Wat is de groeicurve van mijn kitten?

De eerste weken zie je een kitten bijna groeien. Waar ze bij de geboorte tussen de 90 en 120 gram wegen, komen ze dagelijks zo’n 10% van hun gewicht aan. Wanneer stopt een kat dan met groeien? en wat is de groeicurve van mijn kitten? Want uiteraard komt jouw kan niet heel zijn leven 10% per dag groeien. Vanaf de 6 maanden gaat je kitten een stuk langzamer groeien, het skelet is echter pas na 14 maanden volgroeid. Een kat groeit, afhankelijk van het ras, totdat hij ergens tussen de twee en drie jaar is. Dat is dus hoelang katten groeien, hoe groot ze precies worden, weet je dan dus pas.

Geboorte Kittengroei geboorte kitten

Zogen

Een aangeboren instinct, want zodra de kittens geboren zijn werken zijn zich een weg naar de tepels van de moederpoes en beginnen ze meteen te drinken. Maar goed ook, want de eerste moedermelk bevat colostrum, een bestanddeel in de moedermelk dat het immuunsysteem versterkt. Zie je dat een van de kittens moeite heeft om in de  buurt te komen, dan mag je ze rustig de juiste kant op helpen. 

Gezondheidrisico’s

Kittens lopen bij de geboorte een paar flinke gezondheidsrisico’s. Zo kunnen ze te maken krijgen met zuurstoftekort, bij het loslaten van de placenta en komen ze direct na de geboorte ineens in aanraking met allerlei bacteriën en virussen. Belangrijk dus om te zorgen voor een goede hygiene in de ruimte waar jouw poes gaat kramen. 

Gedrag

Kittens kunnen bij hun geboorte niet horen en niet zien. Zowel hun hoor- als kijkvermogen moet nog ontwikkeld worden. Geen zorgen, want ook zonder te zien en te horen weten de kittens instinctief de tepels van jouw poes te vinden. Een kitten kan zich prima voortbewegen met gebruik van zijn reuk- en tastzin. Hij blijft lekker dicht bij zijn moeder, want daar is ook alle warme en de melk die hij nodig heeft.

Groei

De eerste dagen groeit jouw kitten ongeveer zo’n 10% van zijn gewicht, per dag! Katers zijn vaak net wat zwaarder en groeien ook vaak net wat sneller dan poezen. De groeicurve tussen poezen en katers kan dus wat verschillen. 

Na de geboorte

Het is belangrijk dat pasgeboren kittens  bij hun moeder in het nestje blijven. De moederpoes zorgt er namelijk voor dat de kittens, warm en schoon blijven en uiteraard is zij ook de bron van voeding.

Tussen 0 en 3 weken

Dierenarts

Als eigenaar is het ten zeerste aan te raden om de kittens tijdens hun eerste dagen mee te nemen naar een dierenarts. Een dierenarts onderzoekt alle kittens op afwijkingen en gezondheidsproblemen. Het is dan wel weer af te raden om de kittens van hun moeder te scheiden, neem de moederpoes dus ook gezellig mee. 

Zogen en andere voeding

Tussen de 0 en 3 weken leven de kittens van moedermelk. Deze bevat veel voedingsstoffen welke helpen met het opbouwen van het immuunsysteem en de groei van je kitten. Ook kunnen de kittens in de eerste vier weken beginnen met water drinken, handig dus om een schaaltje met vers water voor de kittens neer te zetten. Let op dat ze super klein zijn op deze leeftijd, kies daarom voor een ondiep schaaltje of zelf een schotel.

Slapen

Op deze leeftijd zijn de kittens zo’n 90% van de dag aan het slapen. Er is wel beweging, maar eigenlijk bestaat die alleen maar uit tegen de moederpoes aankruipen en het zoeken naar melk. 

Groei

Je zal zien dat dat de ogen van de kittens na een dag of vijf open zullen gaan. En een paar dagen later verliezen ze de navelstreng. Zodra ze deze zijn verloren, groeien ze qua gewicht zo’n 10 tot 30 gram per dag.

Ruimte

De eerste weken is het belangrijk dat de moeder poes en haar kittens in en warme, schone en rustige ruimte kunnen verblijven. Voor de kittens kunnen te veel geluiden en andere zaken voor afleiding zorgen, waardoor het voedingspatroon en het slaappatroon verstoord kunnen worden. 

