fbpx

Socialiseren van honden

april 15, 2022 | , ,

Blog van Piet

Pasgeboren puppies zijn enorm aandoenlijk. Het liefst knuffel je er de hele dag mee en laat je ze nóóit meer los. Toch is het ook heel belangrijk dat deze lieve puppies naast veel aandacht ook de juiste opvoeding krijgen. Zo is het goed om je pup samen met andere honden maar ook met mensen te laten opgroeien. Of ook wel: het socialiseren van je pup.

 

Puppies zijn geweldig, ze duiken met 100% enthousiasme en vol overgave overal in. Ze ontdekken de wereld spelenderwijs met vallen en opstaan. De eerste weken zijn heel erg belangrijk in het leven van een hond en zullen de basis vormen van hoe de hond op andere honden, mensen, andere dieren en onbekende situaties reageert. Daarom is het belangrijk om jouw puppy zoveel mogelijk verschillende indrukken te laten opdoen in de eerste weken. Zo leert een puppy sneller wat er allemaal te beleven valt maar vooral wat wel en niet mag.

 

De eerste weken van een puppy

De meeste puppies worden rond de 8 á 9 weken bij het nestje weggehaald door de nieuwe eigenaar. Dat wilt ook zeggen dat de pup na 8 á 9 weken weg wordt gehaald bij zijn of haar broertjes, zusjes en moeder. Het is voor een jonge pup dus altijd even wennen zodra dit gebeurt. Belangrijk is om je pup goed op te vangen en direct te socialiseren met andere honden maar ook vooral zjin of haar nieuwe thuis. Informeer bijvoorbeeld voordat je je nieuwe pup op gaat halen alvast bij een hondenschool en schrijf je in voor een puppycursus. Dat zorgt ervoor dat je meteen de juiste opvoeding kan bieden voor jouw pup.

 

Ook is het goed om met het hele gezin deel te nemen aan een puppycursus. Zo zorg je ervoor dat je met het complete gezin dezelfde opvoedingstechnieken gebruikt. Dat maakt het voor de pup een stuk makkelijker en zal je zien dat jullie puppy zich snel aan kan passen. Een fijne basis voor het gezin en de puppy!

 

Vergis je niet. Vaak wordt er bij de hondenschool geadviseerd om pas vanaf 15 weken te starten met een puppycursus. Dit wordt gezegd doordat de vaccinaties van een puppy vaak pas na 15 weken ingewerkt zijn waardoor de weerstand van de pup daarna pas optimaal is. Toch adviseren wij om zo snel mogelijk te starten met het trainen en vooral mengen van je pup. Het socialiseren van je puppy is namelijk erg belangrijk. Spelen met soortgenootjes vordert de ontwikkeling van je puppy erg snel en is natuurlijk ook veel leuker voor je puppy!

 

Naast het volgen van een puppycursus is het ook belangrijk dat je zelf actief bezig bent met het trainen van je puppy. Online zijn er veel technieken te vinden om je puppy zelf te trainen. Zo vind je hier ook meer informatie in een eerder geschreven blog over het zindelijk maken van je kat of hond. [link]

 

15 weken

Na 15 weken slaat je puppy een nieuwe levensfase in. Het nieuwschierige gaat er een klein beetje af waardoor ze niet meer met alle vertrouwen een nieuw avontuur aan gaan. Ze worden wat terughoudender voor het onbekende. Vooral voor deze fase is het dus belangrijk om je puppy al vroeg te laten socialiseren. In een vroegere fase staat je puppy namelijk nog heel erg open voor nieuwe dingen, wat het aanleren van gewoontes ook makkelijker maakt. Start je pas na de 15 weken met een puppycursus of het aanleren van bepaalde manieren, zal je puppy het een stuk moeilijker vinden om zich of haar hierop aan te passen.

 

Sommige fokkers houden de pups ook langer bij de moeder dan 8 á 9 weken. In deze situatie is het dan vooral belangrijk dat de puppies bij de moederhond goed gesocialiseerd worden. Hierover kan je altijd contact opnemen met de fokker

 

Een puppy of hondencursus is altijd leerzaam en goed om te doen, de hond maar vooral ook de baasjes leren hier volgens de nieuwste inzichten de hond begrijpen en zo kan je spelenderwijs met je hond groeien.

 

Tips van Piet Hellemans op een rijtje:

  • Al voor dat je je nieuwe dierenvriendje op gaat halen contact leggen met een hondenschool
  • Zo vroeg mogelijk starten met een puppycursus
  • Met het hele gezin deelnemen aan de puppycursus
  • Je puppy zo veel mogelijk laten spelen en ontdekken met soortgenootjes
  • Naast een puppycursus ook zelf actief aan de slag met het trainen van je puppy

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit