fbpx

Waarom bijt een kitten en hoe leer ik het af?

Leuk zo’n nieuwe kitten! Super schattig en boordevol energie. Het wordt alleen een stuk minder leuk als jouw kat jouw handen gaat zien als zijn nieuwe speeltje. Hoe ga je hiermee om? Want al die krassen en tandafdrukken ben jij ook wel beu. Bekijk snel deze pagina en ontdek al onze tips over het afleren van ongewenst bijtgedrag. Via deze pagina kom je meer te weten over:

 1. Waarom bijt een kitten?
 2. Wat te doen als je kitten bijt?
 3. Hoe leer je een kitten bijten af?

 

Waarom bijt een kitten?

Het belangrijkste is dat je weet waarom je kitten bijt? Er zijn namelijk diverse redenen waarom een kitten kan bijten. In sommige gevallen probeert je kitten namelijk iets te vertellen. Dus om een kitten het bijten af te leren moet je wel weten waarom je kitten bijt. De voornaamste redenen waarom een kitten bijt zijn:

 • Angst
 • Frustratie
 • Aaien
 • Spel

 

1. Angst

Een kat die zich in het nauw gedreven voelt zal bijten om jou op afstand te houden. Dit doet hij door te bijten en door te blazen. De redenen waarom een kat dit gedrag vertoont heeft vooral te maken met een slechte socialisatie. De kat kan het bijvoorbeeld niet gewend zijn om met mensen in contact te komen of heeft juist nare ervaringen met dit contact.

Wat je het beste kan doen in deze situatie is om de kat niet op te pakken, je wilt natuurlijk de schade zoveel mogelijk beperken. Schakel een professional in en probeer de kat mogelijkheden te geven om met de angsten om te gaan. Denk hierbij aan veilige schuilplekjes en extra krabpalen.

2.Frustratie

Wanneer een kat met frustraties rondloopt, kan hij dit uiten in agressie. Zo kan een kat die binnen zit allerlei vrije vogels buiten zien vliegen, maar er niet bij kunnen. Zeer frustrerend natuurlijk. Deze frustraties worden geuit op de eerstvolgende voorbijganger. 

Frustraties kunnen natuurlijk door allerlei oorzaken opdoen. Het is belangrijk om deze oorzaken te achterhalen om er vervolgens iets mee te kunnen doen. Eén oorzaak die je in ieder geval kan tackelen: de omgeving. Het is belangrijk dat je zorgt voor genoeg afleiding, speelgoed en krabpalen. Zorg er ook voor dat dingen die stress verhogend werken, worden verwijderd uit de ruimte.

 

waarom bijt een kitten

 

3. Aaien

Niet iedere kat kan een aai over het bolletje waarderen. Of tenminste, niet altijd. Mensen interpreteren al snel het gedrag van een kat anders dan dat je kat bedoelde. Daarom is het goed om te kijken naar de lichaamstaal van de kat voordat je gaat aaien. 

Een kat die bij je op schoot komt liggen kan bijvoorbeeld alleen wat fysiek contact willen maar niet geaaid willen worden. Of een kat gaat op zijn rug liggen en zodra jij jouw hand op zijn buikje legt om hem te aaien pakt hij je als een soort valstrik. Een kat die niet geaaid wilt worden zal wegdraaien met zijn hoofd, zwiepen met zijn staart en de oren naar achteren draaien. Kijk er dus mee uit wanneer je jouw kat aait en of hij dit kan waarderen.

4. Spel

Vooral kittens kunnen enorm speels zijn. Zo springen zij van her naar der en is het algemeen bekend dat bij een aanschaf van een kitten, vaak de gordijnen de dupe zijn. Deze speelsheid dient met genoeg spel beantwoord te worden. Doe je dit niet, dan zal jouw kitten frustraties en energie opbouwen die hij uit naar het baasje toe.

Juist last van een bijtende kat tijdens het spelen? Bijt hij te hard of toont hij ongewenst gedrag? Kittens horen wat speelser te zijn en kunnen zich mee laten slepen in hun fanatisme. Echter kan het ook zo zijn dat dit vaker voorkomt en steeds vervelender wordt. Hoe komt dat?

Een kitten dat vroeg uit het nestje gehaald is en niet zo veel geleerd heeft van de moederpoes kan moeite hebben met socialiseren. De kitten is immers alleen opgegroeid en heeft geen normen en waarden meegekregen. Daarom zal jij als baasje jouw kat op vroege leeftijd moeten opvoeden. Wij leggen je uit wat je dan het beste kan doen!

De beste verzekering voor jouw kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

 • De hoogste uitkering van Nederland
 • Geen wachttijd, snel verzekerd
 • Een gerust gevoel, dag in dag uit

Wat te doen als je kitten bijt?

Het zal je wellicht bekend voorkomen. Je bent onderweg naar de woonkamer wanneer jouw kitten besluit om enthousiast te gaan springen en krabben. Of denk je leuk en rustig wat te spelen met jouw kitten, valt hij ineens jouw hand aan. In deze situaties dien je direct en consequent te handelen. Want nageltjes en tandjes horen niet in jouw handen.

 

Opvoeding kitten

Het bovenste scenario zal waarschijnlijk een resultaat zijn van de opvoeding van de kitten. De kitten heeft namelijk geleerd dat met handen, voeten of zelfs met het gezicht gespeeld kan worden. Dit doet jouw kitten onder andere omdat hij een reactie wilt uitlokken. Jij wordt dan ook gezien als een speeltje, wat voor vervelende littekens en krassen kan zorgen.

Je zal er voor moeten zorgen dat jouw kitten leert dat het niet oké is om jouw handen of voeten te grijpen. Niet alleen om krassen tegen te gaan maar ook om jouw band met de kat gezond en fijn te houden.

Hoe leer je een kitten bijten af?

Nu je weet waarom je kitten bijt en hoe je moet doen als je kitten bijt, moet je ook weten hoe je het kan afleren. Voorkomen is namelijk beter dan genezen! Hieronder lees je 5 tips hoe je een kitten kan afleren om te bijten:

 • tip 1: blijf rustig
 • tip 2: Niet aanmoedigen
 • tip 3: Niet straffen
 • tip 4: Voorkomen
 • tip 5: Wat jij uit huis kan halen

 

Tip 1: Blijf rustig

Het is belangrijk dat je vooral rustig blijft en stopt met het spelen. De kat zal moeten leren dat het niet goed is om te agressief te worden tijdens het spelen. Daarnaast mag hij ook niet schrikken door een hele boze reactie van jou. Dit kan ervoor zorgen dat jouw kat angstig wordt en jou gaat vermijden. Wordt jouw kat agressief tijdens het spelen? Blijf rustig en negeer hem. 

Heeft hij je net in een iets te pijnlijke houdgreep? Wees dan voorzichtig met het wegtrekken van jouw hand. Dit kan pijnlijke gevolgen hebben. In zo’n situatie zal je één duidelijk vocaal signaal afgeven. Een duidelijke ‘’NEE’’ is voldoende. Het is nooit de bedoeling dat je gaat schreeuwen, maar je kan zo wel laten zien dat het niet goed is. Dit gecombineerd met het negeren zal ervoor zorgen dat jouw kat stopt met zijn nare praktijken. 

Tip 2: Niet aanmoedigen

Het is juist goed om jouw kat weer aandacht te geven na een paar minuten. Als je maar consequent stopt met het aandacht geven als het te ruw of agressief wordt. Vervelend gedrag dient namelijk niet beloond te worden met aandacht. Loop daarom weg, negeer je kitten en laat hem of haar alleen.

 

hoe leer je een kitten bijten af

 

Tip 3: Niet straffen

Er zijn verschillende bronnen die zeggen dat het goed is om je kat te straffen door het nekvel vast te pakken of de plantenspuit bij de hand te nemen. Dit is niet de manier om jouw kat zijn bijt gewoonte af te leren! Dit is wel de manier om jouw kat bang te maken waardoor hij of zij afstand van je gaat nemen. Niet aan te raden dus!

Tip 4: Voorkomen

Speel meer met je kat! Dit is een goede manier om slecht gedrag af te leren bij jouw kat én om een betere band te krijgen. Doe dit consequent en doe dit niet te kort. Tien tot vijftien minuten is prima en twee keer per dag is genoeg. Het liefst meer natuurlijk maar je zal ergens mee moeten beginnen. Twee keer per dag is net genoeg om een goede band op te bouwen met jouw nieuwe dierenvriendje.

Wij raden aan om speelgoed aan te schaffen waarmee je op lange afstand kunt spelen met jouw kitten. Denk hierbij aan hengeltjes bijvoorbeeld. Door dit soort speelgoed te gebruiken houd je jouw handen op afstand van de kitten, terwijl je toch nog leuk met hem of haar kan spelen. Jouw kitten zal zo ook jouw handen niet langer als speeltje aanschouwen.

Ook is het goed om een krabpaal in huis te halen. Dit simpele voorwerp zorgt ervoor dat jouw kat zijn agressie kwijt kan, terwijl jouw handen gewoon heel blijven. De krabpaal werkt namelijk perfect om de klauwen bij te scherpen en om hun territorium af te bakenen. Merk je dat jouw kat agressief naar je doet? Leid hem dan naar de krabpaal. Hier kan jouw kat flink tekeer gaan zonder jou pijn te doen.

Tip 5: Wat jij uit huis kan halen

Voorkom stress! Haal zoveel mogelijk stress elementen uit huis zodat het hoofdje van jouw kitten niet vol prikkels zit. Zorg voor genoeg schuilplekjes en kattenbakken bijvoorbeeld. Bang dat jouw kat straks met veel te veel stress zit? Bekijk dan snel onze verzekering voor katten!