fbpx

Kitten alleen laten

Katten staan bekend om hun onafhankelijkheid. Ze worden gezien als een gezellig knuffeldier in huis die je met gemak uren alleen kan laten. Wat mensen echter niet altijd in de gaten hebben, is dat een kat zich wel degelijk erg kan hechten aan hun baasje. Daarom kunnen ze hun baasje erg missen bij afwezigheid! Het is dan ook belangrijk dat jij jouw kat niet te lang alleen laat en dat je je goed voorbereid. Meer weten? bekijk dan gerust deze pagina! Op deze pagina behandelen we onder andere: 

 1. Hoelang kan een kitten alleen zijn? 
 2. Stap voor stap je kitten alleen laten
 3. Flessenkittens
 4. Hoelang kan een kat alleen gelaten worden? 
 5. Maak het de kat prettig

 

Hoelang kan een kitten alleen zijn?

We beginnen bij de kittens. Deze schattige dierenvriendjes vergen nou eenmaal wat meer aandacht dan een volwassen kat. Dit komt omdat kittens heel erg moeten wennen aan hun nieuwe omgeving, waardoor je op wat extra dingen moet letten.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een kitten de eerste vier maanden niet langer dan een paar uurtjes alleen gelaten mag worden. Dit komt omdat een jonge kitten nog erg kwetsbaar is en daarom regelmatig gecheckt moet worden. Het is ook erg wennen voor zo’n kleintje om weg te zijn van zijn moederpoes en zijn nestgenootjes.

Stap voor stap je kitten alleen laten

Lukt het niet om binnen een paar uur terug te zijn? Zorg dan dat er iemand langskomt om even jouw kitten te checken. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden of een kattenoppas die maar al te graag jouw kitten een bezoekje komt brengen.

Zorg er voor dat een kitten meer dan genoeg speelgoed heeft. Kittens zijn namelijk nóg speelser dan volwassen katten. Veel speelplezier zorgt ervoor dat jouw kat zich niet hoef te vervelen!

Let wel op! Jonge kittens zijn extra nieuwsgierig en avontuurlijk. Hierdoor komen zij wat vaker in de problemen dan een volwassen kat. Vastzitten achter een tv, een glas omstoten of vastzitten tussen draden is niet ongewoon. Zorg ervoor dat je de kitten in een kittenproof kamer zet of dat iemand de kitten in de gaten houdt terwijl je weg bent.

Flessenkittens 

Deze kittens zijn op een jonge leeftijd van hun moeder gescheiden. Hierdoor missen de kittens de aanwezigheid van hun moederpoes, wat zorgt voor een andere ontwikkeling.

Zo missen ze het veilige en geborgen gevoel en kunnen de kittens verlatingsangst ontwikkelen. Ook kunnen ze gevoeliger zijn voor veranderingen en kunnen ze daardoor bij afwezigheid van hun baasje stoppen met eten. 

Sommige kittens zijn helemaal zonder moeder grootgebracht. Deze kittens zijn vaak nog wat extremer. Zij zijn namelijk met de fles grootgebracht wat ervoor zorgt dat zij een stuk aanhankelijker en mensgerichter zijn. Wat leuke eigenschappen zijn maar hier komt ook bij dat ze snel van stemming kunnen veranderen en agressief kunnen reageren. 

Let op het gedrag van de kat. Zoekt hij veel aandacht bij je? Achtervolgt hij je of lijkt het of hij je écht nodig heeft? Dan kan dat erg ongezond zijn. Zo kan de kat jou nodig hebben om te functioneren. Als dit het geval is raden wij je sterk aan om contact te zoeken met een kattengedragstherapeut.

De beste verzekering voor jouw kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

 • De hoogste uitkering van Nederland
 • Geen wachttijd, snel verzekerd
 • Geen ras specifieke uitsluitingen

Hoelang kan een kat alleen gelaten worden?

Nu we de kittens wat extra aandacht hebben gegeven is het tijd om de kat in het algemeen te behandelen. Hoe lang een kat alleen gelaten kan worden ligt aan een aantal factoren:

 • leeftijd
 • persoonlijkheid
 • gezondheid
 • veiligheid

 

leeftijd

Als eerst bespreken we de leeftijd. Zoals eerder vermeld, mag een kitten in de eerste 4 maanden niet langer dan een paar uur alleen gelaten worden. Maar hoe zit het dan bij volwassen katten?

