?

Blaffen is eigenlijk net zoals praten. Je hond wilt je iets vertellen. Nu zijn er wel een hoop verschillende manieren van blaffen. Zo kan je zelf ook heel goed onderscheiden wanneer je hond blaft voor aandacht of wanneer er echt iets aan de hand is. Dit onderscheiden van elkaar is best lastig. Vaak kan je dit teruglezen uit de lichaamstaal van de hond. Maar hoe doe je dit?

  1. Waarom blaft een hond?
  2. Welke verschillende blaffen zijn er?
  3. Hoe leer je een hond blaffen af?

 

Waarom blaft mijn hond?

Honden kunnen blaffen vanuit verveling, angst, een begroeting, bescherming of om gewoon aandacht te vragen. Hierbij zijn blaffen uit bescherming en angst een normale zaak vanuit hun intuïtie. Dit zit bij alle honden in hun instinct. Blaffen uit verveling, als begroeting of voor aandacht is ontstaan vanuit de interactie met mensen. Hierbij zou je het blaffen dus af kunnen leren. Bij het blaffen uit instinct kan dit niet!

Het kan ook mogelijk komen door dominantie. Wil je weten of jouw hond dominant is en hoe je dit kan afleren? lees hier meer over dominantie.

Verschillende soorten blaf

We kennen natuurlijk heel veel verschillende soorten manieren waarop een hond kan blaffen. Bij die verschillende soorten manieren van blaffen, horen ook verschillende situaties bij. Zo is het belangrijk om hier goed op te letten zodat je begrijpt wat jouw hond bedoelt.

 

Blaffen om aandacht

Een blaf die niet altijd gehoord wordt omdat jouw hond bij een attentieblaf vaak maar één keer blaft. Dit wilt ook niet zeggen dat jouw hond aandacht nodig heeft, maar dat er iets in de omgeving aandacht nodig heeft. Het is dan ook vooral aan jouw als mens om hier op te reageren.

 

Verschil per ras

De hoeveelheid van het blaffen en de toon daarvan verschilt enorm per ras. Zo zijn er verschillende rassen die gefokt zijn als waakhonden om te beschermen. Je zult merken dat deze honden dan ook meer en sneller zullen blaffen. Hierin kan je ook goed het verschil horen tussen het soort geluid. Waakhonden hebben een veel duidelijkere en en krachtige blaf. 

Luister aandachtig naar de blaf van je hond om er achter te komen waarom hij of zij blaft. Zo kan je bijvoorbeeld letten op de toonhoogte van den blaf, hoe lang je hond blaft en in welke snelheid.

Blaffen afleren bij een hond

Om iets af te willen leren, is ook belangrijk dat je weet wat de oorzaak ergens van is. Zo is het dus ook goed om te kijken waarom jouw hond blijft, wil je dit afleren. 

Als jouw hond blaft als je iemand tegemoet komt tijdens het wandelen, is dit hoogst waarschijnlijk uit bescherming naar jou. Dit afleren zal dan ook niet gemakkelijk gaan en ook niet nodig zijn. Zoals eerder genoemd is dit blaffen vanuit het instint, wat nou eenmaal in de aard van het beestje zit. Zo is ook blaffen bij het alleen thuis laten van je hond een normale reactie vanuit angst.

In deze gevallen is het dan ook belangrijk dat je het blaffen niet moet afleren, maar juist de situatie van je hond moet verbeteren. Zorg ervoor dat je hond een veilige en vertrouwde plek heeft in het huis, dan zal hij of zij ook minder angstig zijn wanneer je hond alleen thuis is. Kom je mensen tegen op straat waar je hond naar blaft? Zorg er dan voor dat je hond weet dat deze mensen geen bedreiging zijn voor jou. 

Op deze manier kan je er toch voor zorgen dat jouw hond minder zal blaffen in deze situaties.

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit