Alles wat je moet weten over de aanschaf van je kitten

 

Een kitten in huis halen is een spannende, leuke en belangrijke beslissing. Het is daarom ook van belang dat je er goed over nadenkt of je de tijd kan en wilt nemen. Weet je het zeker? Tof! Wij helpen je graag verder met de aankoop van jouw kitten. Dit artikel geldt voor zowel raskittens als de andere kleine donzige kittens die jouw huis kunnen opvrolijken. In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

 

  1. Moet ik mijn kitten bij een fokker of particulier aanschaffen? 
  2. Waarom moet de moederpoes aanwezig zijn bij het nestje?
  3. Let op de thuissituatie bij de aanschaf van je kitten?
  4. Documenten voor aanschaf kitten.
  5. Stel kritische vragen aan de fokker voor aanschaf van een kitten.
  6. Na de aankoop van een kitten.
  7. Wat moet ik aanschaffen bij de aankoop van mijn kitten?

 

Moet ik mijn kitten bij een fokker of particulier aanschaffen?

Pretnestje, particulier kopen
Waar je op moet letten bij de aankoop van een kitten

Je kent het wel. Verder op in de straat is er een nestje geboren en het wordt tijd voor een pasgeboren kitten in jouw huis! Onwijs leuk maar ook spannend. Waar moet je dan vooral op letten?

Als er een pretnestje opdoet is de vader van het nestje vaak onbekend. Deze kat kan dus een zwerfkat zijn die ziektes met zich mee kan dragen. Kattenaids kan op deze manier gemakkelijk aan de moederpoes over worden gedragen.

Waar je ook op moet letten bij een pretnestje is dat de fokker in de meeste gevallen niet heel professioneel is. Met een pretnestje is namelijk vaak het geval dat er een nestje wordt gemaakt voor het plezier ervan en het mooie gebaar vanuit de moederkat. Dit neemt vaak mee dat de opvoeding van de kittens vooral bij jou ligt en dit nog niet bij de fokker gedaan wordt.

 

Wil je op de hoogte blijven en wekelijkse informatie krijgen voor de verder opvoeding van je kat? Meld je dan nu aan voor de wekelijkse nieuwsbrief via de knop hieronder.

Bij fokker kopen

 

Wat handig is om te weten vóór de aankoop van een kitten – zelf.

 

We raden vooral aan jouw kitten bij een erkende fokker te adopteren. Bij een erkende fokker hebben de ouders van jouw kitten altijd een medische keuringen gehad vóór de zwangerschap. Hierdoor kan je ervan uitgaan dat jij gezonde kittens in huis haalt en dat zij geen erfelijke ziektes dragen.
Om deze kittens gezond te houden is het van belang om je handen goed schoon te houden. Dit is al helemaal het geval als je meerdere nestjes op een dag bezoekt. Je kan namelijk infecties of virussen dragen die schadelijk kunnen zijn. Was dus goed je handen van te voren! Heb je dat niet gedaan? Geen paniek, regelmatig vragen fokkers om je handen te desinfecteren.

 

Waarvoor je moet oppassen bij de aankoop van een kitten. – fokker

 

Hoeveelheid nestjes
Zodra een fokker meer dan één nestje tegelijk heeft, betekent dit vaak niet veel goeds. Kittens moeten namelijk veel leren en vergen veel aandacht om zich sociaal goed te kunnen ontwikkelen. Het hebben van één nestje is dus veel beter voor de opvoeding van de kittens.

Waarom moet de moederpoes aanwezig zijn bij het nestje?

Om er zeker van te zijn dat een kitten uit een goed nestje komt, is het van extreem belang dat de moederpoes aanwezig is. Aan een moederpoes kan je namelijk altijd zien of de kittens een goede opvoeding hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan simpele dingen zoals de omgang met de moeder en broertjes en zusjes. Je kan snel genoeg zien of de kittens dit op een agressieve manier doen. 

Is de moeder agressief of reageert ze angstig als je binnenkomt? Dan is er een kans dat de kittens nog niet helemaal gesocialiseerd zijn. Kittens leren veel van hun moeder waarbij het dus ook belangrijk is dat de moeder sociaal gedrag vertoond. Een angstige of agressieve moederkat is daarnaast wel heel normaal. Zij beschermt haar jongen vanuit haar instinct.

Het is dus belangrijk om ook de moederpoes te zien bij het adopteren van je nieuwe kitten. Is zij niet aanwezig wanneer je naar de kittens gaat kijken? Maak dan de beslissing om geen kittens te adopteren van het nestje.

Dat de vader van het nestje niet aanwezig is klinkt misschien schrikwekkend, maar wees gerust. Fokkers maken namelijk regelmatig gebruik van katers van andere fokkers. 

 

kat met kitten

 

Let op de thuissituatie bij de aanschaf van je kitten!

Als je bij een fokker langsgaat, kijk dan naar de thuissituatie van de kittens. Is deze buiten of binnen? Komen de kittens veel in contact met mensen en krijgen ze veel aandacht? Dit zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een kitten gaat aanschaffen. 

De ideale woonomgeving voor kittens om in op te groeien is binnenshuis. Het liefst in of bij de woonkamer, hierdoor komen de kittens in contact met activiteiten binnenshuis. Zo raakt het diertje gewend aan het leven van de mens.

De omgeving waarin de kittens opgroeien moeten verder uiterst schoon zijn. Katten zijn zelf al erg hygiënisch en schoon maar de fokker moet ook hiervoor zorgen. De moederpoes kan zelf wel de kittens schoonhouden of de ontlasting opruimen maar heeft de fokker wel nodig. Zo heeft ze zelf geen handjes om bijvoorbeeld de kattenbak schoon te houden (die zeker aanwezig moet zijn).

Wil je op de hoogte blijven en wekelijkse informatie krijgen voor de verder opvoeding van je kat? Meld je dan nu aan voor de wekelijkse nieuwsbrief via de knop hieronder.

De kittens

Bij het bezoeken van een nestje van misschien wel jouw toekomstige kat, moet je op verschillende uiterlijke kenmerken goed letten. Je wilt natuurlijk met een schone en gezonde kitten naar huis gaan.

Allereerst de gezondheid. De kitten moet een alerte reactie hebben en moet in bezit zijn van grote, heldere en open ogen. Daarnaast moeten de oren tiptop in orde zijn, geen oorsmeer en schoon dus. Maar ook het ontbreken van een slijmerige uitvloeiing die uit de oren én uit de ogen kunnen komen is een must!

Als we verder kijken naar het uiterlijk van de kat hoort de anus van de kitten schoon te zijn. Zo ben je zeker dat de kat geen last heeft van diarree. 

Ook kijken we goed naar de vacht van de kat. Deze vacht hoort schoon te zijn, wat betekent dat er geen schilfers, korstjes of kale plekken horen te zitten. Dit kan namelijk duiden op parasieten of andere nare kwaaltjes. Ook mogen er geen zwarte vuiltjes of vlooienpoepjes op de vacht aanwezig zijn. Je wilt namelijk niet riskeren dat je een kitten koopt met vlooien of een schimmelinfectie.

Naast de lichamelijke aspecten, moet er ook goed gekeken worden naar het karakter van de kitten. Natuurlijk verschilt dit per ras en kitten zelf, elke kat heeft immers zijn eigen persoonlijkheid. Houdt desalniettemin de raskat eigenschappen wel in het achterhoofd, dit is namelijk een goede manier om een goede fokker te onderscheiden van een broodfokker. 

De kitten moet verder speels rondspringen en alert reageren. Wanneer je binnenkomt moet het de kitten dus opvallen én hij moet nieuwsgierigheid tonen. Dus niet alleen de kat uit de boom kijken. Een goede fokker zorgt er namelijk voor dat de kitten goed gesocialiseerd is. 

Naast fysieke en psychische kenmerken, dient er ook gekeken te worden naar de leeftijd van de kitten. Een kitten kan dan wel aan alle bovenstaande eisen voldoen; een te vroeg vertrek bij de moeder kan nare gevolgen met zich meebrengen. In een ideale situatie gaat een kitten pas weg bij de moeder als het ongeveer 13 weken oud is. Echter zullen sommige fokkers de kittens al bij 8 weken aanbieden, wat wettelijk gezien mag.

Documenten

 

Bij het kopen van een kitten moet je erop letten dat de kitten ontwormd is en dat hij of zij is ingeënt tegen nies- en kattenziektes. Deze inentingen zullen vaker moeten plaatsvinden zodat het dier goed beschermd is tegen nare ziektes. Het vaccinatieschema wat wordt aangeraden is om te vaccineren op de leeftijd van 9 en 12 weken. Als bewijs voor de vaccinaties zal de dierenarts jouw nieuwe dierenvriend voorzien van een mooi vaccinatieboekje.

 

Wat verder belangrijk is, is dat de fokker de kittens heeft getest op het Feline Leukemie Virus (FelV) en het Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV). Deze virussen staan ook wel bekend als kattenleukemie en kattenaids. Een fokker hoort de kittens te testen op deze ziektes en moeten kunnen garanderen dat een kitten getest is. 
Chippen is niet verplicht maar het is wel ten zeerste aan te raden om jouw kitten van een chipje te voorzien. Mocht de kat of kitten de halsband verliezen dan kan de kat zo gevonden worden als hij kwijt is omdat de chip jouw gegevens bevat. 

 

Ook kunnen er van de kitten verschillende gegevens aanwezig zijn over de moederpoes en de vader. Erfelijke aandoeningen zijn bij katten niet onbekend en er is een kans dat zij met een hartafwijking of andere narigheden rondlopen. Daarom is het verstandig om jouw nieuwe kitten eerst langs de dierenarts te brengen.

Stel kritische vragen aan de fokker voor aanschaf van een kitten

Er is al van alles behandeld waaraan gedacht moet worden als je een kitten koopt. De fokker is vaak bepalend in hoe een kitten zich ontwikkeld en wat voor karakter het krijgt. Stel daarom kritische vragen over de opvoeding van de kitten en houdt rekening met het volgende:

Is begaan met het welzijn van het dier

Het eerste waarop je moet letten als je een kitten aanschaft bij een fokker is dat de fokker begaan is met het welzijn van de kittens. Een goede fokker zal veel vragen stellen en is oprecht benieuwd naar waar de kittens terecht komen. Hij zal proberen om uit te vogelen of jij geschikt zal zijn om de kittens over te nemen.

Daarnaast praat hij graag met je over het ras, de opvoeding en de moederpoes. Hoe je het beste bepaalde dingen kan aanpakken en welk voer je in huis moet nemen. In één keer van voer wisselen kan namelijk slecht zijn voor de darmpjes en het maagje van de kitten.

 

Neemt de tijd

Het tweede punt waarop je moet letten is de hoeveelheid tijd dat de fokker voor je vrijmaakt. Je mag best van de fokker verwachten dat je de enige bent die tijdens het bezoek aanwezig is. 

Als je te maken hebt met een ‘’aanbieding’’, als je de tijd niet krijg of wanneer je je opgejaagd voelt moet je de beslissing maken of de kitten niet te adopteren. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk te maken met een broodfokker. Een goede fokker wilt vaak zelfs dat je de tijd neemt, dan kan je namelijk een goed uitgedachte beslissing maken.

Is niet te goedkoop

Een kitten aanschaffen kan een duur grapje zijn. Vooral bij raskatten kost het eenmaal veel geld en tijd om: de kittens groot te brengen, de inentingen te regelen en om de stamboom uit te pluizen. Als er een raskat wordt aangeboden die een stuk goedkoper is dan het gemiddelde móet je voorzichtig zijn met de aankoop.

Ook kan je voor ‘’straatkatten’’ veel geld betalen. Kijk hier niet al te gek van op, helemaal als het gaat om een dierenorganisatie als <link>scheldekat</link>. Deze organisatie betaalt namelijk veel om kittens van de straat een goed thuis te bieden.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Kittens van de straat of bij iemand thuis zijn soms gratis te verkrijgen en deze raskatten kunnen ook een heel leuk huisgenootje zijn. 

Er is een duidelijk koopcontract.

Het koopcontract is heel belangrijk bij de aankoop van een kat. De kat kan namelijk wel een chip hebben waarop jouw gegevens staan, of zelfs een dierenpaspoort, ze bewijzen niet dat jij de eigenaar bent. Vraag daarom bij de fokker om een écht koopcontract waarin alle afspraken staan. 

Lees deze goed door en zorg ervoor dat er geen dingen in staan die je niet wilt. Sommige contracten bevatten een verplichte castratie of sterilisatie. Ook kan erin staan dat je jouw kat zelfs even moet afstaan zodat het beestje gebruikt kan worden om te fokken. Teken niks wat je niet wilt!

Als je twijfels hebt over de fokker (omdat de fokker niet voldoet aan een van de bovenstaande eisen bijvoorbeeld), is de fokker iets te gretig naar het verzegelen van de deal of heb je twijfels over het nemen van een kat in het algemeen? Neem het zekere voor het onzekere en koop de kat niet!

Na de aankoop

Na de aankoop van een raskitten kan je rekenen op langdurig contact met de fokker. Klinkt misschien een beetje gek maar een fokker heeft hier goede redenen voor. Een fokker heeft namelijk veel tijd gestoken in de kitten en heeft er daardoor een emotionele band mee. Daarnaast wilt de fokker er zeker van zijn dat het beestje geen afwijkingen of narigheden vertoont, wat kan duiden op een erfelijke ziekte. 

Het kan natuurlijk ook fijn zijn voor jou om met de fokker contact te blijven hebben. Je kan zo vragen stellen als je ergens mee zit of advies vragen als je ergens niet aan uitkomt. De fokker zal je graag willen helpen om er zeker van te zijn dat de kitten goed terecht komt. 

Ben je bang dat jouw kitten iets overkomt en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat dan nu je kat verzekeren bij PetSecur. 

De beste verzekering voor jouw kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit

Wat moet ik aanschaffen bij de aankoop van mijn kitten?

Heb jij nou een kat aangeschaft maar weet je niet zeker wat je allemaal in huis moet halen voordat hij in huis rond paradeert? Geen zorgen! Wij hebben hieronder een kleine top 10 neergezet waardoor jij jouw huis omtovert tot een waar kattenparadijs.

1. Voer
Wie een kat in huis neemt, zal ook voeding moeten aanschaffen. Haal je een kitten in huis? Vraag dan wat voor voeding hij of zij gehad heeft en pas je in het begin hierop aan. Een plotse verandering van voedsel kan slecht zijn voor de darmpjes van de kitten. Daarnaast is het handig dat de voeding ergens in kan. Daarom raden we de aanschaf van een voerbak aan.

2. Krabpaal
Als je geen haaltjes in je bank wilt is het aanschaffen van een krabpaal geen overbodige luxe. Deze zorgen ervoor dat de klauwtjes van de viervoeter scherp blijven en niet te lang worden. Het zorgt er ook voor dat jouw lieve kitten zijn nageltjes in de krabpaal zet en niet in jouw mooie bank!

3. Waterbak
Zorg er dan ook dat jouw kat altijd voorzien is van schoon drinkwater. Zet dus een drinkbak neer en verschoon deze regelmatig. Idealiter haal je zelfs een drinkfontein in huis! Katten zijn namelijk dol op stromend water om uit te drinken.

4. Reismand
Een goede stevige reismand is noodzakelijk. Je wilt namelijk niet dat jouw kat zomaar ontsnapt nadat hij door het deurtje breekt! De huisarts zal je dankbaar zijn! Daarnaast is het verstandig dat de reismand van onderen waterdicht is, een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje…

5. Kattenbak
Een kattenbak is een van de belangrijkste aankopen die je moet doen voor jouw kat. Zorg ervoor dat elke kat een eigen bak heeft en dat je deze regelmatig schoonmaakt. Heb je een raskat? Wees dan extra hygiënisch. Zij zullen dan een vieze kattenbak dan ook niet waarderen.

6. Kattengrind
Koop genoeg vulling voor in de kattenbak. Wil je liever geen stinkende kattenbak? Dan kan je tegenwoordig kattengrind kopen met een bloemige geur. Toch raden wij je aan om normaal kattengrind te gebruiken. Door de overheersende frisse geur is het lastiger om te ruiken wanneer het grind vervangen moet worden. 

7. Halsband
Een halsband voor jouw nieuwe kitten is aan te raden. Helemaal als je jouw kat vaak naar buiten gaat! Zorg dat halsband stevig vast zit en er niet te veel ruimte zit tussen de hals en het bandje. Je wilt natuurlijk niet dat jouw kitten ergens achter blijft hangen.

8. Penning met adres
Op de halsband kan je gemakkelijk jouw gegevens plaatsen. Mocht je kitten de weg kwijt zijn, kan hij of zij gemakkelijk terug gebracht worden door de informatie op de penning!

9. Kattenverzorging
Zorg er voor dat je genoeg verzorgingsmateriaal in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan een kam om de vlooien uit de haren te kammen en een borstel om de vacht mee te borstelen. 

10. Speelgoed!
Last but not least, speeltjes! Katten zijn dol op uitdaging. Zorg er dus voor dat jouw kat zich niet hoeft te vervelen. Nepmuizen, een hengel met een vogeltje of een stuiterbal kunnen wonderen doen!

Alle veelgestelde vragen op een rijtje:

Moet ik mijn kitten bij een fokker of particulier aanschaffen?

Bij een erkende fokker hebben de ouders van jouw kitten altijd een medische keuringen gehad vóór de zwangerschap. Hierdoor kan je ervan uitgaan dat jij gezonde kittens in huis haalt en dat zij geen erfelijke ziektes dragen. Als er een pretnestje opdoet (particulier), is de vader van het nestje vaak onbekend. Deze kat kan dus een zwerfkat zijn die ziektes met zich mee kan dragen. Kattenaids kan op deze manier gemakkelijk aan de moederpoes over worden gedragen. Waar je ook op moet letten bij een pretnestje is dat de fokker in de meeste gevallen niet heel professioneel is. Dit neemt vaak mee dat de opvoeding van de kittens vooral bij jou ligt en dit nog niet bij de fokker gedaan wordt. Let wel op dat een fokker niet meer dan één nestje tegelijk heeft. Kittens moeten namelijk veel leren en vergen veel aandacht om zich sociaal goed te kunnen ontwikkelen. Het hebben van één nestje is dus veel beter voor de opvoeding van de kittens.

Waarom moet de moederpoes aanwezig zijn bij het nestje?

Aan een moederpoes kan je altijd zien of de kittens een goede opvoeding hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan de omgang met de moeder en broertjes en zusjes. Je kan snel genoeg zien of de kittens dit op een agressieve manier doen. Is de moeder agressief of reageert ze angstig als je binnenkomt? Dan is er een kans dat de kittens nog niet helemaal gesocialiseerd zijn. Kittens leren veel van hun moeder waarbij het dus ook belangrijk is dat de moeder sociaal gedrag vertoond. Een angstige of agressieve moederkat is daarnaast wel heel normaal. Zij beschermt haar jongen vanuit haar instinct.

Welke documenten heb ik nodig voor de aanschaf van een kitten? 

Bij het kopen van een kitten moet je erop letten dat de kitten ontwormd is en dat hij of zij is ingeënt tegen nies- en kattenziektes. Deze inentingen zullen vaker moeten plaatsvinden zodat het dier goed beschermd is tegen nare ziektes. Het vaccinatieschema wat wordt aangeraden is om te vaccineren op de leeftijd van 9 en 12 weken. Als bewijs voor de vaccinaties zal de dierenarts jouw nieuwe dierenvriend voorzien van een mooi vaccinatieboekje. Wat verder belangrijk is, is dat de fokker de kittens heeft getest op het Feline Leukemie Virus (FelV) en het Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV). Deze virussen staan ook wel bekend als kattenleukemie en kattenaids. Een fokker hoort de kittens te testen op deze ziektes en moeten kunnen garanderen dat een kitten getest is. Chippen is niet verplicht maar het is wel ten zeerste aan te raden om jouw kitten van een chipje te voorzien. Mocht de kat of kitten de halsband verliezen dan kan de kat zo gevonden worden als hij kwijt is omdat de chip jouw gegevens bevat.  Ook kunnen er van de kitten verschillende gegevens aanwezig zijn over de moederpoes en de vader. Erfelijke aandoeningen zijn bij katten niet onbekend en er is een kans dat zij met een hartafwijking of andere narigheden rondlopen. Daarom is het verstandig om jouw nieuwe kitten eerst langs de dierenarts te brengen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kitten bij een fokker?

Er is al van alles behandeld waaraan gedacht moet worden als je een kitten koopt. De fokker is vaak bepalend in hoe een kitten zich ontwikkeld en wat voor karakter het krijgt. Stel daarom kritische vragen over de opvoeding van de kitten en houdt rekening met het volgende:

  • Fokker neemt uitgebreid de tijd voor jou
  • Is begaan met het welzijn van het dier
  • De fokker is niet te goedkoop
  • Er is een duidelijk koopcontract met de fokker
  • De fokker heeft niet meer dan één nestje tegelijk

Waar moet ik op letten na aanschaf van een kitten? 

Na de aankoop van een raskitten kan je rekenen op langdurig contact met de fokker. Een fokker heeft namelijk veel tijd gestoken in de kitten en heeft er daardoor een emotionele band mee. Daarnaast wilt de fokker er zeker van zijn dat het beestje geen afwijkingen of narigheden vertoont, wat kan duiden op een erfelijke ziekte. Het kan natuurlijk ook fijn zijn voor jou om met de fokker contact te blijven hebben. Je kan zo vragen stellen als je ergens mee zit of advies vragen als je ergens niet aan uitkomt. De fokker zal je graag willen helpen om er zeker van te zijn dat de kitten goed terecht komt.