Een gezonde volwassen kat kan gemakkelijk 24 uur alleen zijn. Je zal dit wel moeten trainen. Langzaam opbouwen is een goede methode hiervoor. Eerst een paar uurtjes en niet gelijk een hele dag, katten kunnen namelijk vaak erg slecht tegen verandering. Gaat dit allemaal ook goed? Dan kan je jouw kat zelfs s’nachts alleen worden gelaten. 


Persoonlijkheid

Over het algemeen kan een goed opgevoede kat zich in die tijd genoeg vermaken. Lekker relaxen in het mandje, genieten van de stilte in huis en heel de dag slapen op de bank. Hét luizenleventje waar wij mensen veelal met jaloezie naar kijken. Toch?

Het is voor een aanhankelijke kat niet fijn als jij lang weg bent van huis. Een paar uur moet te doen zijn dus. Maar hoe aanhankelijker jouw kat is, des te korter jij weg kan zijn van huis. Aanhankelijke katten kunnen na een langere tijd namelijk lijden en angstig worden als jij weg bent. Ze kunnen zelfs een verlatingsangst ontwikkelen.

Is jouw kat dusdanig aanhankelijk dat hij niet normaal kan functioneren zonder jouw aanwezigheid? Dan is er sprake van een ongezonde relatie tussen de kat en zijn baasje. Aarzel dan niet en schakel de hulp van een dierenarts in. Deze zal je graag willen helpen om het probleem te onderzoeken. Ook kan een kattentherapeute hierbij een goede hulp zijn.

Heeft jouw kat een maatje die hem vergezeld? Goed! Katten die goed met elkaar overweg kunnen hebben een stuk minder last van eenzaamheid. Overweeg daarom een extra kat in huis.

Gezondheid

Naast het karakter van een kat, speelt ook de gezondheid een grote rol bij het alleen laten van een kat. Zo zijn oudere katten erg gevoelig voor veranderingen waardoor ze meer stress kunnen ervaren dan jongere katten. Zo kan het langer alleen laten van een oudere kat veel stress opleveren, waardoor hij of zij zelfs ziek kan worden. 

Ook zieke katten kunnen niet lang alleen gelaten worden. Voor zowel de zieke kat of oudere kat is 8 uur toch echt wel de max. Kan je nou echt niet op tijd jouw katten zien? Zorg dan dat dit wordt gedaan door iemand anders! Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden of een kattenoppas. Een pension is ook een mogelijkheid, maar dit raden we af. Dat komt omdat katten zich erg hechten aan hun eigen omgeving. 

Welke gezondheid, grootte of persoonlijkheid een kat ook heeft. Het belangrijkste is dat jouw kat zijn behoeftes kan vervullen in de tijd dat jij weg bent. Zorg er dus voor dat je voldoende water, eten en een schone kattenbak klaar heb staan.

veiligheid

Zorg er ook voor dat jouw kat rond kan huppelen in een veilige omgeving. Zo dienen er geen giftige planten aanwezig te zijn en mogen de deuren die openstaan  (katten houden niet van dichte deuren), niet zomaar dichtslaan. Een kat kan namelijk niet zomaar een deur openen met hun pootjes als deze dicht slaat. Doe er dus iets tussen, dan kan de kat ook bij zijn eten en drinken! 

Maak het de kat prettig!

De kat zal je missen. Zorg er dus voor dat de kat zich op zijn gemak voelt. Zo moet er genoeg daglicht zijn en moet je ervoor zorgen dat de kamertemperatuur aangenaam is. Let er dus op dat, wanneer het zonnig is, het niet te warm wordt! 

Daarnaast is het verzorgen van genoeg knusse plekjes in huis, met name in de hoogte, erg belangrijk. Dit is zodat katten genoeg kunnen relaxen, chillen en schuilen wanneer zij daar behoefte aan hebben.

Helemaal top is natuurlijk wanneer jouw kat lekker naar buiten kan. Als dat zo is, zorg er dan voor dat jouw kat lekker kan zitten in de schaduw of kan schuilen tegen de regen. Daarnaast wil je dat jouw kat naar binnen en naar buiten kan wanneer hij zelf wilt. Handig dus om een kattenluikje te installeren.

Als laatst bespreken we nog een goed middel om jouw kat te vermaken: speelgoed. Veel aanwezig speelgoed zorgt ervoor dat jouw kat zich niet snel verveeld. Ook een krabpaal en drinkfontein zijn uitstekende middelen. Benieuwd naar andere speeltjes? Check dan onze pagina dat gaat over de aanschaf van een kitten. Daar vind je allerlei tips!