Waarom miauwt een kat en hoe leer ik het af?

Miauw, meow of miaau. Katten miauwen overal op de wereld om aandacht te trekken. Sommige katten miauwen om lekker sociaal te zijn terwijl de ander juist miauwt om iets aan te duiden. Waar komt het vandaan, hoe ga je ermee om en waarom miauwen katten? In dit artikel bespreken we: 

  1. Waarom miauwen katten?
  2. Wat betekent het als een kat miauwt?
  3. Hoe leer je een kat miauwen af?

Stappenplan: kat miauwen afleren


Als je wilt dat je kat stopt met miauwen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen:

  1. Begrijp de reden: Katten miauwen om verschillende redenen, zoals honger, verveling, aandacht vragen, of om aan te geven dat er iets mis is. Probeer te achterhalen waarom je kat miauwt, zodat je gericht kunt handelen.
  2. Zorg voor basisbehoeften: Zorg ervoor dat je kat voldoende voedsel, water en een schone kattenbak heeft. Een kat kan miauwen als ze honger heeft of als haar basisbehoeften niet worden vervuld.
  3. Speeltijd en stimulatie: Zorg voor voldoende speeltijd en stimulatie voor je kat. Speel regelmatig met haar en voorzie haar van speelgoed dat haar bezig houdt. Dit kan helpen om verveling te verminderen en overmatig miauwen te voorkomen.
  4. Geef aandacht op de juiste momenten: Probeer je kat aandacht te geven op momenten dat ze niet miauwt. Als je aandacht geeft wanneer ze miauwt, beloon je het miauwen en moedig je het gedrag aan.
  5. Negeer ongewenst miauwen: Als je kat miauwt om aandacht te krijgen of om iets te krijgen wat ze wil, is het belangrijk om het miauwen te negeren. Geef geen aandacht of beloning, anders kan je kat het miauwen associëren met het krijgen van wat ze wil.
  6. Zorg voor een rustige omgeving: Vermijd harde geluiden en andere stressfactoren in de omgeving van je kat. Een rustige omgeving kan helpen om onnodig miauwen te verminderen.
  7. Raadpleeg een dierenarts: Als het overmatige miauwen aanhoudt of gepaard gaat met andere gedragsveranderingen of gezondheidsproblemen, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten en advies geven over hoe je het miauwen kunt verminderen.

Onthoud dat het afleren van miauwen tijd en geduld kan vergen. Probeer positieve versterking te gebruiken en wees consistent in je aanpak.

Nog even in het kort wat jij moet doen om het af te leren:

Wel doen:

  • Speel voldoende met jouw kat. Geef hem voldoende aandacht en zorg ervoor dat jij het benodigde in huis hebt!
  • Beloon gewenst gedrag met aandacht of voer.
  • Negeer ongewenst gedrag.
  • Haal stressvolle elementen uit huis.

Niet doen:

  • Het ongewenste gedrag belonen: Voer of een andere traktatie of aandacht geven als de kat staat te miauwen.
  • Straf de kat niet fysiek! Dit zorgt voor angst en stress bij de kat.
  • Heel hard terug miauwen.

Waarom miauwt een kat?

Vanaf jongs af aan komt een kitten in aanraking met miauwen. De moederpoes gebruikt namelijk het miauwen om met de kittens te communiceren. Zo gebruikt ze de vocale communicatie om haar jongen haar te laten volgen, hen te waarschuwen of te roepen. Dit doet ze door verschillende toonhoogtes aan te houden. Zo kan ze laten merken wat ze bedoelt en wat ze van de jongen verwacht. 

Kittens gebruiken ook een vocale vorm van miauw-communicatie. Door een kleine ‘’miew’’, kan een kitten laten weten waar hij is of dat hij honger heeft. De moederpoes reageert vervolgens adequaat en verzorgt de kittens met een beloning: voedsel. Later zal het miauwen van de kittens afnemen omdat de moederpoes stopt met het reageren erop.

Ook zal de kitten, wanneer hij volwassen is, de miauw nauwelijks gebruiken richting andere katten. Met andere katten zal hij namelijk vooral luide en gespannen klanken gebruiken om te communiceren. Hierbij zal de bek geopend blijven, terwijl bij de communicatie naar mensen dit juist heel anders is. Bij deze vorm van communicatie sluit hij namelijk juist de bek en miauwt hij, net zoals vroeger als kitten. Maar waarom? Dat leggen we jou uit!

Zoals eerder vermeld miauwen kittens om de aandacht van hun moederpoes te vragen. Als resultaat van dit miauwen krijgen katten vaak voedsel als beloning. Hoewel de miauw naar de moederpoes na een tijd niet meer werkt en dus afneemt, is dit bij mensen wel anders. Doordat de kat door de jaren heen leert waarop zijn baasje reageert, leert hij dat miauwen een goede manier is om aandacht te krijgen. 


Wat betekent het als een kat miauwt?

Miauwen is relatief ongevaarlijk maar het kan wel gevaarlijke onderliggende redenen hebben. Wij leggen jou de sociale en fysieke redenen uit waarom een kat zich hoorbaar wilt maken. Er zijn diverse reden waarom een kat miauwt.

