fbpx

Tips voor de eerste nacht met je kitten

 

Het is zo ver, je mag eindelijk je nieuwe kitten ophalen! Naast de nodige voorbereidingen voor de aanschaf van je kitten is de eerste nacht met je kitten natuurlijk ook altijd spannend. Het is niet alleen voor je kitten, maar ook voor jou allemaal nieuw en jullie zullen hier beide aan moeten wennen. We geven je graag wat tips om samen goed en vertrouwd de eerste nacht door te komen.

 

 1. Zorgen dat je kitten zich vertrouwd voelt
 2. De eerste nachten met je kitten
 3. Vooral veel aandacht
 4. Verschil per kitten
 5. Een kitten als je al een kat hebt

 

Zorgen dat je kitten zich vertrouwd voelt

Om er voor te zorgen dat de eerste nacht van jouw kitten voor jullie allebei goed voelt, is het belangrijk dat jouw kitten zich veilig voelt in zijn nieuwe omgeving. Zorg dat je kitten een eigen en veilige plek heeft in huis waar hij eerst rustig kan wennen aan de nieuwe situatie. Plaats de kattenbak niet te dicht bij de slaapplek en zorg dat er altijd eten en in drinken in de buurt is. 

Ook is het belangrijk om direct een krabpaal en verschillende speeltjes in de buurt neer te hebben. Misschien maakt jouw kitten er niet gelijk gebruik van maar het laat hem al wel wennen aan de spulletjes om zich heen en indien nodig heeft hij meteen iets om zich op uit te leven, je wil natuurlijk niet dat je bankstel al in de eerste nacht wordt aangevallen.

Zorg voor de eerste nacht voor een veilige plek voor je kitten om in te overnachten. Vaak wordt een kartonnen doos aangeraden. Hierin krijgt je kitten de mogelijkheid om zich te verstoppen in een donkere ruimte. Zo kan jouw kitten zich toch even terugtrekken na een dag vol veranderingen en de nieuwe omgeving.

De eerste nachten met je kitten

De eerste nachten zal jouw kitten zich erg alleen voelen. Vooral warmte zal jouw kitten een gevoel van veiligheid geven. Dit kan je verzorgen door jouw nieuwe vriendje te voorzien van meerdere dekens en zachte kussens op de slaapplek.

 

Nog fijner voor jouw kitten: maak een warme slaapplek naast jouw bed door bijvoorbeeld een mandje met dekentjes naast je bed te zetten. Zo geef je je kitten toch het gevoel dat je er bij bent.

Tip: Leg een kruik met warm water onder een dekentje in het bedje van je kitten. Dit vervangt de warmte die jouw kitten normaal gewend is vanuit het nest.

 

Grote kans natuurlijk dat jouw kitten lekker bij je onder de dekens zal kruipen in bed maar heel eerlijk: dat vinden we niet zo erg toch? Alleen maar gezellig om samen te kunnen slapen!

Let wel goed op dat wanneer je niet van plan bent altijd met je kat samen te slapen, het wel belangrijk is om je kat na ongeveer een week aan een andere ruimte te laten wennen om te overnachten. Hoe langer je hiermee wacht, hoe langer het zal duren dat je kitten ook op een andere plek zal leren te slapen.

Vooral veel aandacht

Het is voor je kitten natuurlijk lastig om te wennen aan een nieuwe omgeving. Niet heel gek want hij is ook ineens zijn moeder en broertjes en zusjes kwijt. Alles ziet er heel anders uit en alle vertrouwde geuren zijn ook verdwenen. Het is dus volkomen normaal dat het wel even duurt voordat jouw kitten helemaal gewend is aan zijn nieuwe omgeving, geuren en mensen. 

Maar om dit proces te versnellen kan je zelf wel wat doen! Er namelijk voor zorgen dat jouw kitten zich op zijn gemak voelt en vooral heel veel liefde geven. Neem in de eerste dagen/weken dan ook écht goed de tijd om je kitten op weg te helpen in zijn nieuwe omgeving. Zorg dat je wat dagen vrij hebt om echt samen een band op te bouwen. Geef vooral veel liefde en knuffels en help jouw kitten door samen alles te gaan ontdekken. Samen is het toch veel leuker dan alleen!

Verschil per kitten

Hoe lang het bij een kat duurt om helemaal te wennen in huis, is lastig te zeggen. De ene kitten is zo gewend en de ander doet graag wat meer op zijn gemak. Ook de omgeving en jouw rol zijn hierin belangrijk. Als je ervoor kiest om jouw kitten geleidelijk aan nieuwe indrukken zoals geluiden, ruimtes en mensen te laten wennen, zal hij zich sneller aanpassen dan wanneer hij steeds schrikt van onverwachte situaties.

Vaak geeft jouw kitten zelf aan wanneer hij weer klaar is voor een nieuwe uitdaging. Dan gaat hij namelijk zelf weer op onderzoek uit in jouw huis om een nieuw avontuur te beleven. 

Een kitten als je al een kat hebt

Neem je een nieuwe kitten terwijl je al een kat in huis hebt? Dan is het ook voor je kat belangrijk om hier rekening mee te houden. Niet elke kat zit namelijk te wachten op een nieuw huisgenootje met een bomvol energie. 

Zorg er dan ook eerst voor dat jouw kitten gewend is aan de omgeving voordat je ze met elkaar kennis laat maken. Als je kitten gewend is aan de omgeving is het ook makkelijker om kennis te maken met een ander huisgenootje. 

