fbpx

Zindelijk maken van je hond en kat

september 9, 2019 |

Blog van Piet

Ik ben Piet Hellemans, dierenarts en TV presentator. Ik zal jullie in meerdere artikelen op PetSecur.nl meenemen en adviseren in het gezond houden van je hond en kat. Van tips tot absolute no-go’s en hoe je ziekten kan herkennen maar vooral ook hoe je dit bij je huisdier kan voorkomen. In dit artikel behandel ik een veelgestelde vraag: Hoe maak je een hond of kat zindelijk?

Hoe maak je een kat zindelijk?

Katten zijn van huis uit al zindelijk. Ze hebben van nature de behoefte om hun plas en poep te begraven, dus als er ergens iets te graven valt, zullen ze daar plassen en poepen! Een kap op een kattenbak en een luikje van een kattenbak kan een barrière vormen, haal dus een kap van de kattenbak als je een nieuwe kat of kitten in huis hebt. Later kan de kap erop gezet worden, eerst met het luikje open-getaped, en daarna snapt een kat de kap en het luikje van de kattenbak in de regel. Mocht er op een andere plaats geplast of gepoept worden, zet daar dan nog een kattenbak neer.

Katten houden van grote, schone en veel kattenbakken, sommige hebben het liefst er één om te plassen, en één om in te poepen. In een huis met meerdere katten moeten er ook meerdere kattenbakken zijn, één bak per kat +1 extra voor de hoge nood. Als je kat(ten) buiten komen, zullen ze bij voorkeur aan de randen van hun territorium plassen en poepen. Dat zal dus vaak in de tuin van de buren zijn. Om dit te voorkomen plaats je voor buitenkatten één of meerdere kattenbakken in huis en in de tuin.

Hoe maak je een hond zindelijk?

Het zindelijk maken van honden is een ander verhaal; een pup zal vanaf een paar weken instinctief zijn nest niet meer willen bevuilen, en dus erbuiten willen plassen en poepen. Een hond zal dus niet snel in zijn hondenmand, hondenbench of kussen z’n behoefte doen. Echter kunnen ze dit nog niet zo goed ophouden op jonge leeftijd en er zullen dus regelmatig ongelukjes in huis plaatsvinden. Pups zullen vooral na het slapen, eten/ drinken en spelen moeten plassen en poepen. Wees hier dus scherp op als baasje en laat je pup op deze momenten naar buiten. Als er buiten geplast en gepoept wordt, dan moet dit beloond worden met een “goed zo!”, aai en/ of beloningssnoepje.

Een hond straffen als er binnen geplast of gepoept wordt werkt niet en is uit den boze, dit zal een hond alleen maar bang maken. Hoe vaker je op tijd bent als baasje en je je hond beloont, hoe eerder er begrepen wordt dat het de bedoeling is om buiten te plassen en poepen. Loop nooit linea recta naar huis als je hond net gepoept heeft bij het uitlaten, slimme honden zullen snappen dat het uitlaten stopt als er gepoept is en zullen hun ontlasting ophouden met het gevolg dat ze het uiteindelijk thuis doen!

Kat of hond niet zindelijk? Ga na of er een medisch probleem is

Binnen plassen en poepen kan ook door een medisch probleem of een gedragsprobleem komen. Als de tips uit dit artikel niet werken, laat je hond of kat dan onderzoeken door je dierenarts en bespreek het met je hondentrainer of kattengedragsdeskundige.

Ziektekosten van je kat of hond verzekeren?

Hoge dierenartskosten voorkomen? Verzeker je hond of kat bij PetSecur. Bekijk onze kattenverzekering of hondenverzekering met de hoogste dekking van Nederland.

De beste verzekering voor jouw hond of kat

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste huisdier verzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit