Luchtwegproblemen bij katten

juli 27, 2020 |

Is het erg als een kat hoest of hijgt? Dat is een vraag die ik vaak van katten eigenaren krijg. Het antwoord is; ja. Meestal is er dan een onderliggend probleem en is het verstandig om je kat door je dierenarts te laten onderzoeken.

Waarom is hijgen onnatuurlijk?

Katten zijn roofdieren die hun prooi geruisloos besluipen en dan ineens een sprintje of sprong maken om hun prooi te vangen. Als een kat niet geruisloos kan jagen, zal er amper iets gevangen worden.

Hijgen, hoesten of een hoorbare ademhaling is dus altijd afwijkend bij katten. Katten zijn ook dieren die bij voorkeur door hun neus ademen; alleen bij benauwdheid, oververhitting of stress zullen katten met de bek open ademen.

Uitzondering qua hijgen zijn kittens, deze kunnen zo wild spelen dat ze (over)verhit raken, hijgen vlak na druk spel is dus geen reden tot zorg. Als kittens spelen op plekken waar je moeilijk met de stofzuiger bij kan komen en ze dus veel stof inademen, dan is hoesten en niezen ook een normale reactie om de luchtwegen vrij van het ingeademde stof te maken.

En niezen?

Niezen is een goede manier van het lichaam om de neusholte vrij te maken van slijm, stof of zand bijvoorbeeld. Eén of twee keer niezen is hiervoor genoeg. Als jouw kat vaker dan één of twee keer niest en dit meerdere keren op de dag doet, dan kan er sprake zijn van niesziekte.

Niesziekte kan door verschillende virussen en bacteriën veroorzaakt worden, tegen sommigen hiervan valt te vaccineren, tegen anderen niet. Er is dus niet één niesziekte virus of bacterie, de term niesziekte gebruiken wij bij een infectie en irritatie van de voorste luchtwegen, de neusholte.

Lichamelijke oorzaken

Naast het vele en aanvalsgewijs niezen hebben katten met niesziekte vaak ook traanoogjes. Niesziekte komt veel voor bij jonge katten die in slechte hygiëne zijn geboren en opgegroeid of bijvoorbeeld op straat hebben geleefd. Meestal groeien ze hier overheen, maar de niesziekte kan ook chronisch worden. Katten met chronische niesziekte zullen regelmatig (soms meerdere keren per dag) aanvalsgewijs niezen, dus meerdere niesjes achtereen. Bij heftige vormen kunnen de ogen ook ontstoken raken, als er sprake is van ontstoken ogen, benauwdheid of neusuitvloei, moeten ze door de dierenarts gecontroleerd en behandeld worden. Wil je je kat verzekeren van de beste zorg? Dan raad ik je aan een kattenverzekering te nemen.

Hoesten of een hoorbare ademhaling bij een volwassen kat is altijd afwijkend en kan komen door wormen, Astma, ontstekingen of tumoren in de longen.

Je dierenarts kan dit voorkomen (in het geval van wormen), behandelen (ASTMA en ontstekingen) of diagnosticeren (tumoren).

Een kat die hoest is dus altijd een reden om met je dierenarts te overleggen en uit te zoeken waar dit door komt en hoe het ondersteund en het liefst opgelost kan worden.

Hond of kat verzekeren?

Nu incl. castratie/ sterilisatie.