Blijf er zelf ook bij als je kitten en kat voor het eerst kennis maken. Geef je kitten iets om te snacken zodat je oudere kat rustig kan snuffelen. Schrik niet als ze gaan grommen en blazen naar elkaar, dit is een natuurlijk schrik reactie. Over het algemeen wennen katten vrij snel aan elkaar. Als je oudere kat al op leeftijd is, zorg dan dat je een rustig plekje creëert. Een kitten in huis is leuk, maar als jouw oudere kat wat meer rust nodig heeft kan dit nogal heftig worden.

Vertoont een van je katten dominant gedrag? Lees dan eens hier om te kijken hoe je daar mee om kan gaan.

Vergeet niet te genieten

Zoveel om aan te denken met een nieuwe kitten in huis, maar vergeet ook vooral niet te genieten. Het is een cliche, maar ze zijn maar één keer klein. Voor je het weet is jouw kitten een kat en die tijd krijg je nooit meer terug.

Neem dus lekker de tijd voor je kitten, speel en knuffel veel met elkaar en maak ee hoop foto’s voor later.

 

De beste verzekering voor jouw kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

 • De hoogste uitkering van Nederland
 • Geen wachttijd, snel verzekerd
 • Een gerust gevoel, dag in dag uit

Alle veelgestelde vragen op een rijtje:

Moet ik mijn kitten bij een fokker of particulier aanschaffen?

Bij een erkende fokker hebben de ouders van jouw kitten altijd een medische keuringen gehad vóór de zwangerschap. Hierdoor kan je ervan uitgaan dat jij gezonde kittens in huis haalt en dat zij geen erfelijke ziektes dragen. Als er een pretnestje opdoet (particulier), is de vader van het nestje vaak onbekend. Deze kat kan dus een zwerfkat zijn die ziektes met zich mee kan dragen. Kattenaids kan op deze manier gemakkelijk aan de moederpoes over worden gedragen. Waar je ook op moet letten bij een pretnestje is dat de fokker in de meeste gevallen niet heel professioneel is. Dit neemt vaak mee dat de opvoeding van de kittens vooral bij jou ligt en dit nog niet bij de fokker gedaan wordt. Let wel op dat een fokker niet meer dan één nestje tegelijk heeft. Kittens moeten namelijk veel leren en vergen veel aandacht om zich sociaal goed te kunnen ontwikkelen. Het hebben van één nestje is dus veel beter voor de opvoeding van de kittens.

Waarom moet de moederpoes aanwezig zijn bij het nestje?

Aan een moederpoes kan je altijd zien of de kittens een goede opvoeding hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan de omgang met de moeder en broertjes en zusjes. Je kan snel genoeg zien of de kittens dit op een agressieve manier doen. Is de moeder agressief of reageert ze angstig als je binnenkomt? Dan is er een kans dat de kittens nog niet helemaal gesocialiseerd zijn. Kittens leren veel van hun moeder waarbij het dus ook belangrijk is dat de moeder sociaal gedrag vertoond. Een angstige of agressieve moederkat is daarnaast wel heel normaal. Zij beschermt haar jongen vanuit haar instinct.

Welke documenten heb ik nodig voor de aanschaf van een kitten? 

Bij het kopen van een kitten moet je erop letten dat de kitten ontwormd is en dat hij of zij is ingeënt tegen nies- en kattenziektes. Deze inentingen zullen vaker moeten plaatsvinden zodat het dier goed beschermd is tegen nare ziektes. Het vaccinatieschema wat wordt aangeraden is om te vaccineren op de leeftijd van 9 en 12 weken. Als bewijs voor de vaccinaties zal de dierenarts jouw nieuwe dierenvriend voorzien van een mooi vaccinatieboekje. Wat verder belangrijk is, is dat de fokker de kittens heeft getest op het Feline Leukemie Virus (FelV) en het Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV). Deze virussen staan ook wel bekend als kattenleukemie en kattenaids. Een fokker hoort de kittens te testen op deze ziektes en moeten kunnen garanderen dat een kitten getest is. Chippen is niet verplicht maar het is wel ten zeerste aan te raden om jouw kitten van een chipje te voorzien. Mocht de kat of kitten de halsband verliezen dan kan de kat zo gevonden worden als hij kwijt is omdat de chip jouw gegevens bevat.  Ook kunnen er van de kitten verschillende gegevens aanwezig zijn over de moederpoes en de vader. Erfelijke aandoeningen zijn bij katten niet onbekend en er is een kans dat zij met een hartafwijking of andere narigheden rondlopen. Daarom is het verstandig om jouw nieuwe kitten eerst langs de dierenarts te brengen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kitten bij een fokker?

Er is al van alles behandeld waaraan gedacht moet worden als je een kitten koopt. De fokker is vaak bepalend in hoe een kitten zich ontwikkeld en wat voor karakter het krijgt. Stel daarom kritische vragen over de opvoeding van de kitten en houdt rekening met het volgende:

 • Fokker neemt uitgebreid de tijd voor jou
 • Is begaan met het welzijn van het dier
 • De fokker is niet te goedkoop
 • Er is een duidelijk koopcontract met de fokker
 • De fokker heeft niet meer dan één nestje tegelijk

Waar moet ik op letten na aanschaf van een kitten? 

Na de aankoop van een raskitten kan je rekenen op langdurig contact met de fokker. Een fokker heeft namelijk veel tijd gestoken in de kitten en heeft er daardoor een emotionele band mee. Daarnaast wilt de fokker er zeker van zijn dat het beestje geen afwijkingen of narigheden vertoont, wat kan duiden op een erfelijke ziekte. Het kan natuurlijk ook fijn zijn voor jou om met de fokker contact te blijven hebben. Je kan zo vragen stellen als je ergens mee zit of advies vragen als je ergens niet aan uitkomt. De fokker zal je graag willen helpen om er zeker van te zijn dat de kitten goed terecht komt.