fbpx

Alles over de dominantie van kittens

 

Een kat die een ander wegjaagt voor eten of die agressief reageert tegen nieuwkomers, dan denk je vast meteen aan dominatie, toch? Toch is dat een flinke misvatting, katten kennen namelijk geen hiërarchie. Hoe zit het dan wel? Lees snel verder.

 

 1. Wat is hiërarchie bij katten?
 2. Wat is dan dominantie bij katten?
 3. Wat doen kittens dan wel?
 4. Dominante kenmerken bij een kat
 5. Dominant gedrag naar het baasje
 6. Meerdere katten samen
 7. Als het echt niet werkt

 

Wat is hiërarchie bij katten?

Hiërarchie houdt in dat er een sociale rangorde is. In het geval van dieren bepaald de rangorde bijvoorbeeld de relaties tussen de dieren en dat bepaald op zijn beurt weer wie er voorrang heeft om te eten, drinken, paren en nog veel meer. Over het algemeen wordt deze hiërarchie bepaald door dominant en onderdanig gedrag. 

Wat is dan dominantie bij katten?

Een goed voorbeeld van een diersoort dat dominant gedrag vertoont is een andere viervoeter: de hond. In de hondenwereld is er namelijk wel degelijk sprake van een hiërarchie met alle bijbehorende gedragskenmerken. Denk bijvoorbeeld aan het over andere honden heen staan om dominantie te tonen of het op de rug rollen als teken van onderdanigheid. 

Jouw kitten zal je deze kenmerken niet zien tonen. Alhoewel zij wel degelijk overwicht kunnen hebben, is het zelden zo dat een kat van nature dominant is.

Wat doen kittens dan wel?

Zoals we al benoemden missen katten de typische dominante gedragingen die we wel bij honden zien. Wanneer een kitten op zijn of haar rug rolt is dat geen teken van onderdanigheid, het is een uitnodiging! Jouw kitten wil bijvoorbeeld met je spelen of nodigt je uit voor een goede kroelsessie. Het is dus bij een kat, in tegenstelling tot bij de hond, geen reactie op een dominante handeling van een ander dier. Of in een gevecht een houding waarbij de kat al zijn wapens, zijn nagels en tanden, klaar heeft om aan te vallen.

Dominante kenmerken bij een kat

In sommige studies wordt wel gesproken over dominantie bij katten. In dat geval is dominant gedrag bij een kat niet op basis van termen als onderdanig en dominant, maar op basis van agressief gedrag. Onder agressief gedrag valt bijvoorbeeld slaan, bijten en staren en onder defensief gedrag kan je denken aan vermijden, verstoppen en vluchten.

Dit soort gedrag zorgt er bij je kitten voor dat er wel degelijk een pikorde is, maar we kunnen niet van een dominante kat of een dominante kater spreken. De pikorde die jouw kitten probeert af te dwingen heeft dan ook geen invloed op eten, drinken of paren. Alhoewel, misschien ren jij wel snel naar de snoepjes wanneer jouw kitten weer bezig is.

We spreken dus niet van een dominante kat, maar jouw kat kan zeker wel bazig zijn. Niet omdat hij daarmee een betere status krijgt, maar wel omdat hij dan lekker op het zonnige plekje op de bank kan liggen. Jouw kat heeft dan ondernemend, zelfverzekerd en bazig als eigenschappen. De kat die zich van dat heerlijke plekje weg laat jagen heeft geen lagere rang, maar is gewoon een meer meegaande of misschien wel verlegen kat.

Dominant gedrag naar het baasje

Vanuit vroeger bestaat het idee dat je duidelijk de baas moet zijn over een kat of kitten. Inmiddels weten we al zoveel meer dan vroeger en is het idee van de baas zijn over je kat eigenlijk een beetje achterhaald. We hebben eerder in dit artikel al vastgesteld dat het niet over dominantie gaat maar over karaktereigenschappen als zelfverzekerd en ondernemend gedrag. 

Wanneer je rekening houdt met de karaktereigenschappen van je kat is het een stuk makkelijker om naast elkaar te leven en het karakter van je kat te accepteren. 

Gaat jouw kat over je grenzen heen? Geef je kat dan een time-out door hem of haar even op de gang of op de slaapkamer te zetten. Vergeet ook vooral niet om ‘nee’ tegen je kan te zeggen wanneer deze een grens over gaat.

 

Meerdere katten samen

We hebben al geconstateerd dat katten geen typische rangorde kennen en daardoor dus ook geen dominantie. Wat we wel bij andere dieren zien, bijvoorbeeld bij honden, is overgave gedrag. Een hond die op zijn rug ligt is onderdanig en geeft zich over. Bij een kat is deze houding een hele andere gemoedstoestand. Jouw kat heeft zijn hoektanden klaar om deze flink in de keel van zijn tegenstander te zetten en zijn achterpoten staan in perfecte positie om flink wat schade aan te richten aan de buik van de andere kat. Jouw kat is onbekend met overgave-gedrag. Katten vechten gewoon door, net zo lang door totdat iemand het onderspit delft of kan vluchten. Al deze zaken zorgen er dus voor dat uitvechten bij katten nutteloos is. Juist doordat voor een kat overgave geen optie is, kunnen gevechten lang duren een ook nog eens heel fel zijn. 

Wil je een nieuwe kat introduceren? Houd er rekening mee dat jouw kitten niet iedere kat leuk zal vinden. Eigenlijk is het net als bij mensen. Wij vinden ook niet iedere persoon even aardig. Zelfs niet als we zaken als geboorteplaats of leeftijd gemeen hebben. Daarnaast zal je ook genoeg personen kennen die je in het begin niet zo aardig vond, waar je aan hebt moeten wennen. Zo gaat dat ook bij jouw kat. Ben voorzichtig, geduldig en kieskeurig wanneer je voor een tweede, derde of misschien wel vierde kat op zoek gaat. 

Een zorgeloze start voor jouw katten? Zorg altijd dat er voor iedere kat de volgende zaken aanwezig zijn:

 • Een eigen voerbak waar je kat rustig kan eten
 • Een eigen waterbak
 • Een eigen en schone kattenbak 
 • Meerdere krabpalen of attributen
 • Een plek waar je kat zich kan terugtrekken en slapen
 • Voldoende speelgoed
 • Jouw aandacht

Er moeten in het kort dus altijd voor iedere kat voldoende middelen zijn. Zo zorg jij er als baasje voor dat je de kans op conflicten zo klein mogelijk maakt.

Bij het voeren van je nieuwe kitten of kat kan je het beste in het begin de dieren van elkaar scheiden. In de ideale situatie situatie heeft de nieuwe kat een eigen kamer, voorzien van een voer- en waterbak, kattenbak en krabpaal. Zo geef je jouw nieuwe kat de ruimte om te wennen aan jouw huishouden en zijn nieuwe omgeving zonder de druk van de andere huisdieren.

Daarna is het tijd voor je huisdieren om elkaar te leren kennen. Het is makkelijk en laagdrempelig om je dieren eerst aan elkaars geur te laten wennen. Wissel bijvoorbeeld het speelgoed of het kussen van je katten om. Katten hebben dan wel een klein neusje, ze kunnen er enorm goed mee ruiken. Wanneer jouw nieuwe kat de geur van de andere kat(ten) (en andersom) al herkent zal dat de uiteindelijke kennismaking een stuk makkelijker maken.

Eindelijk ontmoeten ze elkaar

Natuurlijk ben je nerveus, eindelijk gaan jouw katten elkaar ontmoeten, maar jouw katten vinden het vast nog veel spannender! Zorg dus dat je zelf rustig blijft zodat je katten niet ook nog van jou schrikken.

Zorg dat er ruimte is voor je katten om zich terug te trekken, maar ook dat ze zich niet opgesloten voeten. Zet de reismandjes dus maar een eind weg. Laat je katten lekker op hun eigen manier en op hun eigen tempo aan elkaar wennen. Elkaar negeren, een snauw of een dikke staart, het hoort er allemaal bij.

Als het toch niet zo makkelijk gaat

Wanneer een van je katten toch bazig of agressief reageert dan kan je het beste nog niet ingrijpen. Anders wordt het wanneer het om fysiek contact gaat, dan adviseren we je wel om direct in te grijpen. Vaak helpt het al om voor een korte afleiding te zorgen, bijvoorbeeld door in je handen te klappen of hard ‘nee’ te roepen.

Als het zover is gekomen dat jij in moet grijpen, straf je katten niet. Laat ze beide weer terug in hun vertrouwde ruimte en onder neem na één á twee dagen een nieuwe poging. 

Als het echt niet werkt

Je hebt inmiddels al talloze pogingen gedaan, maar blijft de situatie uit de hand lopen? Ga dan met behulp van een deskundige op zoek naar de oorzaak. Omdat de oorzaken zo kunnen verschillen is het moeilijk om zonder kennis van de situatie advies te geven, een deskundige kan helpen om in jullie situatie de oorzaak te vinden en oplossingen aandragen.

De beste verzekering voor jouw kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

 • De hoogste uitkering van Nederland
 • Geen wachttijd, snel verzekerd
 • Een gerust gevoel, dag in dag uit

Alle veelgestelde vragen op een rijtje:

Moet ik mijn kitten bij een fokker of particulier aanschaffen?

Bij een erkende fokker hebben de ouders van jouw kitten altijd een medische keuringen gehad vóór de zwangerschap. Hierdoor kan je ervan uitgaan dat jij gezonde kittens in huis haalt en dat zij geen erfelijke ziektes dragen. Als er een pretnestje opdoet (particulier), is de vader van het nestje vaak onbekend. Deze kat kan dus een zwerfkat zijn die ziektes met zich mee kan dragen. Kattenaids kan op deze manier gemakkelijk aan de moederpoes over worden gedragen. Waar je ook op moet letten bij een pretnestje is dat de fokker in de meeste gevallen niet heel professioneel is. Dit neemt vaak mee dat de opvoeding van de kittens vooral bij jou ligt en dit nog niet bij de fokker gedaan wordt. Let wel op dat een fokker niet meer dan één nestje tegelijk heeft. Kittens moeten namelijk veel leren en vergen veel aandacht om zich sociaal goed te kunnen ontwikkelen. Het hebben van één nestje is dus veel beter voor de opvoeding van de kittens.

Waarom moet de moederpoes aanwezig zijn bij het nestje?

Aan een moederpoes kan je altijd zien of de kittens een goede opvoeding hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan de omgang met de moeder en broertjes en zusjes. Je kan snel genoeg zien of de kittens dit op een agressieve manier doen. Is de moeder agressief of reageert ze angstig als je binnenkomt? Dan is er een kans dat de kittens nog niet helemaal gesocialiseerd zijn. Kittens leren veel van hun moeder waarbij het dus ook belangrijk is dat de moeder sociaal gedrag vertoond. Een angstige of agressieve moederkat is daarnaast wel heel normaal. Zij beschermt haar jongen vanuit haar instinct.

Welke documenten heb ik nodig voor de aanschaf van een kitten? 

Bij het kopen van een kitten moet je erop letten dat de kitten ontwormd is en dat hij of zij is ingeënt tegen nies- en kattenziektes. Deze inentingen zullen vaker moeten plaatsvinden zodat het dier goed beschermd is tegen nare ziektes. Het vaccinatieschema wat wordt aangeraden is om te vaccineren op de leeftijd van 9 en 12 weken. Als bewijs voor de vaccinaties zal de dierenarts jouw nieuwe dierenvriend voorzien van een mooi vaccinatieboekje. Wat verder belangrijk is, is dat de fokker de kittens heeft getest op het Feline Leukemie Virus (FelV) en het Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV). Deze virussen staan ook wel bekend als kattenleukemie en kattenaids. Een fokker hoort de kittens te testen op deze ziektes en moeten kunnen garanderen dat een kitten getest is. Chippen is niet verplicht maar het is wel ten zeerste aan te raden om jouw kitten van een chipje te voorzien. Mocht de kat of kitten de halsband verliezen dan kan de kat zo gevonden worden als hij kwijt is omdat de chip jouw gegevens bevat.  Ook kunnen er van de kitten verschillende gegevens aanwezig zijn over de moederpoes en de vader. Erfelijke aandoeningen zijn bij katten niet onbekend en er is een kans dat zij met een hartafwijking of andere narigheden rondlopen. Daarom is het verstandig om jouw nieuwe kitten eerst langs de dierenarts te brengen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kitten bij een fokker?

Er is al van alles behandeld waaraan gedacht moet worden als je een kitten koopt. De fokker is vaak bepalend in hoe een kitten zich ontwikkeld en wat voor karakter het krijgt. Stel daarom kritische vragen over de opvoeding van de kitten en houdt rekening met het volgende:

 • Fokker neemt uitgebreid de tijd voor jou
 • Is begaan met het welzijn van het dier
 • De fokker is niet te goedkoop
 • Er is een duidelijk koopcontract met de fokker
 • De fokker heeft niet meer dan één nestje tegelijk

Waar moet ik op letten na aanschaf van een kitten? 

Na de aankoop van een raskitten kan je rekenen op langdurig contact met de fokker. Een fokker heeft namelijk veel tijd gestoken in de kitten en heeft er daardoor een emotionele band mee. Daarnaast wilt de fokker er zeker van zijn dat het beestje geen afwijkingen of narigheden vertoont, wat kan duiden op een erfelijke ziekte. Het kan natuurlijk ook fijn zijn voor jou om met de fokker contact te blijven hebben. Je kan zo vragen stellen als je ergens mee zit of advies vragen als je ergens niet aan uitkomt. De fokker zal je graag willen helpen om er zeker van te zijn dat de kitten goed terecht komt.