De lichaamstemperatuur van een kitten hoort boven de 34°C te zijn, dit is nodig om de voeding goed te kunnen verteren. Wanneer ze nog verder meer temperatuur verliezen komt het zuigreflex in gevaar. Net als bij baby’s kan je kittens, wanneer nodig bij verwarmen met een warme kruik. Ook zijn warmtelampen en warmtekussens te koop om onderkoeling te voorkomen.

 

groeicurve kitten


Tussen 4 en 8 weken

Eten

Wanneer de kittens melktandjes beginnen te krijgen, begint ook het speenproces. Ze vinden het steeds interessanter wat er in het voederbakje can hun moederpoes zit en gaan voorzichtig beginnen met vaste voeding. Let wel op, het spijsverteringssysteem van kittens is nog niet zover als van volwassen katten. Geef je kittens daarom speciale kittenvoeding. Veel merken verkopen deze voeding speciaal voor kittens.

Weerstand

Bij de geboorte krijgen kittens een stuk immuniteit mee vanuit hun moeder. Die immuniteit begint nu af te nemen, maar ondertussen is de immuniteit van de kitten zelf nog niet op volle kracht. Gevaarlijk dus, omdat de weerstand in deze fase niet optimaal is, worden de kittens makkelijke ziek.

Goed slapen is goed voor de weerstand, zorg dus voor een fijne slaapplek met voldoende rust.

Vriendjes

In deze weken gaan je kittens steeds meer contact opzoeken met hun broertjes en zusjes. Zo likken ze elkaar schoon, maar gaan ze ook samen spelen. Ook is de ontwikkeling van hun zicht in deze weken helemaal ontwikkeld, wel zo handig als je begint met ravotten.

Groei

In week vier heeft een kitten een volledig ontwikkelde neus, hij kan nu alles ruiken. Ook zijn oren hebben een flinke ontwikkeling gemaakt en zijn klaar om gebruikt te worden. Wanneer je kitten rond de zes á zeven weken is, begint hij met het ontwikkelen van een volwassen slaappatroon. Sociaal gedrag leren je kittens van elkaar en van de moederpoes.

Ruimte

Het is hoog tijd om de omgeving kittenproof te maken. Jouw kittens zijn op ontdekkingstocht. Ze kunnen zich steeds beter bewegen en durven ook steeds meer. Ze hebben dus een ruimte nodig waarin ze kunnen ravotten en dingen kunnen ontdekken. Zorg voor speelgoed zodat je kittens zelf kunnen spelen, maar ook is het in deze fase handig om de kittens kennis te laten maken met menselijk contact. Dus, met jou, met bezoek en vergeet ook zeker niet onm ze kennis te laten maken met kinderen.

Groeicurve kat

 

Tussen 2 en 4 maanden

Thuis

De meeste kittens zullen inmiddels verhuisd zijn naar het gezin waar ze oud zullen worden. Rond de 8 weken mag een kitten het nest verlaten, maar dat wordt niet altijd geadviseerd. Let goed op het karakter van de kitten en bepaal per kitten wanneer ze er klaar voor zijn. 

Vaccinaties

Rond de 8 weken gaan de kittens beginnen aan de eerste vaccinatie rondes. Drie tot vijf weken daarna zullen deze weer worden herhaald. Samen met je dierenarts bepaal je het vaccinatieschema. Het is belangrijk om je kitten te laten vaccineren, dit heeft namelijk voor invloed om de gezondheid, ook als je kitten volwassen is.

Eten

Kittens van deze leeftijd, kunnen nog steeds niet alle voedingsstoffen opnemen. Let dus nog steeds goed op het soort voeding dat je aan je kitten geeft en dat dit past bij de leeftijd van je kitten. Zo weet je zeker dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.

Beïnvloedbaar 

In deze weken worden de kittens flink op de proef gesteld. Ze zijn op deze leeftijd namelijk flink beïnvloedbaar en dat kan negatief en positief zijn. Ze worden niet alleen beïnvloed door broertjes en zusjes, maar ook door andere dieren en mensen. Als de kittens nog bij elkaar zijn leren ze ook steeds beter hun plek bij elkaar te vinden, hebben de kittens al een nieuw huis dan zijn de bezig met het vinden van hun plek in het nieuwe huishouden. 

Relaties

In de ontwikkeling van de relatie tussen mens en kitten zijn dit belangrijke weken. Goede dingen aanleren is vaak makkelijk dan slechte gewoontes afleren, blijf dus consequent bij je kitten(s). De socialisatie en de relatie met jou als baasje, is belangrijk in de ontwikkeling van kitten naar een lieve, tevreden kat.

Uit het nest

We noemden het al eerder, vanaf ongeveer 8 weken kunnen kittens het nestje verlaten. We raden echter aan om goed te kijken naar het karakter van de kitten en niet te overhaasten. Het is voor de ontwikkeling van de kittens positief om ze tot 12 weken bij de moederkat en hun broertjes en zusjes te laten wonen. Komt je nieuwe kitten eindelijk bij jou in huis? Lees dan hier waar je op voorbereid moet zijn. https://petsecur.nl/kennisbank/kat/aanschaf-kitten/

Zorg bijvoorbeeld dat de omgeving kittenproof is. Dat elektriciteitskabels niet kapot gebeten kunnen worden en de kitten niet zomaar uit het raam uit kan ontsnappen.

 

kat 4 maanden groei

Tussen 4 maanden en 1 jaar

Gezondheid

Oh jee, we beginnen aan de pubertijd! Een teken dat de pubertijd begint is dat je kat zijn wangen tegen spullen, andere dieren en mensen aan gaat wrijven.

Ook beginnen katten in deze maanden ruimtes te markeren door te plassen en te sproeien. Dit is een goed moment om het eens met je dierenarts over castratie te hebben.

Eten

Een nieuwe groeifase vraagt ook weer om een nieuwe voeding. Vanaf 4 maanden is je kitten al een heel stuk gegroeid, de focus gaat nu op het aansterken van de botten en spieren. Daarnaast gaat je kitten wisselen! De melktandjes gaan plaats maken voor de volwassen tanden. Goed dus om hier de voeding op aan te passen.

Karakter

Je kat wordt fysiek steeds sterker en nog even en hij is echt volwassen. Ook een kitten is zich bewust van zijn groeiende kracht en kan daarmee de rollen in het huishouden flink uitdagen. Bijvoorbeeld van andere mensen of dieren. Blijf dus consequent, zo beperk je stress bij je kitten.

Meer lezen over dominant gedrag bij je kitten? https://petsecur.nl/kennisbank/kat/alles-over-de-dominantie-van-kittens/

Lichamelijke ontwikkeling

In deze periode gaat je kitten zijn volwassen tanden en kiezen ontwikkelen, dat zijn er wel 30! Als een kitten niet gecastreerd is, is hij rond de 6 maanden seksueel volwassen. Daar komen dus voor poezen en katers ook het paargedrag bij. We raden het af om in deze periode al aan een nestje te beginnen, wacht daarvoor tot je kat helemaal volwassen is.  Zo rond de 8 maanden is je kitten al ver uitgegroeid, hij zit nu ongeveer op 80% van zijn uiteindelijke gewicht. Het verschilt per ras, maar je kitten is ongeveer volwassen tussen de 12 tot 15 maanden. 

Naar buiten

Is jouw kitten volledig gevaccineerd en ouder dan drie maanden? Dan is je kitten klaar om de buitenwereld te gaan ontdekken. Het is slim om dit stap voor stap aan te pakken. Blijf in eerste instantie zelf ook buiten als je kitten buiten is

Zodra ze zich op hun gemak voelen zullen ze zelf verder op onderzoek gaan. Poezen blijven vaak wat dichter bij huis, katers gaan vaker wat verder op onderzoek uit. Wil je dat je kat de tuin niet verlaat? Zorg dan voor een goede omheining, waar je kat niet zomaar overheen kan. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om je kat lekker binnen te houden, verschoon dan extra vaak de kattenbak.

 

Na het 1e jaar

Volwassen 

Rond 12 maanden zijn de meeste kittens volwassen, maar bij grotere rassen kan dit wel 15 maanden zijn. Tijd om weer over te stappen op een nieuwe voeding, je kat is inmiddels volwassen dus het kittenvoer is aan vervanging toe. Er zijn zoveel keuzes, als je er niet helemaal uitkomt, informeer dan eens bij je dierenarts.

De beste verzekering voor jouw kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste kattenverzekering van PetSecur.

  • De hoogste uitkering van Nederland
  • Geen wachttijd, snel verzekerd
  • Een gerust gevoel, dag in dag uit