fbpx

Zindelijkheidstraining

juni 8, 2022

Blog van Piet

Een puppy of een kitten in huis is geweldig natuurlijk maar hoe pak je de zindelijkheidstraining goed aan? Zo zal je vast met veel vragen zitten over wanneer je hiermee moet starten, waar je de juiste informatie hierover kan vinden en wat de beste manier is. In de volgende tekst probeer ik wat meer uit te leggen over de zindelijkheidstrainingen.

 

Kittens

Bij een kitten is het allemaal wat gemakkelijker, die zijn al zindelijk. Zolang er een kattenbak met kattenbakvulling aanwezig is zullen zij al snel de voorkeur hebben om hierin te poepen en te plassen. Het zit namelijk in hun aard om ergens hun behoefte te doen waar zij dit ook direct kunnen begraven/bedekken.

 

De plaats waar je de kattenbak zet is wel belangrijk, zij willen dit niet vlak naast hun eten. Zorg er ook altijd voor dat de kattenbak goed onderhouden wordt en vooral schoon is. In de eerste jaren van je kitten is het ook het beste om een kattenbak zonder kap te plaatsen, een kattenbak met klep is dan vaak nog wat moeilijker omdat ze nog heel klein zijn. Later kan je ervoor kiezen om een afgesloten kattenbak te plaatsen, zo zorg je ervoor dat de geur in de bak blijft.

 

Puppy’s

Bij puppy’s is het belangrijk dat je ze aanleert om zindelijk te worden. Puppy’s zullen zich met de tijd steeds bewuster worden van hun nest en de behoefte krijgen om hier buiten te plassen en poepen.

 

In de eerste maanden van je pup zullen er nog veel ongelukjes gebeuren. De controle over hun darmen en blaas is dan nog niet helemaal ontwikkeld waardoor het voor hun vaak lastig is om dit te controleren. Belangrijk is het om een bench voor je pup te gebruiken, hierdoor gebruik je het nest-besef van je puppy om haar of hem zindelijk te kunnen maken. Zodra je pup uit de bench komt is het dan ook gelijk de tijd om hem of haar uit te laten. Op deze manier creëer je de gewoonte dat er buiten de bench gepoept en geplast moet worden.

 

Nadat je puppy gepoept of geplast heeft (als dit zoals gewenst buiten gebeurt) is het altijd goed om hem of haar te belonen. Hierdoor geef je jouw pup het gevoel dat er iets goeds gebeurd en zal dit dan ook opnemen. Het straffen van je pup zodra er binnen een ongelukje gebeurd is, is dan ook is uit den boze! Hiermee veroorzaak je angst en creëer je een traumatische ervaring voor jouw pup.

 

Mocht er thuis toch een ongelukje gebeuren, moet je vooral jezelf aankijken en niet jouw puppy, dan is het mogelijk dat je te laat bent met je hond buiten te zetten.

 

De momenten dat jouw pup moet plassen of poepen is vaak goed te voorspellen. Dit doen ze bij voorkeur op de volgende momenten:

  • Na het slapen
  • Na het eten of drinken
  • Na het spelen

 

Hoe lang duurt het zindelijk maken van je puppy?

Hoe vaker jouw pup op het juiste moment buiten is om te plassen en poepen, hoe sneller ze eraan wennen dat dit buiten gedaan moet worden. Je zal merken dat het steeds minder vaak fout gaat en er dus zo goed als geen ongelukjes meer gebeuren binnen.

 

Als de zindelijkheid niet met de tijd verbetert, vraag dan naar tips bij je hondentrainer van de puppycursus of bespreek dit met je dierenarts. Het kan namelijk ook zo zijn dat jouw puppy bijvoorbeeld een ontsteking heeft aan zijn of haar urinewegen of darmen. Ook zijn er aangeboren anatomische afwijkingen waardoor honden hun plas niet goed op kunnen houden, het is dus belangrijk dat je altijd goed weet of je puppy gezond is.

 

Zolang het steeds beter gaat met het zindelijk maken van jouw pup ben je op de goede weg. Het is vooral belangrijk dat je samenwerkt en vooruit denkt met je puppy. Het af en toe opruimen en schoonmaken hoort erbij om tot een goed zindelijkheidsniveau te komen. Na 7 á 8 maanden is je pup vaak zindelijk. Mocht dit niet zo zijn, neem dan contact op met jouw dierenarts.

De beste verzekering voor jouw hond

PetSecur is er voor alle baasjes. Samen staan we borg voor elkaar en houden we de premie laag. Zo heb je altijd plezier met je huisdier. Kies voor de beste hondenverzekering van PetSecur.

De hoogste uitkering van Nederland
Geen wachttijd, snel verzekerd
Een gerust gevoel, dag in dag uit