Er zijn diverse redenen waarom een kat miauwt zoals:

  • Praatgraag
  • Aandacht
  • Medisch
  • Krols
  • Stress

Sociaal

1. praatgraag

De eerste sociale reden die we gaan bespreken is er eentje waar je in ieder geval geen zorgen om hoef te maken. Een kat kan namelijk ontzettend sociaal zijn. In tegenstelling tot waar mensen over het algemeen van uit gaan, zijn katten een stuk socialer dan verwacht. Zo hechten ze zich erg aan hun baasje.

Net zoals mensen praat de ene kat meer dan de ander. Sommige katten kunnen dan ook extreem veel miauwen. Denk hierbij aan oosterse katten als de siamese. Dit ras vindt het moeilijk om alleen te zijn en miauwt de oren van je kop!

Verder kunnen katten ook miauwen om even hallo te zeggen, dat is namelijk wel zo aardig.

 

2. aandacht

Naast praatgraag zijn, is er een bekendere sociale reden om te miauwen: aandacht vragen. Katten zoeken namelijk graag naar creatieve manieren om hun zin te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het paraderen over jouw toetsenbord als je aan het werk bent of het krabben van de bank. Alles wordt uit de kast gehaald, dus ook de vocale schreeuw kunsten.

Wanneer jouw kat het voor elkaar heeft gekregen om een reactie van jou te krijgen en jij jouw kat hiervoor beloont, denkt jouw kat dat dit goed is en zal hij deze manier vaker in gaan zetten. 

Jouw kat kan zich ook vervelen en daarom jouw aandacht trekken. Schaf genoeg speelgoed aan en zorg ervoor dat hij voldoende schuilplekjes heeft. Ditit scheelt jou een verveelde kat én hoofdpijn van het miauwen.

Natuurlijk kan het ook zijn dat jouw kat graag naar buiten wilt, dan is het ook aan te raden dit wél te doen (mits het een huiskat is). Óf nog beter, schaf een kattenluik aan!

 

Waarom miauwt een kat?

Fysieke redenen

3. medisch

Wanneer een kat veel miauwt, kan het komen omdat er medisch wat mis is. Een kat zal wanneer hij pijn heeft proberen de aandacht te trekken van zijn baasje. Dit hoeft niet altijd zichtbaar te zien van de buitenkant, wees daarom op je hoede. Als jouw kat bijvoorbeeld hard aan het miauwen is wanneer hij op de kattenbak zit, dan kan een blaasontsteking het probleem zijn. Ga in dit geval naar de huisarts. Wil je de hoge kosten voorkomen? Bekijk dan onze kattenverzekering.

Ook oude katten kunnen flink gaan miauwen. Door de oude leeftijd kunnen katten slechthorend of slechtziend worden wat hen in de war brengt. Hierdoor is hun oriëntatie kwijt en gaan ze miauwen. Ook dementie kan hierin een rol spelen. In zulke gevallen raden wij aan om jouw kat wat extra aandacht te geven. Zo geef jij jouw kat een fijne oude dag.

 

4. krols

Een ongesteriliseerde poes kan flink gaan miauwen. Op deze manier roept ze naar katers in de buurt die haar kittens moeten bezorgen. Als dit aan de gang is kan jouw poes heel hard en veel miauwen. Wil jij een oplossing hiervoor omdat je er gek van wordt? Dan raden wij jou aan om haar te steriliseren. Anders krijg je om de drie weken een krolse poes op zoek naar mannetje.

 

5. stress

De laatste reden die wij gaan bespreken is stress. Stress is een heel naar gevoel, ook bij katten! Katten zijn gewoontedieren en een verandering kan hen flink van streek maken. Deze stress kan bijvoorbeeld s´nachts opkomen wanneer jouw kat alleen in de woonkamer zit. Hij voelt dan niet het veilige gevoel die hij overdag ook heeft wanneer jij in de buurt bent.

Óf hebben je buren last van een miauwende kat wanneer jij weg bent? Dan is eenzaamheid de stressfactor voor jouw kat. Zorg dan dat je niet te lang weg bent of dat je een maatje in huis haalt. Meer weten over jouw kat alleen laten? Klik dan hier.

Over het algemeen is het goed om jouw huis van voldoende schuilplekjes te voorzien en om stressvolle elementen te verwijderen. Ook is een fijne uitlaatklep als een kattenkrabpaal een aanrader. Zo kan jouw kat de stress lekker uitkrabben!

Hoe leer je een kat miauwen af?

Het beste wat je kan doen om te zorgen dat jouw kat niet miauwt is om het te voorkomen. Dat betekent dat je het miauwen bij de bron moet aanpakken. Miauwt jouw kat je ‘s nachts de oren van het hoofd? Zorg er dan voor dat je ze overdag voldoende aandacht geeft en ze voorziet van schuilplekjes in huis. Wilt je kat juist naar buiten? Zorg dan dat jouw kat dit zelf kan bepalen door een kattenluikje.

Daarnaast is het belangrijk om goed gedrag te belonen en slecht gedrag te negeren. Op deze manier leert jouw kat wat wel en niet getolereerd wordt. Hang hier een beloning aan en je zult zien dat dit proces alleen maar versnelt! Goed om te weten is dat je jouw kat nooit fysiek moet straffen! Het negeren of een duidelijke ´nee´ geven is genoeg. Ga je aan de haal met een plantenspuit of je kat bij zijn of haar nekvel te pakken, dan creëer je onnodige angst en stress bij je kat. 

kat afleren miauwen

De beste verzekering voor jouw kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit