fbpx

Tips voor hond en kat samen in één huis

november 30, 2022

Blog van Piet

Tips voor hond en kat samen in één huis

 

Honden en katten spreken een andere taal, hierdoor begrijpen ze elkaar vaak niet en kunnen er problemen ontstaan. Als een hond van jongs af aan met katten is opgegroeid, of andersom een kat die met honden is opgegroeid, zie je vaak dat ze wel elkaars taal begrijpen. Vaak leert het jonge dier dan de taal deels “spreken”.

 

Op latere leeftijd is dit een stuk lastiger maar zeker niet onmogelijk! De meeste honden zijn terughoudend of zelfs bang voor katten, een kat kan een hond immers flink toetakelen bij een conflict. Daarbij hebben de meeste honden hebben wel eens een corrigerende haal van een kat gehad. Wanneer katten bang zijn voor honden en ze voor hen wegrennen, dan zal een speelse hond of een hond met jachtinstinct er achteraan te gaan waardoor de kat weer banger kan worden, dit moet je voorkomen.

 

Hoe doe je dat?

De beste manier om erachter te komen of jouw kat of hond met de ander om kan gaan, is door af te spreken met een hond of kat die al met de andere soort kan omgaat. Daarbij is het altijd fijner om de kat in zijn of haar territorium te laten en dus met de hond langs te gaan bij de kat. Zorg er altijd voor dat de kat in de hoogte meerdere veilige plekken heeft waar de hond niet bij kan komen en houdt de hond aan de lijn. Dan is het afwachten en aftasten van hond en kat en als dit goed lijkt te gaan dan kan het zijn dat jouw hond of kat met de andere soort kan omgaan.

 

Als je nu een jonge en speelse kat hebt, dan is een speelse hond (die al aan katten gewend is) leuk als huisgenootje om erbij te zoeken. Ik zou hier wel altijd met de hond of kat die erbij komt, de afspraak maken dat de adoptie of aanschaf weer ongedaan kan worden gemaakt als het toch niet blijkt te klikken. Een andere optie is een kitten of pup bij een hond of kat in huis te nemen. Dan zal het oudere dier het jonge dier deels mee opvoeden en kan je dus kattengedrag bij honden en andersom verwachten.

 

Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel bijzonder dat dieren van verschillende soorten elkaar kunnen leren begrijpen en waarderen. Het blijft wel lastig en je moet wel wat geluk hebben met de karakters van je dieren, als het niet lukt, forceer het dan niet, dan is jouw hond of kat gewoon niet zo goed in andere talen, dat mag ook.