fbpx

Rasgebonden gebreken bij honden

januari 18, 2022 | , ,

Blog van Piet

Bij sommige rassen zijn we doorgeslagen in hoe we ze gefokt hebben, deze dieren hebben last van de eigenschappen waar wij op selecteren en worden vaak ook minder oud.

De kortsnuitige rassen zijn hier een goed voorbeeld van, door hun korte snuit is ademhalen lastiger, vaak hebben ze ook nog een te lang verhemelte, nauwe neusgaten en een afwijkende luchtpijp. In rust is de ademhaling dan al vaak te horen, als deze honden zich inspannen of het warm hebben en moeten hijgen kan het echt mis gaan met de dood door verstikking, uitdroging of oververhitting tot gevolg.

Om deze reden vervoeren bijna geen luchtvaartmaatschappijen deze kortsnuitige honden meer in het ruim, er zijn te veel doden gevallen. Ook bij de extreem grote en extreem kleine hondenrassen en types zien we helaas veel problemen.

 

Wat is een gezonde hond

Maar vooral met het oog op dierenwelzijn en dat jouw hond een gelukkig en lang leven kan lijden is het verstandig om voor een gezonde hond te kiezen. Wat is dan een gezonde hond?

Op rashondenwijzer kan je per ras zien welke problemen veel voorkomen bij een bepaald ras. In de regel geldt dat honden die geen extreme lichaamsvormen, vacht, huidplooien of korte ledematen hebben, minder problemen hebben en dat kleine honden (<15 kg) ouder worden en met minder artrose klachten oud worden. Uiteraard moet je ook geluk hebben met jouw hond, maar er zijn bepaalde rassen
waarbij je bij aanschaf al 3-0 achterstaat en zo goed als zeker problemen mee kan verwachten. Het is niet zo dat deze problemen niet voorkomen bij kruisingen maar de kans erop is heel veel kleiner. Verzekeraars zijn wat dat betreft wel goede objectieve adviseurs, als een verzekeraar iets niet wilt verzekeren, dan zal de kans op problemen wel te groot zijn.

 

Verdiep je voor aanschaf

Verdiep je goed in het type hond wat je aan wilt schaffen, als je van een bepaald ras gecharmeerd bent, zorg dan dat je een hond aanschaft van een goed fokker waar de ouderdieren getest én negatief bevonden zijn voor de problemen bij hun ras. Of kijk in het asiel of via bijvoorbeeld Verhuisdieren.nl voor een leuke kruising of een hondje die herplaatst moet worden.

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit