Lichaamstaal van een kat en hond

januari 31, 2023

Blog van Piet

Wist je dat in de communicatie tussen mensen 55% non-verbaal is? Dat wij dus meer informatie aan elkaar overdragen zonder geluid te maken en dit puur doen met onze houding en lichaamstaal.

 

Bij dieren is dit deel van communicatie, de lichaamstaal, nog belangrijker dan voor mensen. Sterker nog, dieren lezen onze lichaamstaal, die van elkaar en zelfs van andere diersoorten. In lichaamstaal zijn een paar gedragingen universeel. Daarnaast kan een gebaar of houding ook iets heel anders betekenen in de andere taal. Voorbeelden van universele lichaamstaal zijn bijvoorbeeld dat je je groter maakt dan je bent om een ander te intimideren. Een kat doet dit bijvoorbeeld door de rug te krommen en een hond doet dit door de haren op de rug omhoog te zetten.

 

Een ander fixeren door deze aan te staren is ook een vorm van intimidatie. Lichaamstaal helpt dieren conflict te voorkomen door de kracht en intenties van de tegenstander te beoordelen. Degene die als eerste wegkijkt, erkent de dominantie van de ander of ontwijkt het conflict.

 

Waar het lelijk mis kan gaan, is als een kat op de rug gaat liggen voor een hond. Een hond die op zijn rug gaat liggen, geeft zich gewonnen aan een andere hond. De winnende hond bevestigt zijn winst dan ook vaak door de kwetsbare delen van de ondergeschikte (de keel) te besnuffelen.

Maar wanneer een kat op de rug gaat liggen, is deze juist helemaal klaar voor de aanval. De kwetsbare delen, de rug, wordt beschermd en de bek en vier poten zijn klaar voor de aanval.

 

Als een hond dan een kat gaat besnuffelen, zal de kat zich nog meer bedreigd voelen en grote kans dat de kop van de hond dan lelijk aangevallen wordt door de kat. Een duidelijk geval van miscommunicatie dus. Ik zie veel katten trouwens die in hun lichaamstaal goed “hond” spreken, zeker als zij als kitten bij honden opgevoed zijn, en andersom, honden die met katten opgegroeid zijn die uitstekend “kat” spreken. Hoeveel talen spreek jij? En communiceer jij ook met lichaamstaal naar jouw dieren? Waarschijnlijk wel, ook al realiseer je je dat niet altijd.